időjárás 3°C Paula, Vanda 2022. January 26.
logo

Macron: Több európai ország közös képviseletet nyitna Afganisztánban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.04. 11:03 2021.12.04. 11:40
Macron: Több európai ország közös képviseletet nyitna Afganisztánban

Több európai ország azon dolgozik, hogy közös diplomáciai képviseletet nyisson Afganisztánban, ahonnan a tálibok augusztusi hatalomátvétel után távoztak a nyugati diplomaták – mondta Emmanuel Macron francia elnök szombaton Katar fővárosában, Dohában. 

Macron megjegyezte: szeretnék mielőbb megnyitni a képviseletet, de még tisztázni kell a biztonsági kérdéseket. Aláhúzta: a lépés nem jelenti azt, hogy elismerik a tálib kormányt vagy politikai párbeszédet kezdenek vele.

Egy európai uniós tisztségviselők és az ideiglenes afgán kormány képviselői közötti tárgyalásokat követően nyilvánosságra hozott uniós közleményben is szó esett a diplomáciai misszióról. Abban az EU azt írta: a minimális jelenlétet biztosító kabuli képviselet létrehozása a biztonsági helyzettől függ, valamint attól, hogy a helyi hatóságok képesek-e garantálni a diplomáciai létesítmények és az ott szolgáló személyzet biztonságát. Az EU aláhúzta: mindez nem járna a kabuli kormány elismerésével.

A nyugati kormányok a tálib hatalomátvétel óta latolgatják, hogy miként viszonyuljanak Afganisztán új kormányához.

Többször jelezték a kabuli kabinetnek: azt várják, hogy lehetőleg minden társadalmi réteget, vallási és etnikai kisebbséget képviseljen, különös tekintettel a nőkre. A jelenlegi ügyvivő kormányban csak férfiak vannak, és a kabuli vezetők kivétel nélkül a tálibok – többnyire a pastu népcsoportból kikerülő – emberei. Emellett sok olyan ember került miniszteri pozícióba, akit a nemzetközi közösség terroristának tart.

Macron egyúttal megköszönte Katar segítségét az afganisztáni evakuációban. Jelezte: szeptember 10. óta tíz alkalommal küldtek evakuációs járatot Afganisztánba Katar szervezésével. A repülőgépekkel 110 francia állampolgárt és hozzátartozóikat, valamint 396 afgán állampolgárt menekítettek ki. A francia vezető megjegyezte: folytatják az akciót.Az elnök emellett a terrorizmus elleni harcról és a franciaországi muszlim kultúra finanszírozásáról is tárgyalt a katari emírrel, Tamím bin Hamad Ál Szánival. 

Macron pénteken kezdte meg körútját a Perzsa-öbölben, amelynek első állomása az Egyesült Arab Emírségek volt. Onnan Katarba repült, majd még szombaton Szaúd-Arábiába látogat, ahol találkozik Mohamed bin Szalmán trónörökössel.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök részt vesz a G7 csoport tagállamainak vezetőivel az afgán konfliktusról szóló videokonferencián a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2021. augusztus 24-én (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Sarah Meyssonnier)