Lapozó: Átlépte a 800 forintot az üzemanyagok literenkénti átlagára Spanyolországban

Az európai vezetők az élelmiszerválság megoldásáról tárgyaltak Zelenszkijjel · Belgiumban elfogyott az Ukrajnának szállítható fegyver · Átlépte a 800 forintot az üzemanyagok literenkénti átlagára Spanyolországban · Egy holland miniszter a francia külvárosok munkanélküli fiataljait toborozná holland cégekhez · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 16. 14:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai vezetők az élelmiszerválság megoldásáról tárgyaltak Zelenszkijjel

Hetek óta tartó diplomáciai előkészületek előzték meg Mario Draghi olasz miniszterelnök, Emmanuel Macron francia kormányfő és Olaf Scholz német kancellár kijevi misszióját. Az európai vezetők az unió egységét és békevágyát képviselik. Bár a látogatás részleteit homály fedi, az olasz sajtó szerint az európai vezetők Volodimir Zelenszkij tudtára szeretnék adni, hogy mennyi segítséget hajlandók még adni Ukrajnának a háborúhoz, valamint, hogy tudatosítsák az ukrán vezetőben, hogy az orosz féllel való tárgyalás lehetőségéhez Kijevnek is kompromisszumokat kell kötnie. A három európai vezető csütörtökön találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A tárgyalások középpontjában nemcsak Ukrajna békéje, hanem az élelmiszerválság megelőzése is áll. A vezetők humanitárius folyosók kialakítását tervezik, amelyen keresztül biztonságosan kijuthat a háborús övezetben ragadt tízmillió tonna gabona. Az olasz sajtó történelmi jelentőséget tulajdonít a találkozónak. Olaszország a konfliktus kirobbanása óta 110 millió euróval támogatta Kijevet a védekezésben, és további 200 milliós támogatást helyezett kilátásba, amely az ország újjáépítését segítené.

Forrás: ansa.it, repubblica.it

 

Belgiumban elfogyott az Ukrajnának szállítható fegyver

Belgium honvédelmi minisztere, Ludivine Dedonder a belga hírügynökség érdeklődésére elmondta, hogy Belgium egyelőre nem tud fegyvereket és egyéb hadifelszereléseket küldeni Ukrajnába. Dedonder a kijelentést azelőtt a nemzetközi találkozó előtt tette, amelyet az USA hívott össze a brüsszeli NATO-központban, és amelyen az ukrajnai kapcsolattartással megbízott tagállami küldöttek vettek részt. A belga kormány a háború kitörése óta ötezer darab automata FNC puskával, kétszáz M72 LAW hordozható páncéltörő rakétával, éjjellátó rendszerekkel, 3800 tonna üzemanyaggal és személyi védőfelszereléssel látta el Ukrajnát. A készletek azonban mára kiürültek, így egyre nagyobb kihívást jelent Belgiumnak az újabb eszközök felkutatása. A honvédelmi miniszter ugyanakkor elmondta, hogy továbbra is elemzik a lehetőségeket ahhoz, hogy hogyan tudja Belgium folytatni a katonai segítségnyújtást.

A minisztérium a hadifelszerelések gyártóival is felvette a kapcsolatot, hogy tájékozódjon a raktáraikban elérhető fegyverkészletekről, mielőtt a belga kormány válaszolna a Kijevből érkező és gyakran változó igényekre

– közölte Dedonder.

Forrás: lalibre.be

 

Átlépte a 800 forintot az üzemanyagok literenkénti átlagára Spanyolországban

Spanyolországban a dízel átlagosan 2,03 euróba, átszámítva körülbelül 803 forintba, míg a 95-ös benzin már 2,11 euróba, vagyis nagyjából 834 forintba kerül. Ezekkel az árakkal a dél-európai ország meghaladta az európai átlagot, sőt a benzin az eurózóna átlagát is túlszárnyalta. Utóbbi üzemanyagot múlt héten még 1,91 euróért adták, és már az is történelmi rekordot jelentett, hiszen a spanyolok még soha életükben nem tankoltak ilyen drágán.

Az Európai Unió üzemanyagárakat tartalmazó közlönyében az áll, hogy június 7-e és 13-a között több mint 11 ezer spanyol benzinkúttól gyűjtötték be az árakat. A kormány 20 centes, áprilisban bevezetett üzemanyagbónuszával együtt a többség nem adja olcsóbban a benzint és a gázolajat 1,803 eurónál (körülbelül 712 forintnál). Az autósok és szakértők is úgy vélik, hogy a kormány kedvezménye már kevés. A spanyol fogyasztóvédelem szerint a kormánynak be kellene vezetnie egy üzemanyagár-plafont.

Forrás: rtve.es

 

A francia külvárosok munkanélküli fiataljait toborozná holland cégekhez egy holland miniszter

A szociális ügyekért felelős holland miniszter, Karien van Gennip egy holland napilapnak adott interjújában azzal a javaslattal állt elő, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő holland cégeknek a francia külvárosokban élő munkanélküli fiatalokat kellene alkalmazniuk, hogy jó útra térítsék őket. A miniszter ugyanis el tudná képzelni, hogy Hollandia befektet a franciaországi – vagy akár spanyol – oktatási intézményekből lemorzsolódó, kallódó fiatalokba, és őket a holland vendéglátásban vagy a kertészeti szektorban alkalmazná. A miniszteri ötletelés azonnal országos felzúdulást váltott ki. Az enyhébb bírálatokat megfogalmazók azzal érveltek, hogy az ötlet kivitelezhetetlen és igazságtalan a holland munkanélküliekkel szemben.

Léon de Jong, a Geert Wilders által alapított jobboldali Szabadságpárt (PVV) képviselője felszólította a minisztert, hogy sürgősen ejtse ezt a tervet, amellyel Hollandiába telepítené át a Párizsban élő marokkói és tunéziai fiatalokat. Ugyanis ha egy ilyen terv megvalósulna, az csak a közbiztonság romlását, az antiszemitizmus erősödését, a szociális ellátórendszer további terhelését, valamint még több nyomorúságot eredményezne Hollandiában.

A holland kormány jobban tenné, ha először az utrechti Rachidok és nem a párizsi Rachidok jövőjéért aggódna

– üzente a szociális miniszternek Zohair El Yassini, a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) képviselője. Hollandiában a munkanélküliségi ráta jelenleg igen alacsony, áprilisban 3,2 százalék volt.

Forrás: cnews.fr

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.