Továbbra sem sikerül evakuálni a Mariupolban rekedt civileket

Továbbra sem sikerült kimenekíteni a Mariupolban rekedt civileket, és a segélyszállítmányok sem tudtak bejutni a városba. Kijev és Csernyihiv városát ígéretük szerint elhagyták az orosz erők, a felszabadult területekre az ukrán fegyveres erők nyomulnak be. Egy cseh cég felfegyverzett német harci járműveket adna Kijevnek.

2022. 04. 01. 16:53
Evacuations from Mariupol continue
MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 24: A view of damaged buildings as civilians are being evacuated along humanitarian corridors from the Ukrainian city of Mariupol under the control of Russian military and pro-Russian separatists, on March 24, 2022. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a Mariupolban rekedt körülbelül 170 ezer civil kimenekítésén dolgozik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság (ICRC). – Bizakodunk és készen állunk a mariupoli kimenekítésre, noha nem valószínű, hogy ez pénteken meg tud valósulni – nyilatkozta Suhair Zakkout, az ICRC szóvivője. 

Mariupolban a lakosság hetek óta heves harcoktól szenved, miközben az élelmiszer, víz és orvosi ellátás akadozik. A segélyszállítmányok nem tudnak bejutni a városba, noha az ICRC szerint a teherautók megpakolva várják az indulást. Az ICRC szóvivője szerint a civilek annak ellenére nem tudnak kijutni a városból, hogy korábban egy „rendkívül bonyolult” tárgyalás révén a felek „biztosították” erről a lakosokat és a nemzetközi szervezetet. A „rendkívül komplex” evakuációs tervek szerint első körben 54 buszt és több személyautót is küldenének a civilek kimenekítésére. 

A város polgármesterének egy munkatársa, Petro Andrjuscsenko többek között a Facebookon erősítette meg, hogy az oroszok hermetikusan körbevették a várost, és nem nyitották meg a „zöldfolyósót”.

Kijev

Olekszandr Pavljuk, a kijevi katonai adminisztráció vezetője pénteken Telegram-üzenetében számolt be arról, hogy az orosz hadsereg további csapatokat von ki Kijev térségéből – keddi ígéretük értelmében –, a katonák a tájékoztatás szerint Belarusz felé tartanak. Ugyanakkor ukrán tisztviselők és Vitalij Klicsko kijevi polgármestere arról is beszámolt, hogy a fővárostól északra és keletre is „hatalmas” harcok folynak az orosz csapatok kiszorításáért. A kijevi térségben továbbá az ukrán erők „felszabadították” a főváros északi szomszédságában fekvő Visgorod városát is – közölte Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó a Telegramon.

Csernyihiv

– Az orosz erők pénteken, a keddi bejelentésükhöz híven megkezdték a kivonulást az észak-ukrajnai Csernyihiv városából – közölte Vjacseszlav Chaus, a régió államigazgatási vezetője, hozzátéve, hogy az ukrán erők behatolnak az oroszok által felhagyott területekre. A politikus pénteki videóbeszédében úgy fogalmazott: „Légi- és rakétacsapások még mindig bekövetkezhetnek a régióban, ezt nem zárhatjuk ki” – idézte a Reuters hírügynökség. 

Harci járművek

A német védelmi minisztérium 58 darab ágyúkkal és géppuskákkal felszerelt PbV–501 típusú gyalogsági harcjármű (IFV) szállítását hagyta jóvá – írta meg a Welt am Sonntag német lap. Hozzátéve, Berlin még az 1990-es évek végén adta oda a járműveket Svédországnak, akik egy cseh cégnek értékesítették ők, akik most Berlin engedélyével Kijevnek adnák ezeket a harci járműveket.

Borítókép: Romokban Mariupol (Forrás: Leon Klein/Anadolu Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.