Lapozó: Robotfutárokat tesztelnek a spanyolországi Zaragozában

A francia miniszterelnök energiaügyi józanságra szólította fel minisztereit · Újabb három erdő gyulladt ki Spanyolországban · Kicsúszhat a francia kormány kezéből az irányítás a majomhimlőjárvány felett · Robotfutárokat tesztelnek a spanyolországi Zaragozában

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 07. 26. 18:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia miniszterelnök energiaügyi józanságra és példamutatásra szólította fel minisztereit

Elisabeth Borne francia miniszterelnök a francia médiában terjedő új, „energiaügyi józanság” kifejezéssel élve, körlevélben szólította fel minisztereit, államtitkárait és a hozzájuk tartozó intézményeket, hogy azonnali hatállyal léptessenek életbe olyan intézkedéseket, amelyek az intézmények energiatakarékosságát és a fosszilis energia felhasználásának csökkentését szolgálják.

A miniszterelnök elvárja, hogy a minisztériumok is teljesítsék a francia energiaügyi miniszter követelményeit. Eszerint a minisztériumi épületekben sem lehet több 26 Celsius-foknál, valamint a fűtési időszakban a termosztátok csak 19 fok alatt kapcsolhatják be a fűtést. Ezenkívül az állami apparátus helyiségeinek kifűtésére vonatkozó szerződések nem is tartalmazhatnak 19 foknál magasabb fűtési követelményeket. Azokban a hivatalokban, amelyeket ügyintézés céljából vagy más okból az állampolgárok is látogatnak, az ajtókat folyamatosan zárva kell tartani az energiapazarlás elkerüléséért.

A körlevél a minisztériumi dolgozókat autómegosztásra és kerékpárhasználatra szólítja fel, és kötelezi az alacsony kibocsátású gépjárművek alkalmazását a hivatali autóflottában is. A minisztériumok főtitkárainak pedig további energiatakarékossági intézkedésekre kell javaslatokat kidolgozniuk.

Forrás: bfmtv.com , twitter.com

Újabb három erdő gyulladt ki Spanyolországban

A tűzoltók hétfőn körbekerítették és azóta is kontroll alatt tartják a Tenerifén, Kasztília és Leónban, valamint Galíciában kialakult tűzeseteket, azonban újabb erdők és bozótosok kaptak lángra Andalúziában, Valenciában, Navarrában és Kasztília–La Manchában. Az újabb természeti csapások miatt a magas szintű készenlét továbbra is érvényben marad a dél-európai ország területén, ahol az évszázad legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak most már hetek óta, a 40-45 fokos nappali hőmérséklet miatt. A sürgősségi szolgálatok hétfőn este több mint 220 lakást evakuáltak az andalúziai Almonte városában, csakúgy, mint Rocianában, ahonnan több lakót a helyi sportközpontba kellett átszállítani a lángok közelsége miatt. Eközben Granada közelében is kigyulladt az egyik erdő. Ott estére a tűzoltók mellett katonákat is mozgósítottak, valamint kilenc repülővel kezdték meg az oltást, hogy minél előbb körbekeríthessék a lángokat. Navarra különböző régióiból is bozót- és erdőtüzek kialakulását jelentették hétfő délután.

Valencia közösségben is több helyen gyulladt ki az erdő. Az Alcotas nevű településen ki kellett lakoltatni több embert, de ott viszonylag gyorsan sikerült elfojtani a lángokat, így este már mindenki hazatérhetett. Kasztília–La Mancha régióban csak hétfőn hat helyen lobbant fel erdőtűz, a legtöbb Ciudad Real tartományban, ahol a nap végéig hatezer hektár területen égett le a növényzet. A guadalajarai Humanesben további 2500 hektár pusztult el, és az ottani tűzeset miatt mintegy ezer embert kellett kilakoltatni. 

Forrás: 20minutos.es

Francia infektológus: kicsúszhat a kormány kezéből az irányítás a majomhimlőjárvány felett

Folyamatosan nő a majomhimlős megbetegedések száma Franciaországban, hétfőn már 1700 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. A főváros szomszédságában lévő Felső-Szajna megye Raymond-Poincaré de Garches egyetemi kórházának infektológusa, Benjamin Davido arra figyelmeztet, hogy szeptemberre kezelhetetlen mértékűvé válhat a járvány, ha a francia kormány nem áll elő egy megfelelő járványügyi stratégiával a majomhimlővel szemben. Davido szerint naponta legalább kétezer himlő elleni védőoltást kellene beadni a rizikócsoportok tagjainak, miközben Franciaországban jelenleg mindössze háromezer páciens kapja meg a szérumot hetente. Az ütemesen növekvő fertőzésszámokra reagálva a francia egészségügyi miniszter, Francois Braun hétfőn délután bejelentette, hogy kedden egy hatalmas oltóközpont nyílik meg a franciaországi járvány epicentrumában, a fővárosi régióban. 

Forrás: bfmtv.com , bfmtv.com

Robotfutárokat tesztelnek a spanyolországi Zaragozában

Zaragoza városa az ibériai országban elsőként, Európában pedig az elsők között teszteli a robotfutárokat. A kísérleti projekt célja a csomagkézbesítési folyamatok felgyorsítása. A város polgármestere a robotokat készítő társaság felelősével együtt hétfőn jelentette be, hogy a tesztet a következő hetekben négy ütemben hajtják végre egy nyolcvan eszközből álló flottával. Először a biztonsági szempontokat figyelik majd meg, például azt, hogy a robotok hogyan mozognak a város utcáin és kialakulhatnak-e miattuk balesetveszélyes helyzetek. A robotok eközben feltérképezik majd a területet, ami az előfeltétele annak, hogy nagyobb távolságokat is megtehessenek. A teszt idején árut nem fognak szállítani, és felügyelő munkások kísérik majd őket. Csak a járdán fognak  közlekedni, és kerekek segítik őket a haladásban, maximális sebességük pedig nem lesz több öt kilométer/óránál. Kamera és mesterséges intelligencia segítségével lesznek képesek felismerni a gyalogosokat, illetve észlelni a kerékpárosokat, valamint a különböző akadályokat, így minden esetben meg tudnak majd állni. A zaragozaiak szeptembertől, az első tesztek után már igénybe is vehetik majd a robotfutárok szolgáltatásait, amelyek a hagyományos csomagok mellett szupermarketekben vásárolt élelmiszereket és éttermi rendeléseket is kiszállítanak majd. 

Forrás: cope.es

Borítókép: Robotfutárok Zaragozában (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.