időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

A Wagner-csoport miatt függeszti fel az EU mali misszióját

Dócza Edith Krisztina
2022.04.12. 14:13 2022.04.12. 14:44
A Wagner-csoport miatt függeszti fel az EU mali misszióját

Leállítja, illetve felfüggeszti az Európai Unió a mali kiképző missziójának (EUTM) bizonyos részeit. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismertette, a döntés hátterében az áll, hogy az afrikai ország átmeneti kormánya nem tudja garantálni, hogy az ott működő orosz Wagner-csoport zsoldosai nem avatkoznak be az uniós műveletekbe. Az EUTM kötelékében magyar katonák is teljesítenek szolgálatot Maliban.

Úgy döntöttünk, felfüggesztjük, illetve leállítjuk a mali kiképző missziónk azon részeit, amelyek a mali nemzeti gárda fegyveres erőinek csapataira összpontosítanak

– tájékoztatott Borrell.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Száhel-övezet továbbra is prioritást élvez az Európai Unió politikájában. Borrell szerint az orosz Wagner-csoporthoz köthető számos olyan műveletet az országban, amelyek polgári halálos áldozatokat is követeltek. Franciaország múlt héten arra hívta fel a figyelmet, márciusban a mali katonák és a szervezet tagjai több mint kétszáz civilt öltek meg az ország déli felében fekvő Mora településen. „Nem képezhetünk ki olyan embereket, akik felelősek az ilyen műveletekért” – mutatott rá Borrell. Moszkva egyébként tagadja, hogy orosz zsoldosok vennének részt a harcokban Maliban: a Kreml már több alkalommal közölte, az afrikai országban kizárólag hivatalos katonai kiképzők vannak Oroszországból.

Emmanuel Macron francia elnök február közepén jelentette be, befejezi a Barkhane terrorellenes műveletet Maliban és négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból, miután a katonai hatalomátvétel nyomán megromlott a kapcsolat Párizs és Bamako között. A misszióhoz a francia erők vezetése alatt más európai országok katonái is csatlakoztak, többek közt 12 magyar katona is, akik a Barkhane-on belül a multinacionális erő, a Takuba keretében tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat láttak el. Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden érkezett Maliba, ahol Assimo Giota ideiglenes elnökkel fog tárgyalni. „A látogatás célja, hogy Baerbock pontos képet kapjon a politikai és biztonsági helyzetről” – ismertette a német külügyminisztérium szóvivője.

Borítókép: francia katonák járőröznek Timbuktuban, Mali északkeleti részén 2021. december 14-én (Fotó: AFP/Florent Vergnes)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.