Nem nyűgözi le a lakosokat Draghi közvetítői szerepe

Az olasz miniszterelnök már kétszer beszélt Vlagyimir Putyinnal, Volodimir Zelenszkijjel is egyeztet.

2022. 05. 27. 16:55
DI MAIO, Luigi; DRAGHI, Mario
Róma, 2022. május 19. Mario Draghi olasz miniszterelnök (b) és Luigi di Maio olasz külügyminiszter az ukrajnai háborúról szóló tanácskozáson a szenátus római üléstermében 2022. május 19-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg olasz politikusok üdvözölték, hogy Mario Draghi közvetítői szerepet játszik az orosz–ukrán konfliktusban, az olasz kormányfő népszerűsége egyre csökken. Olaszország miniszterelnöke csütörtök délután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – a háború kirobbanását követően ez volt a második telefonbeszélgetésük –, és kilátásba helyezte azt is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is felveszi a kapcsolatot.

Matteo Renzi baloldali politikus, az Olaszország él (Italia Viva) nevű párt elnöke szerint Draghi magára vállalta az Európai Unió és a NATO különleges küldöttjének szerepét azzal, hogy közvetít a konfliktusban álló felek közt. – Ez lenne a diplomácia feladata, kapcsolatot tartani az orosz és az ukrán vezetés között – hangsúlyozta. Minden erőfeszítése ellenére ugyanakkor Draghi népszerűsége folyamatosan apad. 2021-es megválasztásakor még 63,9 százalékos támogatottságot tudhatott magának, ám a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján azonban az olaszoknak már csak 51,9 százaléka bízik benne, a lakosság másik fele pedig fenntartásokkal fogadja a döntéseit.

Az állampolgárok elfordulásának egyértelmű okai az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok, a rezsiköltségek megemelkedése és a vágtató infláció Olaszországban.

Mario Draghi és Vlagyimir Putyin legutóbbi beszélgetésének középpontjában a világot fenyegető élelmiszerválság állt, amelyet jelentősen súlyosbított az ukrán–orosz konfliktus kirobbanása. Draghi a Fekete-tenger kikötőiben felhalmozódott hatalmas ukrán gabonakészletek felszabadításához kért segítséget az orosz féltől. – Gigantikus méretű humanitárius katasztrófát jelentene, ha nem sikerülne elindítani az ukrajnai kikötőkben álló gabona- és élelmiszer-szállítmányokat – hangsúlyozta az olasz kormányfő sajtótájékoztatóján. Draghi arról is beszámolt, hogy a tárgyalásuk során az orosz elnök elmondta: egyetért azzal, hogy az exportkészletek elhagyják a kikötőket, és Oroszország is exportálna búzát, amennyiben a Moszkva ellen életbe léptetett szankciókat eltörölnék. A beszélgetés során Putyin állítólag ígéretet tett Olaszország gázellátásának biztosítására is.

 

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök (balra) a szenátus római üléstermében 2022. május 19-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.