Németország lefölözné az olajtársaságok extraprofitját

A gazdasági miniszter figyelmeztetett: a fogyasztók semmit sem éreznek az úgynevezett tankkedvezményből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 12. 10:20
HABECK, Robert
Grünheide, 2022. március 22. Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó Gigafactory nevû gyárának megnyitóján a Berlin szomszédságában fekvõ Grünheidében 2022. március 22-én. MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt Fotó: Christian Marquardt Forrás: MTI/EPA/Action Press pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Habeck német gazdasági miniszter az üzemanyag-kedvezmények körüli anomáliákra reagálva megszigorítaná a trösztellenes törvényeket annak érdekében, hogy az állam piaci visszaélés bizonyítása nélkül is lefölözhesse az olajtársaságok extraprofitját, és szükség esetén akár fel is oszlassa a vállalatokat – jelentette a Spiegel vasárnap a gazdasági minisztériumtól kapott munkaanyagra hivatkozva. A kartelltörvény módosítása többek között megteremtené a lehetőséget az ásványolaj- és benzinkútpiac szétválasztására.

Egy további lépésben pedig lehetővé tenné a szövetségi kartellhivatalnak, hogy gyorsan és egyszerűen lefölözhesse a társaságok extraprofitját. 

Ilyesmire elméletileg eddig is meg volt a jogi lehetőség, de számos bonyolult bürokratikus lépés akadályozta.

– Egy olyan jog, amelyet nem lehet alkalmazni, nem felel meg a jogalkotó szándékának – idézte a Spiegel Habecket. – A következményeket pedig a fogyasztók viselik, magasabb árak formájában – fogalmazott Habeck a kartellhivatal mozgásterének kibővítésére tett kezdeményezését indokolva. 

Az ily módon lefölözött összegek az államkasszába kerülnének.

A háttérben a dízel- és benzinadó-visszatérítésről szóló vita áll. Ez könnyebbséget jelentene a fogyasztóknak a benzinkutaknál, de a kritikusok azzal vádolják az ásványolaj-társaságokat, hogy nem adják át kellőképpen a fogyasztóknak az úgynevezett tankkedvezményt. Az üzemanyag-kedvezményt eredetileg az egekbe szökő energiaárak enyhítésére szánták. A benzin és a gázolaj literenkénti 35 centig terjedő adókedvezménye azonban hatástalan maradt, egyértelműen azért, mert az olajipari vállalatok nem adják tovább a vásárlóknak a kedvezményt.

– A szövetségi kartellhivatal első adatsorai a tankolási kedvezményről azt mutatják, hogy a nyersolaj- és a benzinkútárak közötti különbség a hónap eleje óta meredeken nőtt – mondta Habeck a Der Spiegelnek.

Nyilvánvalóan bekövetkezett az, amire sok szakértő figyelmeztetett: az olajipari vállalatok bezsebelik a profitot, a fogyasztók pedig semmit sem éreznek az adócsökkentésből.

– tette hozzá a gazdasági miniszter.

Borítókép: Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter 2022. március 22-én (Fotó: MTI/EPA/Action Press/Christian Marquardt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.