Rendőrségi nyomozás indult a Downing Street-i partik ügyében

A hatóságok azt vizsgálják, hogy a rendezvények megsértették-e a kormány járványügyi előírásait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 25. 12:34
JOHNSON, Boris
London, 2021. december 9. Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. december 8-án. A brit kormányfõ bocsánatot kért egy kiszivárgott videófelvételért, amelyen a londoni kormányfõi hivatal munkatársai a koronavírus-járvány megfékezésére tavaly karácsony elõtt elrendelt korlátozásokon nevetgélnek. MTI/AP/AFP Pool/Adrian Dennis Fotó: Adrian Dennis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrségi vizsgálat indult azoknak a partiknak és egyéb összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban 

– közölte kedden a Scotland Yard főparancsnoka.

Cressida Dick a londoni polgármesteri hivatal rendőrségi és bűnüldözési bizottságának keddi meghallgatásán elmondta:

 a rendőrség az elmúlt két évre visszamenőleg vizsgálja, hogy a Downing Streeten és más kormányzati hivatalokban voltak-e olyan rendezvények, amelyek megsértették a kormány járványügyi előírásait. 

Hangsúlyozta: a rendőrség félelem és részrehajlás nélkül vizsgálja a történteket, és a vizsgálat jelentősebb fordulópontjain részletes tájékoztatásokat nyújt.

Az elmúlt hetekben egymás után kerültek nyilvánosságra értesülések arról, hogy Boris Johnson miniszterelnök hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak. Korábban írtunk arról, hogy kiderült, hogy a brit kormányfő nem mutatta meg azokat az üzeneteket, amelyeket egy adományozójával váltott a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenica felújításával kapcsolatban. A mulasztást Boris Johnson azzal magyarázta, hogy telefont cserélt. Az eset után saját tanácsadója is figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy a kormányba vetett közbizalom visszaszerzésére irányuló erőfeszítések most veszélybe kerültek.

A BBC korábbi összeállítása emlékeztetett rá, hogy Boris Johnson ellen több vizsgálatot is kezdeményeztek. Többek között azzal kapcsolatban is eljárás indult a miniszterelnök ellen, hogy miként fizette ki a 2019-es karibi nyaralását. A népszerűségére nézve a legnagyobb kárt vélhetően mégis az okozta, hogy a vádak szerint egy éve, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. 

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. december 8-án (Fotó: MTI/AP/AFP Pool/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.