Rekordáron kelt el Dmitrij Muratov orosz újságíró Nobel-békedíja

A közel negyvenmilliárd forintnyi összeg már az UNICEF számláján van, az ukrajnai menekült gyermekek támogatására fordítják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 21. 11:31
MURATOV, Dmitrij
New York, 2022. június 21. Dmitrij Muratov orosz újságíró, a márciusban betiltott Novaja Gazeta címû független orosz lap fõszerkesztõje az elõzõ évben elnyert Nobel-békedíjának árverésén a New York-i Times Centerben 2022. június 20-án. Az érme 103,5 millió dollárért kelt el, az összeget Muratov az az ENSZ gyermekalapjának, a UNICEF-nek ajánlotta fel, hogy támogassa az Ukrajna elleni orosz háború miatt hajléktalanná váló gyermekeket. MTI/EPA/Jason Szenes Fotó: Jason Szenes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordáron, 103,5 millió dollárért (38,8 milliárd forintért) kelt el hétfőn egy New York-i árverésen Dmitrij Muratov orosz újságíró tavaly elnyert Nobel-békedíja. Az aukció bevétele az ukrajnai háború miatt elmenekülni kényszerült gyerekeket támogatja.

Reméltem, hogy óriási szolidaritás nyilvánul majd meg, de arra nem számítottam, hogy ilyen hatalmas összeg lesz a bevétel

– mondta Muratov egy interjúban, miután a közel háromhetes online árverés hétfőn, a menekültek világnapján véget ért.

A háború kitörése után, márciusban bezárt Novaja Gazeta című független orosz lap volt főszerkesztője korábban már jelezte, hogy a díjjal járó 500 ezer dollár (188 millió forint) készpénzt jótékony célra ajánlja fel. A Heritage Auctions amerikai aukciósház New York-i árverésén eladott Nobel-érem bevételét pedig közleménye szerint az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) utalták. A UNICEF pár perccel a vásárlás után már be is jelentette, hogy megkapta az összeget. A 175 gramm súlyú, 23 karátos aranyból készült emlékérem értéke tízezer dollár.

A Heritage Auctions szóvivője nem árulta el, hogy ki a vevő, csak annyi derült ki, hogy telefonon kapcsolódott be a licitálásba, és az addig néhány millió dolláros tételt csillagászati összegig emelte. Az AP hírügynökség megjegyezte, hogy mivel a vételárat svájci frankban utalták, feltehetően tengerentúli lehetett a vásárló.

Muratov és a Heritage kiemelte, hogy a UNICEF-nek küldött támogatással a továbbiakban is segíthetnek mindazok, akik nem vettek részt a licitálásban. Muratov 2021-ben Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíróval megosztva kapta meg a Nobel-békedíjat azért a küzdelemért, amelyet „a demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatnak olyan országokban, amelyekben az újságírók állandó veszélyben vannak, fizikai és verbális támadásoknak, zaklatásnak vannak kitéve. A Nobel-díjjal járó éremért a legnagyobb összeget korábban James Watson amerikai molekuláris biológus kapta: az 1962-ben orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudós 2014-ben 4,76 millió dollárért (1,8 milliárd forintért) adta el arany medálját.

Borítókép: Dmitrij Muratov orosz újságíró, a márciusban betiltott Novaja Gazeta című független orosz lap főszerkesztője az előző évben elnyert Nobel-békedíjának árverésén a New York-i Times Centerben 2022. június 20-án (Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.