Ausztria nem vár tovább

Az osztrákok többsége támogatja kormányuk tervét, miszerint február 1-jétől kötelezővé válik a koronavírus elleni oltás felvétele. A politikusok elkerülhetetlen lépésről beszélnek. A jogsértőkre komoly büntetés vár.

2022. 01. 18. 6:30
null
Bécs, 2022. január 8. A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások ellen tüntetnek Bécsben 2022. január 8-án. MTI/AP/Lisa Leutner Fotó: Lisa Leutner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltási kötelezettség a szabadságjogokba való súlyos beavatkozás, ez igaz. Különösen azok esetében, akik abban hisznek: a genetikájuk annyira megváltozik, hogy nem szülhetnek, nem nemzhetnek gyermekeket, vagy még rosszabb. A felvilágosítással talán meg lehet győzni őket. Ha az sem segít, enyhe nyomást kell gyakorolni rájuk, ez a törvény célja. […] Az intézkedéseket úgy alakították ki, hogy senki se essen pánikba – írta véleménycikkében a Der Standard című liberális osztrák napilap, reagálva a bécsi kormány vasárnapi bejelentésére, miszerint február 1-jétől kötelezővé teszik a koronavírus elleni vakcina beadatását minden 18 éven felüli állampolgárnak.

A döntést, miszerint Ausztria lesz az első európai ország, amely kötelezettséget vezet be, már novemberben bejelentették, de a részleteket csak most ismertették. E szerint februártól még csak levélben fogják tájékoztatni a háztartásokat az intézkedésről, s

március 15-től fognak büntetéseket kiszabni azokra, akik még időpontot sem kértek az oltás felvételére.

A védettségi igazolványt véletlenszerűen, például közúti ellenőrzésekkel fogja kérni a rendőrség. Az oltatlanokat hatszáz eurós (210 ezer forint) pénzbírsággal sújtják, ami 3600 euróra (1,3 millió forint) növekedhet, ha a bírósági fellebbezést elbukják. Az első bírságot nem kell kifizetni, ha az illető két héten belül beadatja magának a vakcina első adagját. Egy évben egy emberre legfeljebb négy alkalommal szabható ki büntetés. A vakcina felvétele alól felmentést kapnak a terhes nők, a koronavírussal az elmúlt fél évben megfertőzöttek, és azok, akik egészségügyi okok miatt nem olthatók. A kötelezettség egyelőre 2024. január 31-ig lesz érvényben.

Az erről szóló törvényt minden bizonnyal csütörtökön a parlament is jóváhagyja, hiszen

az ellenzéki Szabadságpárt kivételével az összes párt támogatja.

– A cél az egészségünk megőrzése, az élet védelme. Szeretnénk megakadályozni az újabb lezárást idén tavasszal – nyilatkozta a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokraták vezetője, Pamela Rendi-Wagner. Hasonlóan fogalmazott Karl Nehammer néppárti kancellár, amikor vasárnap közölte: a közjóról van szó, mert az emberek nem egymástól elszigetelten élő egyének, hanem egy társadalom tagjai. – Több tudományos ismeretterjesztésre és felvilágosításra lenne szükség. Okos és helyes lépés volt a kancellár részéről, hogy elmondta: az oltásnak köszönhetően érezte biztonságban magát, amikor koronavírusos volt. Középtávon csak az oltással fogunk véget vetni a járványnak. Kár, hogy ehhez kötelezettségre van szükség – jegyezte meg az Österreich konzervatív napilap.

A kötelezettségről szóló novemberi bejelentés óta 69-ről 75 százalékra nőtt azok száma, akik felvették a vakcina első adagját, s már az ötven százalékhoz közelít azok aránya, akik a harmadik oltást is. Ennek ellenére

az osztrákok többsége, 59 százaléka egyetért a kormánnyal a kötelezettség bevezetéséről egy december végi Gallup-felmérés szerint.

A Profil magazin hétvégén közölt kutatása hasonló eredményt mutat: a megkérdezettek 45 százaléka támogatja a február 1-jei kezdetet, 17 százalékuk még várna, 34 százalék pedig teljesen elutasítja a terveket.

Borítókép: A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások ellen tüntetnek Bécsben 2022. január 8-án. (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.