Kereszténygyalázás a Sanremói dalfesztiválon

Alig kezdődött el a Sanremói dalfesztivál, máris botrányoktól hangos. A rendezvény idén is a blaszfémia és az ideológiai csatározások kirakatává vált.

Jánosi Dalma (MWH, Róma)
2022. 02. 02. 16:44
Baglioni, Claudio; Hunziker, Michelle; Favino, Pierfrancesco
Sanremo, 2018. február 5. Claudio Baglioni olasz énekes, a Sanremói Dalfesztivál mûvészeti igazgatója, Michelle Hunziker svájci-olasz televíziós műsorvezető és Pierfrancesco Favino olasz színész (b-j) a dalfesztiválról tartott sajtótájékoztatón 2018. február 5-én. Az idén a 68. alkalommal rendezett olasz dalversenyt február 6. és 10. között tartják. (MTI/EPA/Claudio Onorati) Fotó: CLAUDIO ONORATI Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig kezdődött el a Sanremói dalfesztivál, máris botrányoktól hangos. A rendezvény idén is a blaszfémia és az ideológiai csatározások kirakatává vált, ahogy már a korábbi években is. Kedd este Achille Lauro énekes lépett az Ariston színpadára Vasárnap című dalával. Mutatványa végén a katolikus szentséget idézve egy kagylónyi vizet öntött a fejére szimbolikusan megkeresztelve önmagát. A Vatikán azonnali tiltakozott. „Elég a blaszfém tartalmakból” – üzenték a pápai államból. Gianfranco Ravasi bíboros a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke dörgedelmes üzenetet tett közzé Twitter-fiókjában. „A keresztség szentsége Isten legszebb, legmagasztosabb adománya. A kegyelem, a felkenés, a megvilágosítás, a halhatatlanság, az újjászületés szimbólumai, a legértékesebb dolog a kereszténység számára” – írja Ravasi bíboros.

A felháborító jelenet láttán azonnali tiltakozó közleményt bocsátott ki Antonio Suetta, Ventimiglia-Sanremo püspöke is.

Az egyházmegye vezetője a korábbi évek botrányaira hivatkozva még a dalfesztivál elkezdése előtt felszólította szervezőket, fellépőket és műsorvezetőket a katolikus hagyományok tiszteletben tartására. Szavai azonban süket fülekre leltek.

A provokáció és a blaszfémia idén sem hiányzik az Ariston színpadáról. „Szomorú és szégyenteljes képsorokkal nyit a 2022-es olasz dalfesztivál is, amelynek egy ideje bevett szokása a közszolgálati televízió képernyőjén megszégyeníteni a keresztény szimbólumokat” – tette közzé szerda reggel tiltakozó közleményét Ventimiglia. Már a legelső énekes fellépésében meggyalázta, nevetség tárgyává tette a katolikus hitvilág számára kiemelkedő fontosságú szentséget. A gospelkórus és a dal címe (Vasárnap) egyértelmű utalásokat tett az Úr napjára, melyet a keresztények számára a feltámadás napja. Mindezt a jóízlést sértő gesztusok kíséretében vitte színpadra. Művészi talentumok hiányában a botrányos provokációkon keresztül éri el, hogy közbeszéd témája lehessen.

A püspök azt is hangsúlyozza, közleményében számos megsértett hívő nevében is szól, akik kénytelenek elviselni a hitük ellen elkövetett folyamatos támadásokat. Szerinte a köztelevíziónak nem szabad hasonló helyzeteket teremtenie és megengednie.  A főpásztor tiltakozásában felhívta a figyelmet arra a veszélyre is, hogy a fellépők provokatív magatartása helytelen mintát közvetít a fiatal nemzedékek számára. „Tisztában vagyok azzal, hogy az egyengondolkodástól átitatott média figyelmen kívül hagyja szavaim, de biztos vagyok abban, hogy tiszta szívű és bátor hívek ellenállnak a kereszténység elleni aljas támadásoknak” – zárta közleményét a főpásztor.

Szégyenletes – jegyzi be Twitter-fiókjába Lucio Malan, az Olasz Testvérek párt szenátora, hangsúlyozva, hogy az istenkáromló tartalmat az állampolgárok által finanszírozott köztelevízióban sugározzák. „Achille Lauro a keresztség szentségét gyalázza, miközben a gospelkórus Alleluját énekel. Ők azok, akik tiszteletet és elfogadást követelnek” – utal az ellentmondásokra Malan szenátor.

A Sanremói dalfesztivál embertelen ideológiák, a drogfogyasztás és a genderpropaganda kirakatává vált az elmúlt években

– kommentálja Simone Pillon, a Liga szenátora az eseményt. Az Ariston színpadán a műsorvezető Amadeus oldalán felvonuló női ikonok között egy női ruhába öltözött férfi, Drusilla Foer (Gianluca Gori női alteregója) is megjelenik. A kettős személyiség az LMBTQ-jogokért vívott csaták szimbolikus alakja, aki már többször is felszólalt az azonos neműek házasságáért és az egynemű családok örökbe fogadásáért. A kannabisz legalizálásáért kampányoló Ornella Muti színésznő is tiszteletbeli vendégként jelenik meg a neves eseményen.  Felszólalásában azt állította, hogy az illegális kábítószerkereskedelem és a nehéz drogok felhasználásának visszaszorítását eredményezné a kannabisz házi termelésének és használatának engedélyezése.  „Fogalma sincs, miről beszél, hatalmas butaságokat állít” – kommentálja a Hajrá, Olaszország! szenátora, Maurizio Gasparri.

Borítókép: Claudio Baglioni olasz énekes, a Sanremói dalfesztivál művészeti igazgatója, Michelle Hunziker svájci-olasz televíziós műsorvezető és Pierfrancesco Favino olasz színész (balról jobbra) a dalfesztiválról tartott sajtótájékoztatón 2018. február 5-én (MTI/EPA/Claudio Onorati)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.