Lapozó: Belgium nem fogad több ukrán menekültet

Nagyon elszaporodtak a patkányok Párizsban · Tantervet változtat a brit művészeti iskola az LMBTQ-kompatibilis tanterv érdekében · A spanyol kormány megtiltja, hogy a cégek az árakba építsék az extraprofit adót · Belgium nem fogad több ukrán menekültet. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 19. 13:40
-
Irpiny, 2022. március 11. A Kijev közelében lévõ Irpinybõl menekülõ emberek vonatra várnak 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon elszaporodtak a patkányok Párizsban

A francia Nemzeti Orvostudományi Akadémia hivatalos közlemény útján kongatta meg a vészharangot, mivel Párizs és Marseille utcáit is elárasztják a patkányok. Mindkét városban több patkány él már, mint ember: az egy főre eső patkányok száma 1,5 és 1,75 között mozog.

Az akadémia arra hívja fel a figyelmet, hogy a rágcsálók vészes elszaporodása hatalmas közegészségügyi kockázatot jelent, mert a patkányok közismerten számos fertőző betegség kórokozóit terjesztik a testükön és a testükben lévő parazitákkal. A patkányok ürüléke, harapása vagy karmolása könnyedén megfertőzheti Párizs és Marseille lakosait, például a ragályos bubópestis vagy az ugyancsak halálos leptoszpirózis kórokozóival, amelynek előfordulása 2014 óta megduplázódott Franciaországban. Az akadémia ezért ajánlásokat fogalmazott meg a rágcsálók szaporodásának a megfékezésére és a francia nagyvárosok közegészségügyi biztonságának a megőrzésére. Eszerint javasolja a szigorúbb és hosszú távon alkalmazott városi tisztasági terv életbe léptetését, vagyis a patkányok számára hozzáférhető hulladék azonnali elszállítását, a csatornapatkányok rendszeres befogását, valamint az intenzív patkányirtó akciókat a köztereken és a lakóépületekben is.

Forrás: bfmtv.com

Tantervet változtat a brit művészeti iskola az LMBTQ-kompatibilis tanterv érdekében

A nagy múltú brit művészeti iskola eltörli a klasszikus balettet a felvételi tárgyak sorából az LMBTQ-kompatibilis tanterv érdekében. Az angliai Leeds városában található táncművészeti intézet, a Northern School of Contemporary Dance (NSCD) vezetése bejelentette, hogy kiveszi a felvételi vizsgatárgyak sorából a klasszikus balettet, mert megítélésük szerint az egy elitista művészeti forma, amely kizárólag fehér európai eszméket képvisel. A felsőoktatási intézmény képviseletében megszólaló oktató, Francesca McCarthy szerint a balett tanulása és magas szintű elsajátítása ugyanis drága és hosszadalmas folyamat, amely ráadásul kizárólag egy bizonyos testalkatot, mégpedig az európai testalkatot preferálja, illetve más testi adottságokat is feltételez.

A másik probléma a konzervatórium vezető oktatója szerint, hogy a balett nyelvezete és technikája markánsan különíti el egymástól a nemeket. A női balett-táncosokat ugyanis balerinának szólítják, a férfiakat azonban csak táncosoknak. Míg a balerináknál a spiccelés és a spicctechnika kidolgozásán van a hangsúly, a férfi táncosoknál szinte kizárólag az emelések és az ugrások elsajátításán. Ez pedig éles határt von a nemek közé, így a balett problémás a nem bináris és transznemű táncosok miatt. Az oktatók egyúttal arra is utasítást kaptak, hogy a tanórák alatt ne a feltételezéseik szerint állapítsák meg a hallgatók nemi identitását (és szólítsák őket eszerint), hanem nemsemleges személyes névmásokkal illessék őket.

Forrás: lbc.co.uk, dailymail.co.uk

A spanyol kormány megtiltja, hogy a cégek az árakba építsék az extraprofitadót

A spanyol kormány megtiltja az energiavállalatoknak és a bankoknak, hogy az őket sújtó extraprofitadót beépítsék a végső áraikba. María Jesús Montero pénzügyminiszter közölte: a két ágazat képviselőire kivetett átmeneti terhet szabályozó törvénybe belefoglalják, hogy azt semmilyen esetben sem fizettethetik meg az állampolgárokkal. Az érintetteket felügyelni fogják, és aki módosítja a végső árait, azt szankcionálják. Hangsúlyozta, hogy az energiacégek és a pénzintézetek sorozatosan magasabb profitot termelnek a történelmi, tíz százalék feletti infláció idején, ezért kellett a kormánynak sürgősen beavatkoznia és újra elosztania a terheket. Szerinte az érintettek nem örültek a bejelentésnek, ugyanakkor az igazságosság jegyében kénytelenek lesznek elfogadni a döntést. Kiemelte azt is, hogy jogi bizonytalanság nem áll fenn az extraprofitadó körül, így azt fennakadás nélkül be tudják vezetni. Spanyolországban a következő két évben szedik majd be a nyereségadót a bankoktól és az energiacégektől, amelyből összesen 7 milliárd eurós bevételre számítanak.

Forrás: ondacero.es

Belgium nem fogad több ukrán menekültet

A háborús ukrán menekülteket fogadó brüsszeli Ariane központ egy ideig nem fogad új érkezőket annak ellenére, hogy nem csökken az ukrajnai menekültek száma. Az ideiglenes lezáráson kívül pedig arra kérik a központban már életvitelszerűen tartózkodó ukránokat, hogy sürgősen keressenek maguknak másik szállást. Az intézkedés oka, hogy a befogadó központ megtelt. A helyszínt üzemeltető kormányhivatal, a Fedasil szerint az a probléma, hogy míg az Ariane egyértelműen átmeneti – azaz mindössze néhány napra szóló – szállást és ellátást ajánl, az odaérkezett ukrán menekültek egynegyede hosszú távra rendezkedett be, és már több mint 25 napja lakik az épületben, elfoglalva a helyet az újonnan érkezők elől, közölte a Belga Vöröskereszt flandriai központjának szóvivője, Joachim Deman. A kialakult helyzet több szempontból is problémás. További pszichés nyomást helyez a sorsukat illetően még mindig bizonytalan ukrán menekültekre, hogy a hosszúra nyúlt átmeneti állapot miatt sok gyerek nem jut az egyébként már régen elérhető intézményes oktatáshoz. Ráadásul állandó lakhely hiányában a menekültek nem jogosultak a menedékes kérelem beadására és státusuk rendezésére vagy a szociális-pénzügyi juttatásaik megszerzésére sem. A Fedasil felszólította az életvitelszerűen a központban tartózkodó ukrán menekülteket, hogy ha ismernek bárkit Belgiumban, akkor kérjék meg őket az elszállásolásukra, hogy helyet csináljanak újonnan érkező honfitársaiknak. A tartós szálláshelyek felkutatása a régi és az új érkezők számára azonban egyaránt nehéz lesz, ugyanis az országban már elfogytak a korábban rendelkezésre álló helyek az állami intézményeknél, és a befogadásra nyitott magánembereknél is.

Forrás: brusselstimes.com

Borítókép: Illusztráció. A Kijev közelében lévő Irpinyből menekülő emberek vonatra várnak 2022. március 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.