Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lapozó: Orosz katonák napokig kínoztak egy ukrán állampolgárságú francia tolmácsot

Már több mint tízezer ukránnak adott ideiglenes védelmet Spanyolország · Az USA egész területén nagyüzemben lopják az üzemanyagot · Új-Zéland újabb nagy összegű pénzügyi támogatást és katonai felszerelést küld Ukrajnának.

Forrás: MEDIAWORKS2022. 03. 22. 16:24
RUSSIAN SAYS THEIR SOLDIERS GUARD CHERNOBYL WITH UKRAINE Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint tízezer ukránnak adott ideiglenes védelmet Spanyolország

A háború elől a dél-európai ország befogadóállomásaira – Madridba, Barcelonába és Alicantéba – menekülő ukrán állampolgároknak érkezésük után azonnal elkészítik a védelmükhöz szükséges papírokat. A belügyminisztérium adatai szerint hétfőre már több mint tízezer embernek adtak ideiglenes védelmet, amely együtt jár a tartózkodási engedéllyel, illetve felnőttek esetén a munkavállalási engedély kibocsátásával is. A spanyol kormány minden Ukrajnából érkezőnek jóváhagyja ukrán vezetői engedélye használatát is legkevesebb egy évre, hogy ez se akadályozza őket a szabad mozgásban és a munkavállalásban. Eddig a főváros fogadta be a legtöbb menekültet, több mint 2700 főt, ezt követi Valencia majd Katalónia és Andalúzia.

Forrás: Cope.es

Az USA egész területén nagyüzemben lopják az üzemanyagot

A koronavírus-járvány, majd az orosz–ukrán háború okozta üzemanyagár-robbanás miatt már az Egyesült Államok egész területén lopják a benzint és a gázolajat, számolt be az új jelenségről a CNN hírcsatorna. A tolvajok egy része a kiszemelt jármű üzemanyagtankjába fúr lyukat – kézi fúróval –, így csapolják le az üzemanyagot. Az ország egész területéről jelentettek hasonló eseteket. Az autók tankjának cseréje akár 1500 dollárba is kerülhet, miközben az egyik ilyen esetben mindössze három gallon üzemanyagot sikerült megszerezniük a tolvajoknak, melynek értéke hozzávetőleg 12 dollár.

Egy texasi benzinkút tulajdonosa arról számolt be a CNN riporterének, hogy az elmúlt néhány hónapban a tolvajok 27 ezer dollárnyi üzemanyagot loptak el tőle egy újszerű módszerrel. Az eljárásról azonban nem akart nyilatkozni, hogyne terjedjen el a bűnözők körében. Észak-Karolina államban tolvajok csaknem 400 gallon benzint loptak el úgy, hogy az akció irányítója kiiktatta a töltőállomás fizetést felügyelő rendszerét.

Forrás: Edition.cnn.com

Új-Zéland újabb nagy összegű pénzügyi támogatást és katonai felszerelést küld Ukrajnának

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern és Nanaia Mahuta külügyminiszter közös közleményben jelentették be hétfőn, hogy a korábbi hatmillió dolláron kívül újabb ötmillió dollár pénzügyi támogatást küldenek Ukrajnának a NATO pénzügyi alapján keresztül. Ukrajna a támogatást a katonai járművekhez szükséges üzemanyagra, hadtápra, katonai kommunikációs eszközökre és az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközökre költheti el. A pénzügyi támogatáson kívül a csendes-óceáni szigetország taktikai katonai felszereléseket is szállít az országnak, többek között testpáncélt, sisakokat, álcázáshoz szükséges ruházatot és a katonai eszközök viseléséhez szükséges hevedereket.

„Új-Zéland állásfoglalása Ukrajna mellett megingathatatlan, támogatásunk folyamatos: a jövőben is biztosítjuk Ukrajnának a taktikai felszereléseket az Oroszország ellen vívott háborújában” –nyilatkozta az új-zélandi miniszterelnök. Múlt pénteken Új-Zéland bejelentette, hogy 364 magas rangú orosz politikust és katonai tisztségviselőt tiltott ki az ország területéről, köztük az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint és külügyminiszterét, Szergej Lavrovot is, és befagyasztotta az orosz pénzügyi érdekeltségeket is.

Forrás: Aa.com.tr

Kilenc napig kínozták az ukrán állampolgárságú francia tolmácsot az orosz katonák

A francia közszolgálati rádió, a Radio France Ukrajnában dolgozó stábjának francia tolmácsa, egy ukrán állampolgárságú férfi azt állítja, hogy az orosz hadsereg katonái elrabolták, kilenc napig fogva tartották és kegyetlenül megkínozták, számolt be róla a Riporterek Határok Nélkül szervezet és a francia közszolgálati hírportál, a Franceinfo.

A férfi eltűnését a Radio France stábja jelentette a Riporterek Határok Nélkül szervezetnek még március 8-án, azonban a szervezet akkor hírzárlatot rendelt el az ügyben a tolmács biztonsága érdekében, írják március 21-én publikált közleményükben. A 32 éves tolmács állítása szerint az orosz katonák vasrúddal ütlegelték, elektromos árammal sokkolták, és több alkalommal saját kivégzését is eljátszották neki. A tolmácsot végül egy erdős területen engedték szabadon fogvatartói, ahonnan a férfi gyalog menekült, majd egy civil ukrán autó vette őt fel és szállította biztonságos helyszínre.

Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül főtitkára elmondta, hogy munkatársai ellenőrizték és igazolták a tolmács állításait. Egyrészt több másik elrabolt és megkínzott áldozat beszámolói, másrészt a férfi sérülései is alátámasztották beszámolóját.

Forrás: Francetvinfo.fr, Rsf.org

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.