Nem elég sokszínűek a mesefilmek

Kutatók szerint ideje lenne lecserélni a „rasszista és szexista” klasszikus meséket.

2021. 12. 09. 13:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományos gyermekkönyvek kilencven százalékában a karakterek nem sokszínűek, és egy fehér férfi perspektívájából szólnak a történetek – panaszolta az ausztrál Edith Cowan Egyetem – melyet egyébként az első parlamentbe beválasztott nőről neveztek el – szerzőpárosa a friss tanulmányában. A kutatók az angolszász világban legnépszerűbb meséket górcső alá véve arra a megállapításra jutottak, hogy többségük 

„elavult, szexista, rasszista, és a fehér felsőbbrendűséget hirdeti”.

– A Disney történetei könyörtelenül úgy határozzák meg az Egyesült Államokat, mint ami fehér, középosztálybeli és heteroszexuális, továbbá gyakorta a szexista, rasszista, gyarmatosító ideo­lógiák felidézését szolgálják – vélekedett a gyermekirodalom és sokszínűség kapcsolatát kutató Helen Adam.

A Magyarországon kevésbé ismert, Harry, a piszkos kutya című mesével kapcsolatban problémaként említik például, hogy a főhősére a hímnemű „he” személyes névmást használják, vagy hogy míg az „aktív” fiúk kikefélik az állat szőrét, addig a „gondoskodó” lányok csak simogatják. Az 1956-ban írt klasszikus esetében azt is felhánytorgatják, hogy 3:1 benne a nemek aránya a fiúk javára, és olyan családmodellt használ, amelyben az anya a háztartást vezeti, az apa pedig üzletember. A tanulmány szerint még az állatszereplők is rasszista üzenetet közvetítenek jelképeken és allegóriákon keresztül. 

Nem kímélik az olyan Disney-meséket sem, mint az amerikai bennszülött indián lányról szóló Pokahontasz, a polinéziai törzsfőnök lányának a történetét elmesélő Vaiana, vagy a képzeletbeli világokba kalauzoló Jégvarázs és a Hófehérke.

 Egy korábbi vizsgálat során arra jutottak, hogy még ha feltűnnek is a kisebbséghez tartozó karakterek a mesékben, azok sztereotíp vagy egzotikus képet festenek róluk, továbbá általában a fehér ember alávetettjei.

A szerzők szerint ezek a mesék azért kártékonyak, mert például azt tanítják a gyermekeknek, hogy a lányok kevesebbet érnek, mint a fiúk. Megoldást is kínálnak a tanulmányban; szerintük ideje lenne lecserélni a fél évszázada írt klasszikusokat modernebb alkotásokra. Példaként említik a 2020-as – magyarul még nem publikált – Az árnyékom rózsaszín című könyvet, amelynek a főhőse egy kisfiú, aki a hercegnőket és a tündéreket szereti, nem a „fiús játékokat”. Vagy ajánlják a Ki az igazi anyukád? című képeskönyvet, amiben egy fiú azt próbálja elmagyarázni játékos módon a barátjának, hogy leszbikus „szülei” közül mindkettő a „valódi anyukája”.

Hogy a régimódi mesék és a világszerte népszerű Disney-alkotások a támadások célkeresztjébe kerültek, az korántsem új keletű. Nyelvészek felrótták már, hogy a férfi karakterek sokkal többet beszélnek, mint a nők, általánosságban még akkor is, ha nem ők a főszereplők.

Különösen a korai történeteket szokták azért bírálni, mert a nők szinte egyetlen erénye, hogy szépek, a feladatuk pedig az, hogy férjet találjanak maguknak. 

Az amerikai óriás­vállalat mindenesetre meghallotta az új idők szavát – avagy meghajolt a lobbi előtt –, és az újabb meséiben már érezhetően próbál ügyelni a sokszínűségre. A tavaly a mozikba kerülő, Előre című animációs filmben például feltűnik egy leszbikus küklopsz rendőrnő (!), a párizsi Disneylandben pedig az elmúlt években már külön pride ünnepséget rendeztek.

 

Borítókép: Részlet a Pokahontasz című Disney rajzfilmből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.