Lapozó: Paradigmaváltáson megy keresztül a franciaországi munkaerő-közvetítési szektor

Spanyolországban átlagosan 33 évesen válnak anyává a nők · Ferenc pápa a katekumenátus bevezetését javasolja a hosszan tartó házasságokért · Tovább drágulhatnak az élelmiszerek Spanyolországban a kánikula miatt, Franciaországban verseny folyik a munkavállalókért: már önéletrajzot sem kérnek a helyi vállalatok. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 06. 16. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban átlagosan 33 évesen válnak anyává a nők

Az országos statisztikai intézet legfrissebb adatai szerint évek óta megfigyelhető jelenség, hogy a mediterrán országban élő nők egyre idősebb korban válnak anyává. Ez a tendencia egyre erősödik, 2021-ben az anyává vált spanyol nők átlagéletkora 33 évre emelkedett, amely egy évvel több, mint egy évtizeddel ezelőtt. A Spanyolországban élő külföldi nők is később, átlagosan 30 évesen vállalják első gyereküket úgy, hogy tíz évvel ezelőtt ez a csoport már 28 évesen világra hozta első babáját. Egy másik adat, amely jól illusztrálja a jelenséget, hogy a negyvenéves vagy annál idősebb anyák aránya 2011 óta 38 százalékkal nőtt meg. A koronavírus-járvány után a születésszám 2021-ben tovább zuhant, mintegy 1,3 százalékkal. Az intézet beszámolója szerint az egészségügyi helyzet javulása ugyanakkor kirívó: a halálozások száma 8,7 százalékkal csökkent tavaly, különösen a 80–84 év közöttiek körében. Ezzel együtt a várható élettartam növekedett, méghozzá 83 évre. 

Forrás: elmundo.es

Ferenc pápa a katekumenátus bevezetését javasolja a hosszan tartó házasságokért 

A házasságok megmentésére és a családi élet szépségének felfedezésére katekumenátust, vagyis a felnőttek hitéletbe való bevezetését javasolja a Laikusok, Család és Élet központi tanítóhivatalának legfrissebb dokumentuma. A családi életre vonatkozó irányelveket összefoglaló dokumentum előszavát Ferenc pápa fogalmazta meg. Az egyház tanítóhivatala szerint a fiatal házaspárok hitbe való bevezetése elengedhetetlen a tartós és kiegyensúlyozott párkapcsolat, valamint a gyermekek helyes nevelése érdekében. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a házasság szentségére való felszínes és hiányos felkészítés rengeteg rövid ideig tartó házastársi viszonyt eredményezett. Ferenc pápa a dokumentum bevezetőjében arról is szól, hogy míg a papokat évekig képeznek hivatásuk teljesítésére, addig a házastársak felkészítését pár hét leforgása alatt lebonyolítják. A pápa elismeri, hogy bizonyos esetekben a válás elkerülhetetlen. Azokban az esetekben, amikor a gyengébb fél, valamint a gyermekek lelki és testi biztonsága sérülhet. A dokumentum kitér a házasélet előtti önmegtartóztatás értékére is, mely elmélyíti a jegyesek szeretetkapcsolatát. 

Forrás: vaticannews.va, ilgiornale.it

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek Spanyolországban

Annak ellenére, hogy a háború miatt engedélyezték a parlagon ültetést, a spanyol agrárszervezetek a termelés és az ültetési terület visszaesésével számolnak. Az idei évben hetekkel korábban köszöntött be a nyári forróság, így pedig – területtől függően – akár a gabonafélék 50 százalékát is elégetheti, ami további áremelkedésekhez vezethet. A spanyol mezőgazdasági szakemberek becslése szerint a kánikula súlyosan hátráltatni fogja az állati takarmány előállítását, mivel legkevesebb 20-30 százalék közötti országos termelési veszteséget okoz majd. A visszaesést már a májusi, átlagosan 30 fokos kánikula is beindította: már akkor 21 százalékra tették a gabonatermés csökkenésének mértékét. Az Ibériai-félszigeten jelenleg tapasztalható, sok helyen 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet pedig tovább növeli a veszélyt, főleg mert esővel alig lehet számolni. A spanyol élelmiszerboltokban a háború miatt év eleje óta 24 százalékkal drágultak a gabonafélék, az olaj 19, a tojás 17, a liszt pedig tíz százalékkal kerül többe. 

Forrás: eleconomista.es 

Verseny a munkavállalókért: már önéletrajzot sem kérnek a francia vállalatok

Paradigmaváltáson megy keresztül a franciaországi munkaerő-közvetítési szektor: míg a munkáltatók korábban kényelmesen szelektáltak a pozíciókra jelentkezők közül, ma már nekik kell törniük magukat azért, hogy vonzóvá váljanak a munkaerő számára.

Az Adecco munkaerő-közvetítő cég egyik online leányvállalata, a Qapa már úgy hirdeti meg az üres pozíciókat – különösen a fiatal korcsoportok számára –, hogy azok betöltéséhez még önéletrajz benyújtása sem szükséges. A jelentkezőnek mindössze néhány kérdésre kell válaszolniuk a közvetítő weboldalán, mielőtt ajánlatot kapna a betölthető pozíciókról. Az Adecco vezetője, Alexandre Viros szerint eljött az ideje, hogy a toborzási szektor búcsút intsen az elavult módszereknek: „Ha a hatalmas munkaerőhiány ellenére továbbra is az önéletrajz megszállottjai maradunk, és egy munkakör betöltéséhez ragaszkodunk az azonos szakmai tapasztalathoz, akkor nem jutunk semmire. Ha egy fiatal feliratkozik, közöl magáról két-három gondolatot, majd kijelöli, hogy mely szektorban és milyen munkakörben szeretne dolgozni, esetleg küld egy videóüzenetet is, akkor a toborzással foglalkozó kollégák tudják, hogy mely vállalat profiljához illeszthető a jelentkező” – mondta Viros.

Franciaországban nem az Adecco az egyetlen, aki az önéletrajz kiiktatásával akar sikeresebben toborozni. A Pole emploi munkaügyi központ már teszteli, az Auchan, az Ikea, a francia hipermarket, a Leclerc, valamint számos más vállalat pedig már alkalmazza az önéletrajz nélküli toborzást a nem vezetői pozíciókhoz. Franciaországban jelenleg 200-300 ezer betöltetlen állás van csak a vendéglátásban, de szintén súlyos a munkaerőhiány a légi közlekedésben, logisztikai területen és az egészségügyben is. Az utóbbi területen már akad olyan munkáltató, amely egyszeri ötezer eurós (csaknem kétmillió forintos) bónuszt ad minden olyan újonnan felvett ápolónőjének, aki legalább két hónapig a munkakörben marad.

Forrás: bfmtv.com

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.