Botrányok tépázzák a toryk népszerűségét

Saját tanácsadója is elítélte Boris Johnson brit miniszterelnököt.

2022. 01. 07. 21:00
JOHNSON, Boris
London, 2021. december 9. Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. december 8-án. A brit kormányfõ bocsánatot kért egy kiszivárgott videófelvételért, amelyen a londoni kormányfõi hivatal munkatársai a koronavírus-járvány megfékezésére tavaly karácsony elõtt elrendelt korlátozásokon nevetgélnek. MTI/AP/AFP Pool/Adrian Dennis Fotó: Adrian Dennis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Boris Johnson alig van tekintettel a szabályokra vagy az igazságra! 

– fakadt ki Angela Rayner, a Munkáspárt vezetőhelyettese, miután kiderült, hogy a brit kormányfő nem mutatta meg azokat az üzeneteket, amelyeket egy adományozójával váltott a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenica felújításával kapcsolatban. 

A mulasztást Boris Johnson azzal magyarázta, hogy telefont cserélt. 

Ugyanakkor „alázatosan és őszintén bocsánatot kért” saját tisztviselőjétől, Christopher Geidttől, akit kínos helyzetbe hozott a botrány miatt. Geidtet ugyanis felkérték, hogy vizsgálja meg, nem áll-e fenn összeférhetetlenség a konzervatív adományozó által nyújtott összeg miatt. De miután kiadta jelentését, kiderült, hogy Johnson és a szóban forgó David Brownlow közötti WhatsApp-üzeneteket a vizsgálat során nem adta át neki. Lord Geidt szerint ugyan az ügyben nincs összeférhetetlenség, arra azonban figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy 

a kormányba vetett közbizalom visszaszerzésére irányuló erőfeszítések most veszélybe kerültek. 

A BBC összeállítása emlékeztetett rá, hogy nem ez az egy vizsgálat az, amelyet mostanában Boris Johnson ellen kezdeményeztek. Többek között azzal kapcsolatban is eljárás indult, hogy miként fizette ki a brit miniszterelnök a 2019-es karibi nyaralását. A népszerűségére nézve a legnagyobb kárt vélhetően mégis az okozta, hogy a vádak szerint egy éve, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. Ezt már a közvélemény-kutatások is egyértelműen mutatják: a konzervatívok folyamatosan veszítenek támogatottságukból. A YouGov felmérése szerint a toryk népszerűsége a legalacsonyabb azóta, hogy Johnson 2019 júliusában miniszterelnök lett. Ezzel párhuzamosan a kormányfő megítélése is a legrosszabb a hivatalba lépése óta, jelenleg 23 százalékos, miközben tavaly májusban még 48 százalék volt. 

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. december 8-án (Fotó: MTI/AP/AFP Pool/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.