A Wagner-csoport miatt függeszti fel az EU mali misszióját

Az afrikai ország átmeneti kormánya nem tudja garantálni, hogy az orosz zsoldosok nem avatkoznak be az uniós műveletekbe.

2022. 04. 12. 14:13
Barkhane
French soldiers patrol Timbuktu for the last time, in front of the Great Mosque, a few hours before the handover ceremony of the Barkhane military base to the Malian army in Timbuktu, on December 14, 2021. (Photo by FLORENT VERGNES / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállítja, illetve felfüggeszti az Európai Unió a mali kiképző missziójának (EUTM) bizonyos részeit. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismertette, a döntés hátterében az áll, hogy az afrikai ország átmeneti kormánya nem tudja garantálni, hogy az ott működő orosz Wagner-csoport zsoldosai nem avatkoznak be az uniós műveletekbe. Az EUTM kötelékében magyar katonák is teljesítenek szolgálatot Maliban.

Úgy döntöttünk, felfüggesztjük, illetve leállítjuk a mali kiképző missziónk azon részeit, amelyek a mali nemzeti gárda fegyveres erőinek csapataira összpontosítanak

– tájékoztatott Borrell.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Száhel-övezet továbbra is prioritást élvez az Európai Unió politikájában. Borrell szerint az orosz Wagner-csoporthoz köthető számos olyan műveletet az országban, amelyek polgári halálos áldozatokat is követeltek. Franciaország múlt héten arra hívta fel a figyelmet, márciusban a mali katonák és a szervezet tagjai több mint kétszáz civilt öltek meg az ország déli felében fekvő Mora településen. „Nem képezhetünk ki olyan embereket, akik felelősek az ilyen műveletekért” – mutatott rá Borrell. Moszkva egyébként tagadja, hogy orosz zsoldosok vennének részt a harcokban Maliban: a Kreml már több alkalommal közölte, az afrikai országban kizárólag hivatalos katonai kiképzők vannak Oroszországból.

Emmanuel Macron francia elnök február közepén jelentette be, befejezi a Barkhane terrorellenes műveletet Maliban és négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból, miután a katonai hatalomátvétel nyomán megromlott a kapcsolat Párizs és Bamako között. A misszióhoz a francia erők vezetése alatt más európai országok katonái is csatlakoztak, többek közt 12 magyar katona is, akik a Barkhane-on belül a multinacionális erő, a Takuba keretében tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat láttak el. Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden érkezett Maliba, ahol Assimo Giota ideiglenes elnökkel fog tárgyalni. „A látogatás célja, hogy Baerbock pontos képet kapjon a politikai és biztonsági helyzetről” – ismertette a német külügyminisztérium szóvivője.

Borítókép: francia katonák járőröznek Timbuktuban, Mali északkeleti részén 2021. december 14-én (Fotó: AFP/Florent Vergnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.