időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo
A magyar érvekkel bizonygatta a határvédelem szükségességét Ylva Johansson

Fordulat a brüsszeli migránspolitikában?

Tóth Loretta
2022.01.21. 18:47 2022.01.21. 20:35
Fordulat a brüsszeli migránspolitikában?

A magyar kormány által évek óta hangoztatott érvekkel bizonygatta az uniós határok védelmének szükségességét Vilniusban Ylva Johansson uniós biztos.

Az illegális határátlépések nyomása alatt álló tagállamok miniszterei tegnap további lépéseket sürgettek az Európai Unió külső határainak megerősítése és védelme érdekében, 

valamint olyan szabályok kialakítását, amelyeknek köszönhetően lehetőségük nyílik visszajuttatni a migránsokat szülőhazájukba – vagy épp abba az országba, amelybe először léptek származási országuk elhagyását követően. 

Az európai uniós külső határok védelméről szóló, a litván fővárosban megrendezett nemzetközi tanácskozáson egyebek mellett részt vett Görögország, Lengyelország, Olaszország, Ausztria és a soros EU-elnökséget betöltő Franciaország is. Csatlakozott továbbá a beszélgetéshez Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja, valamint az EU határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) és az uniós bűnüldöző ügynökség, az Europol vezetője is.

A tanácskozáson jelen lévő miniszterek drámainak minősítették a migránsok országaikba való beáramlását, és gyors cselekvést sürgettek, beleértve az EU határainak megerősítését és az embercsempészek elleni fellépést is, hogy ezzel megvédjék mind az uniós polgárokat, mind pedig azon, többnyire a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsokat, akik életüket kockára téve indulnak útnak Európa felé. 

„Meg kell védenünk határainkat az agressziótól, és meg kell védenünk népünket”

 – fogalmazott Johansson több mint harminc tisztviselőnek a konferencián az AP hírügynökség tudósítása szerint. Az uniós biztos meglepő módon azt a magyar állásponttal is megegyező nézetet hangoztatta, miszerint meg kell akadályozni, hogy a szegénység és a konfliktusok szülőföldjük elhagyására kényszerítsék az érintetteket.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja beszél az európai uniós külső határok védelméről szóló nemzetközi tanácskozás kezdete előtt Vilniusban 2022. januá2 21-én Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Johansson hangsúlyozta továbbá: szükség van egy új európai rendszerre, amely megkönnyíti a migránsok származási országaikba való visszatelepítését, amennyiben bizonyosságot nyer, hogy nincs engedélyük az EU-ban való tartózkodásra. 

„Sokkal többet tehetünk a visszatelepítések terén, ha létrehozunk egy európai visszatelepítési rendszert. Ehhez azonban szükségem van a támogatásukra” 

– fogalmazott Johansson a résztvevőknek.

Elmondta azt is, hogy az erre vonatkozó tervet a jövő hónapban egy franciaországi miniszteri értekezleten fogja részletesebben bemutatni. „Nem várhatunk addig, amíg a kétségbeesett migránsok a határainkra érkeznek. Előbb kell cselekednünk – fogalmazott az uniós biztos, hozzátéve: a megelőző intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk az egyének menedékkéréshez való jogát.

Notis Mitarachi, Görögország migrációs és menekültügyi minisztere úgy fogalmazott: 

ha az embereknek joguk van bármely európai tagállamba papírok és megfelelő eljárás nélkül érkezni, akkor az egész schengeni kódex, az egész schengeni vízumrendszer értelmetlen. 

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szintén az uniós migrációs törvények mihamarabbi módosítását sürgette.

Borítókép: Agne Bilotaite litván belügyminiszter sajtótájékoztatót tart a litván–fehérorosz határon fekvő Kurmelionysban 2022. január 21-én. Ezen a napon tartják az európai uniós külső határok védelméről szóló nemzetközi tanácskozást Litvánia fővárosában, Vilniusban (Forrás: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)