Fehér Ház: Tanácsadói félrevezették Putyint a háború előremeneteléről

Amerikai értesülések szerint az orosz katonai tanácsadók tartanak Vlagyimir Putyin haragjától, ezért nem tájékoztatják az elnököt arról, hogy az ukrajnai háborúban korántsem állnak nyerésre: katonáik elvesztették motivációjukat és megtagadják a parancsok végrehajtását is. Az amerikai védelmi minisztérium szerint aggodalomra ad okot, hogy maga Putyin sem tudja pontosan, mi történik Ukrajnában, továbbá azt sem lehet előre megmondani, hogyan fog reagálni az elnök a rossz hírekre.

2022. 03. 31. 16:01
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. március 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácskozáson vesz részt Moszkvában 2022. március 22-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház szerint félrevezetik katonai tanácsadói Vlagyimir Putyint: az amerikai hírszerzés azt állította, az orosz elnöknek nem adtak át kulcsfontosságú információkat az ukrajnai háború előremenetelével kapcsolatban. Értesüléseik szerint az államfő főtanácsadói féltek elmondani Putyinnak, hogy az ukrajnai műveletek nem a tervek szerint haladnak. A brit elektronikus hírszerzés (GCHQ) vezetője, Jeremy Fleming pedig arról számolt be, hogy az orosz katonák megtagadják a parancsokat, szabotálják a felszereléseket, sőt véletlenül a saját repülőjüket is lelőtték. Állítólag Putyin arról sem tudott, hogy orosz sorkatonákat vetnek be Ukrajnában, továbbá arról sem tájékoztatták, hogy a nyugati szankciók milyen mértékben bénítják meg az orosz gazdaságot.

– Ez az ő hadserege. Ez az ő háborúja. Ő választotta. Ennek fényében az a tény, hogy nincsenek információi, hogy talán nincs is tisztában teljes mértékben azzal, hogy erői kudarcot vallanak Ukrajnában, kicsit kellemetlen

– fogalmazott John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A Pentagon munkatársa szerint aggodalomra ad okot, hogy Moszkvában nem működik minden olajozottan, továbbá azt sem lehet előre látni, Putyin hogyan fog reagálni a rossz hírekre. Kirby úgy véli, fel kell készülni a háború súlyosbodására. Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója elmondta, információik szerint Putyin is érezte, hogy félretájékoztatta őt a hadsereg, ami tartós feszültséget okozott a Kreml és a katonai vezetés között. Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormány miért hozza nyilvánosságra ezeket az információkat, Bedingfield azt felelte, kötelességük hozzájárulni az Ukrajna elleni orosz támadás megértéséhez, ami álláspontjuk szerint Moszkva egyik fő stratégiai hibája volt.

– Putyin háborúja stratégiai baklövés volt, és hosszú távon meggyengítette Oroszországot, amely ennek következményeként egyre inkább elszigetelődik a világtól

– fogalmazott Bedingfield.

Egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Trosztyanecben.Fotó: Roman Pilipej / MTI/EP

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a hírekre reagálva közölte, „sem a külügyminisztériumnak, sem a Pentagonnak nincsenek hiteles információi arról, mi történik a Kremlben”. A CNBC amerikai televíziós csatorna úgy értékelte a Fehér Ház közleményét, mint egy jelet arra vonatkozóan, hogy a Joe Biden vezette adminisztráció a hibrid hadviselés eszközeit is beveti. „Szigorúan titkos hírszerzési információkat szereztek Putyin terveiről, majd ezeket az egész világnak elmondták, szakítva a titkos információk elzárásának régi modelljével” – áll a CNBC cikkében.

A szerző hozzátette, a Fehér Ház nem először hoz nyilvánosságra ilyen információkat, amelyek egyébként ez idáig pontosnak bizonyultak.

Mindeközben az orosz–ukrán béketárgyalások is folytatódnak. A háborúban álló felek delegációi utoljára kedden ültek tárgyalóasztalhoz a törökországi Isztambulban, ahol Ukrajna közölte, biztonsági garanciákért cserébe hajlandó semleges országgá válni. David Arakhamia ukrán főtárgyaló szerint a következő megbeszélésre ma kerülhet sor, ezúttal azonban online formában. A tisztségviselő arról is beszámolt, javasolta, hogy személyesen tárgyaljon Volodomir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin, Moszkva azonban ezt visszautasította arra hivatkozva, hogy több időre és munkára van szükség a találkozó feltételeinek megteremtéséhez.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácskozáson vesz részt Moszkvában 2022. március 22-én. (Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.