Lapozó: Finnország kitilthatja az orosz turistákat

Egyre gyakrabban bántalmazzák a francia orvosokat · Továbbra is veszélyben a svéd NATO-csatlakozás · Spanyolország megkönnyíti a külföldiek munkavállalását · Finnország kitilthatja az orosz turistákat

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 27. 16:20
null
Helsinki, 2022. május 12. Képviselõk részt vesznek a finn parlamentnek az ország NATO-tagságáról szóló ülésén Helsinkiben 2022. május 12-én. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta a hagyományosan semleges Finnország fokozatosan erõsítette együttmûködését a NATO-val, a 2022 februárjának végén Ukrajna ellen elindított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen Fotó: Mauri Ratilainen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakrabban bántalmazzák a francia orvosokat 

A francia orvosi kamara éves beszámolója szerint a francia orvosok 2021-ben 1009 esetben tettek hivatalos bejelentést az őket ért szóbeli vagy fizikai bántalmazásról. Ez hivatalosan 5,6 százalékos növekedést jelent a 2020-ban regisztrált incidensekhez képest és nem éri el a 2018-ban rögzített rekordot (1126 atrocitás), azonban az orvosi kamara nem hivatalos adatai szerint a bejelentett esetek csak a töredékét, azaz hozzávetőleg 30 százalékát képviselik a valós támadásoknak. Az egészségügyi intézmények ugyanis arra biztatják az orvosokat, hogy az erőszakos konfliktusokat házon belül kezeljék a kamarai bejelentés és a rendőrségi feljelentés helyett. A kamaránál dolgozó, az orvosok biztonságának monitorozásával megbízott Jean-Jacques Avrane elmondta, hogy konkrét számokban mérve a háziorvosokat éri a legtöbb bántalmazás, ők képviselik az összes áldozat 61 százalékát. Az agresszió 70 százaléka szóbeli bántalmazás: sértegetés és fenyegetés, az esetek 30 százalékában azonban az orvosokat meg is verik, a rendelő berendezéseit összetörik vagy ellopják. Az elkövetők háromnegyede a páciensek rokonságából kerül ki, az esetek 20 százalékában a támadó azonban megőrzi inkognitóját. Az őrjöngők dühét többnyire az váltja ki, hogy a rendelőben nem teljesül az akaratuk: megítélésük szerint nem megfelelően látják el őket, nem kapják meg a kért gyógyszert vagy orvosi vényt, esetleg túl sokáig kellett várakozniuk, mielőtt rájuk került a sor.

Forrás: Bfmtv.com

Továbbra is veszélyben a svéd NATO-csatlakozás

Ankara követeli Stockholmtól és Helsinkitől, hogy adjanak ki bizonyos személyeket – akik megítélésük szerint terroristatevékenységet folytatnak – ellenben Törökország nem egyezik bele a svéd és finn NATO-csatlakozásba. Az elvárásokat a madridi NATO-csúcson aláírt háromoldalú megállapodásra alapozzák, amelyben a skandinávok vállalták a terrorizmus elleni harcot. A Reuters értesülései szerint a török külügyminisztérium közölte, hogy Svédország több olyan személyt sem adott ki, akiket terrorizmussal gyanúsítanak, ezért Ankara blokkolhatja a skandináv ország NATO-csatlakozását. A svéd külügyminiszter korábban közölte: Svédországban senkinek sem kell azon aggódnia, hogy kitoloncolják. – Nem adunk ki senkit, akinél nem bizonyított a terrorizmus. Semmi okuk sincs arra a kurdoknak, hogy azt higgyék, emberi vagy demokratikus jogaik csorbulni fognak – mondta el Ann Linde. Törökország Svédországtól 73, Finnországtól pedig 12 személy kiadatását követeli. Legtöbben a PKK kurd munkáspárttal állnak kapcsolatban, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart.

Forrás: Aftonbladet

Spanyolország megkönnyíti a külföldiek munkavállalását

Jóváhagyta a spanyol kormány a külföldiek munkavállalását könnyítő törvényreformot. A statisztikai adatok szerint annak ellenére, hogy hivatalosan csaknem 2,9 millió munkanélküli él a dél-európai országban, mégis több száz, esetenként több ezer betöltetlen álláshely áll rendelkezésre különösen a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban, ahol gyakorlatilag sosincs elég spanyol munkavállaló. Ahhoz, hogy ezeket a posztokat könnyebben be lehessen tölteni, a kormány jóváhagyta a bevándorlási törvény reformját, amely könnyebbé teszi a külföldi munkavállalóknak, hogy spanyolországi munkaszerződést kapjanak. Az elsődleges cél továbbra is a spanyol állampolgárok alkalmazása, de ha közülük nem jelentkezik senki egy adott munkapozícióra, akkor nyitva áll a lehetőség a külföldi munkavállalók előtt is, akik ugyanolyan feltételek mellett dolgozhatnak majd, mint a spanyolok. Az új előírások értelmében a külföldiek könnyebben kapnak majd letelepedési és munkavállalási engedélyt, ha képzésben vesznek részt. Akinek minimum két éve rendezetlenek a körülményei Spanyolországban, és legalább hat hónapja így dolgozik, az is könnyebben juthat letelepedési és munkavállalási engedélyhez, ha benyújtja a szükséges igazolásokat és továbbra is elkötelezett a munkavégzés iránt. Ezenkívül egyszerűsítik az egyéni vállalkozói tevékenységhez való hozzáférés követelményeit is, valamint csökkentik a hivatali papírmunkát és észszerűbbé teszik az adminisztrációs eljárásokat.

Forrás: Antena3.com

Finnország kitilthatja az orosz turistákat 

Új törvényjavaslatot terjesztenek a finn parlament elé a legnagyobb jobb- és baloldali pártok annak érdekében, hogy az orosz állampolgárok a jövőben ne kaphassanak turistavízumot. A miniszterelnök helyettese, Aki Lindén közölte, támogatja a törvénymódosítást, mert szerinte korlátozni kell az oroszok belépését az unióba. Finnországnak speciális helyzete van, mivel Oroszország szomszédja, ezért az uniós szabályozás hiányában Helsinkinek kell lépnie. Ugyanezt mondta el a miniszterelnökséget vezető Antti Lindtman is: – Indokoltnak tartom, hogy a kormány a lehető leghamarabb megvizsgálja a turistavízumok korlátozásának kérdését. Oroszország brutális háborúja napi szinten zajlik, és ebben a helyzetben nem tarthatjuk velük a kapcsolatot. A néppárti frakcióvezető-helyettes, Jukka Kopra szerint a jelenlegi helyzet gyengíti az Oroszország elleni szankciókat. – Erkölcsileg helytelen, hogy például azok, akik részt vettek az orosz inváziós háborúban, Európába mehetnek nyaralni, Finnországon keresztül. Mi ezt nem nézzük jó szemmel – mondta Kopra. A hírre Moszkva is reagált. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, ellenlépések várhatók, ha Helsinki vízumstopot jelent be. A döntés még heteket vehet igénybe, mivel a kormány több tagja is szabadságát tölti.

Forrás: Sveriges Radio

Borítókép: Képviselők vesznek részt a finn parlamentnek az ország NATO-tagságáról szóló ülésén Helsinkiben 2022. május 12-én (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.