Ki jön Boris Johnson után? Bemutatjuk a három esélyes jelöltet

Ma kezdődik a vezetőválasztási folyamat a brit kormányzó Konzervatív Pártban, amelynek éléről a múlt héten mondott le Boris Johnson miniszterelnök. A különböző belpolitikai botrányokba keveredett kormányfő szeptember 5-ig marad hivatalában, ekkor hirdetik ki a toryk új vezetőjét, egyben az ország új miniszterelnökét. Az alábbiakban a legesélyesebb három jelöltet mutatjuk be.

2022. 07. 13. 12:37
JOHNSON, Boris
London, 2022. július 7. Boris Johnson miniszterelnök távozik az emelvénytõl, miután bejelentette, hogy lemond a brit Konzervatív Párt vezetõi posztjáról a londoni kormányfõi rezidencia, a Downing Street 10. elõtt 2022. július 7-én. A lépéssel megszûnik Johnson miniszterelnöki tisztsége is, de a kormányfõ bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait. Johnson 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a brit kormány élén. MTI/AP/Frank Augstein Fotó: Frank Augstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rishi Sunak

A fogadóirodák szerint az egyik legesélyesebb miniszterelnök-jelölt az indiai származású, hindu vallású, szeszes italokat nem fogyasztó, 42 éves kétgyermekes családapa, Rishi Sunak, aki két évig töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget Boris Johnson kormányában. Az oxfordi egyetemen filozófiát, politikatudományokat és közgazdaságtant tanult, politikai karrierje előtt tőzsdei vállalatoknál, többek között a Goldman Sachsnál dolgozott. Divattervező feleségével együtt Nagy-Britannia egyik legvagyonosabb házaspárját alkotják. A koronavírus-járvány alatti és utáni, 350 milliárd fontos brit gazdasági helyreállítási csomag az ő nevéhez fűződik, ebben az időszakban nagy volt a népszerűsége a lakosság körében, ám később a miniszterelnökhöz hasonlóan Sunakról is kiderült, hogy megszegte a kijárási tilalommal kapcsolatos előírásokat.

SUNAK, Rishi; JOHNSON, Boris
Rishi Sunak korábbi brit pénzügyminiszter. Fotó: MTI/AP/AFP/Daniel Leal

A 2016-os brexit-népszavazáson Nagy-Britannia EU-tagságának megszüntetésére szavazott, mondván: szabadabb, tisztességesebb és virágzóbb országban szeretne élni. Megválasztása esetén a gazdasági stabilitásra és a költségvetési fegyelemre helyezné a hangsúlyt. Az ő jelöltségét a konzervatív parlamenti frakció 45 tagja támogatta (legalább húsz frakciótag támogatása kell ahhoz, hogy valaki hivatalos jelölt lehessen).

 

Penny Mordaunt

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló, befolyásos online politikai fórumnak a párttagság körében elvégzett felmérése alapján a 49 éves külkereskedelmi államtitkár vezeti a népszerűségi listát 19,6 százalékos támogatottsággal. Penny Mordaunt a brit védelmi tárca első és eddig egyetlen női vezetője volt, igaz, csupán 85 napig töltötte be a tisztséget, Theresa May kormányának utolsó hónapjaiban. Azt megelőzően a nemzetközi fejlesztésért felelős tárcát vezette. Penny Mordaunt ejtőernyős katona lányaként látta meg a napvilágot, és ő maga is szolgált tartalékos tisztként a brit haditengerészetben. A readingi egyetemen hallgatott filozófiát, néhány évig a PR-szakmában dolgozott, ám már korán megkezdte politikai karrierjét, John Major miniszterelnöksége idején a Konzervatív Párt ifjúsági tagozatának vezetője volt.

JOHNSON, Boris
Penny Mordaunt brit külkereskedelmi államtitkár. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

15 évesen elvesztette édesanyját, aki mellrákban halt meg, s miután édesapja is rákos beteg lett, egy bűvész asszisztenseként vállalt munkát, hogy eltarthassa családját. A brexitpárti politikus jelöltségét a konzervatív parlamenti frakció 26 tagja támogatta, ám előélete, patrióta értékrendje, szavahihetősége és jó kommunikációs képességei miatt leginkább a szavazóbázis körében népszerű. Megválasztása esetén szintén a gazdasági nehézségek leküzdésével foglalkozna.

 

Liz Truss

A fogadóirodák az esélyesebb jelöltek közé sorolják a 46 éves, kétgyermekes külügyminisztert is, aki egyben esélyegyenlőségi államtitkár, korábban pedig három miniszteri pozíciót is betöltött a Cameron-, a May- és a Johnson-kormányban. Rishi Sunakhoz hasonlóan politológia–filozófia–közgazdaságtan szakon végzett Oxfordban, pályája elején pedig értékesítőként, közgazdászként és kutatóintézetben dolgozott. Politikai karrierje a Liberális Demokraták ifjúsági szervezetében kezdődött, ám 1996-ban átpárolt a konzervatívokhoz. Fiatal korában rossz véleménnyel volt Margaret Thatcherről, a konzervatívok egyik legnagyobb becsben tartott miniszterelnökéről, és a brit monarchia felbomlását szorgalmazta. – Fiatal koromban szerettem felfedezni új gondolatokat, szerettem provokálni, ráadásul radikális baloldali neveltetésben részesültem – védekezett később.

JOHNSON, Boris
Liz Truss brit külügyminiszter. Fotó: MTI/AP/Alastair Grant

Liz Truss nem támogatta az Európai Unióból való távozást sem, ám a népszavazást követően megváltoztatta a véleményét. Külügyminiszterként számos kínos helyzetbe került. Szergej Lavrov orosz kollégájának például azt mondta, az Egyesült Királyság soha nem fogja elismerni Oroszország fennhatóságát Voronyezs és Rosztov régiók felett, amelyekről azt hitte, Ukrajna területén vannak. Egy interjúban pedig úgy nyilatkozott, országa a Fekete-tengeren nyújt segítséget a balti államoknak. Jelöltségét 21 konzervatív frakciótag támogatta.

 

További indulók:

  • Jeremy Hunt volt külügy-, kulturális és egészségügyi miniszter
  • Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke
  • Nadhim Zahawi pénzügyminiszter
  • Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár
  • Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója

 

Borítókép: Boris Johnson miniszterelnök távozik az emelvényről a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. július 7-én, miután bejelentette, hogy lemond a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról  (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.