Gerhard Schröder korábbi német kancellárt is szankcionálnák

Az EP liberális képviselői szankciós listára vennék az orosz vállalatokban fontos pozíciót betöltő európai személyeket.

2022. 05. 12. 19:01
FILES-GERMANY-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-FBL-GER-SCHROEDER Fotó: Europress/AFP/ALEXEY DRUZHININ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament liberális Renew Europe képviselőcsoportja azzal a javaslattal állt elő, hogy az Európai Unió Oroszország elleni szankciós listájára vegyenek fel olyan európai személyeket, akik fontos pozíciókat töltenek be orosz vállalatoknál. 

Ennek értelmében büntetőintézkedésekkel sújtanák Gerhard Schrödert is, Németország korábbi szociáldemokrata kancellárját. 

A Luis Garicano, a Renew Europe frakció spanyol EP-képviselője által készített állásfoglalás-tervezet, amelybe a Politico amerikai lap is betekintést nyert, üdvözli az EU „jogos szankcióit” Oroszország ellen. Ugyanakkor a szövegben arra szólítják fel az Európai Unió Tanácsát, hogy bővítse ki az uniós szankciók által érintett személyek listáját azokkal, akik valamely nagyobb orosz vállalat igazgatótanácsában ülnek, például a volt német kancellárral. 

A tervezetről az európai parlamenti képviselők a jövő heti plenáris ülésen szavaznak majd. 

Gerhard Schröder, aki 1998 és 2005 között volt Németország kancellárja, a Rosznyeft orosz olajtársaság igazgatótanácsának elnöke, valamint az Északi Áramlat gázvezetéket üzemeltető társaság részvényesi bizottságának elnöke. A szociáldemokrata politikust heves bírálatok érik, amiért az ukrajnai háború ellenére sem hajlandó lemondani az orosz vállalatoknál betöltött tisztségeiről, és amiért továbbra is szoros viszony fűzi Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. 

Schröderrel szemben saját pártján, az SPD-n belül is erősödnek az elégedetlen hangok, akik nemrég arra szólították fel a 78 éves politikust, hogy adja vissza párttagságát.

A Schröder elleni szankciók kivetésének ötlete pedig szintén a szociáldemokrata politikus hazájából származik. Németországban a kereszténydemokraták (CDU), a liberálisok (FDP) és a Zöldek politikusai egyaránt büntetőintézkedéseket követeltek egykori kancellárjuk ellen, sőt saját párttársa, Michael Roth is felszólalt az ötlet mellett.

Ez az ember közvetlenül felelős azért, hogy Oroszországot és Németországot több szál is összeköti, például az Északi Áramlat. Úgy vélem, Európa nem tesz eleget ellene

– közölte Luis Garicano a Renew Europe állásfoglalás-tervezetével kapcsolatban. Az Európai Parlament két legnagyobb képviselőcsoportján belül, az Európai Néppártban (EPP), valamint a Szocialisták és Demokraták Szövetségében (S&D) egyelőre nem állapodtak meg a képviselők arról, támogatják-e a tervezetet. Garicano és más liberális politikusok ugyanakkor meg vannak győződve róla, hogy megszerzik a kellő többséget a szankció bevezetésére. 

A Renew Europe tervezete egyébként arra a hatezer orosz személyre is kiterjesztené az uniós szankciókat, akikről Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus írt össze egy listát. Az orosz ellenzéki politikus elmondása szerint ezek a személyek, akik között politikusok, oligarchák és propagandisták szerepelnek, segítették Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni invázióban.

Borítókép: Gerhard Schröder volt német kancellár (középen) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) (Fotó: Europress/AFP/Alekszej Druzsinyin) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.