időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Az oroszok már az elfoglalt területek újjáépítését tervezik

MTI
2022.05.20. 14:23 2022.05.20. 14:31
Az oroszok már az elfoglalt területek újjáépítését tervezik

Külön törzset állított fel az orosz kormány a megszállt ukrán területek helyreállítására – jelentette be Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában. Közölte, hogy a törzs, amelyben minden érdekelt szerv helyet kapott, már jóváhagyta a harci cselekmények miatt károsodott infrastruktúra helyreállításának ütemtervét, és hogy orosz szakértők a terepen mérik fel, milyen feladatokat kell elvégezni.

Megépítjük, helyreállítjuk az összes elpusztult utat és lakást. A második intézkedéscsomag a gazdaság helyreállítását célozza. Intézkedések egész sorát készítettük elő annak érdekében, hogy a gazdaságot a lehető leggyorsabban újra beindíthassuk, és ezáltal a pénzügyi rendszert is helyreállíthassuk

– mondta a miniszter.

A miniszterelnök-helyettes szerint az orosz kormány számára prioritás, hogy az orosz csapatok által elfoglalt ukrajnai régiókban a gazdasági élet visszatérjen a rendes kerékvágásba. Husznullin május 8-án felkereste Mariupolt, Volnovahát, Luhanszkot, valamint a Donyec-medence több más, az orosz és a szakadár erők által felszabadított városát. Május 17-én és 18-án a miniszterelnök-helyettes Herszon és Zaporizzsja megyében járt, felkereste Herszon és Melitopol várost.

A Kommerszant című lap idézte Husznullin, aki a második látogatás alatt azt hangoztatta, hogy Oroszország maximálisan beindítja a régiók gazdaságát, hogy azok méltó helyet foglaljanak el az oroszországi családban. Azt is elmondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű Oroszországnak termel majd, de fizetség ellenében Ukrajnának kész lesz áramot szállítani, és hogy az orosz ellenőrzés alatt álló területek lakói májustól rubelben kapják a fizetéseket és nyugdíjakat.

 

Borítókép: Orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráter a Donyeck megye északi részén, ukrán ellenõrzés alatt álló Kramatorszk városban 2022. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.