Lapozó: Belgák százezrei szorulnak az élelmiszerbankok segítségére

Tetoválószalonban terjedt a majomhimlő a spanyolországi Cádizban, Graffitik egy lyoni katolikus könyvesbolt falán: mindörökké LMBTQ, Isten halott! Az évszázad legnagyobb erdőtüzei pusztítanak Spanyolországban. Belgák százezrei szorulnak az élelmiszerbankok segítségére. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 07. 25. 17:47
null
Forrás: FACEBOOK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetoválószalonban terjedt a majomhimlő a spanyolországi Cádizban

Az andalúziai járványügyi felügyeleti rendszer szakemberei jelezték, hogy legkevesebb tizenkét majomhimlő-fertőzöttet regisztráltak Cádiz tartományban, és a betegek mindegyike ugyanabban a szalonban készíttetett magának tetoválást vagy testékszert. A szakemberek már megkezdték a járványügyi vizsgálatot a további lehetséges esetek felkutatásáért. Az egészségügyi hatóság felszólította a tetoválószalonokat, hogy a tetoválások elkészítését és a piercingek felhelyezését fokozott óvatossággal, az egészségügyi előírásoknak megfelelően végezzék el, hogy az ne jelentsen veszélyt az egészségre, beleértve a dolgozók egészségét is. Az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzetet hirdetett szombaton, miután a majomhimlő már 75 országban ütötte fel a fejét és több mint 16 ezer megbetegedést okozott.

Forrás: Rtve.es

Graffitik egy lyoni katolikus könyvesbolt falán: mindörökké LMBTQ, Isten halott!

Radikális baloldali aktivisták céltáblájává vált múlt szombaton Lyon egyik katolikus könyvesboltja. A dél-franciaországi nagyváros második kerületében található Emmanuel könyvesbolt külső homlokzatát keresztényellenes és LMBTQ-párti feliratok lepték el: „Mindörökké LMBTQ+”, „Isten halott, megöltük”, „Sem istenek, sem mesterek [nem léteznek]”. A feliratokat egy bekarikázott A betűvel, az anarchista csoportok közismert szimbólumával szignózták, bár a városban aktív anarchisták nyilvánosan nem vállalták a felelősséget a feliratokért.

A város közbiztonságáért is felelős alpolgármester, Jean-Stéphane Chaillet a Twitteren ítélte el a támadást. „Újabb inzultáló feliratok városunk egyik épületének a falán. A katolikus közösség és az Emmanuel könyvesbolt is számíthat a támogatásomra. Elég volt a Lyon életét megkeserítő szélsőbaloldali aktivista csoportokból!” – írta bejegyzésében az alpolgármester. Nem ez az első eset, hogy egy katolikus könyvesbolt támadás célpontjává válik Lyonban. Két évvel ezelőtt a CLC katolikus könyváruház vált hasonló agresszió áldozatává. Ekkor a Jézust ábrázoló grafikát a „PD”, azaz a francia szlengben a „buzi" vagy akár a „buzi pedofil” felirat kísérte.

Forrás: Valeursactuelles.com, Twitter.com

Az évszázad legnagyobb erdőtüzei pusztítanak Spanyolországban

A félszigeten hetek óta szünet nélkül küzdenek a tűzoltók a különböző régiókban kialakult erdőtüzekkel, az elmúlt napokban pedig a kanári-szigeteki Tenerifén is hatalmas pusztításba kezdtek a lángok. Az Európai Unió erdőtüzeket figyelő rendszerének becslései szerint ebben az évszázadban még egyszer sem fordult elő annyi pusztító tűzeset Spanyolországban, mint most. Idén július 10-ig több mint 73 ezer hektár erdős-bozótos terület égett le. Ez a szám július 22-re majdnem elérte a 200 ezer hektárt. Utoljára az előző évszázadban, 1985-ben regisztráltak ekkora pusztítást, amikor 500 ezer hektár semmisült meg. Hétvégén Burgosban öt, Zamorában hat települést evakuáltak 2-es szintű tűzvész miatt. Ávila megyében 4500 hektárt perzseltek fel a lángok. A régió környezetvédelmi minisztériumának tájékoztatása szerint a tűzesetek többsége emberi felelőtlenség következménye. Tenerifén hatszáz embernek kellett elhagynia az otthonát, ott 2400 hektár terület veszett oda. Az északnyugat-spanyolországi Galíciában sem ért véget a munka, de a lángban álló területeket hosszú hetek után végre kontroll alatt tartják a tűzoltók. Ott több mint 31 ezer hektár pusztult el. Spanyolországban nem látni a jelenleg tomboló, idén már második hőhullám végét. A meteorológusok hétfőn a hőmérséklet további emelkedését jósolják úgy, hogy hétvégén a legmagasabb szintű riadót kellett kiadni Sevillában és Cádizban, mert több helyen stabilan 45 fokot mutattak a hőmérők.

Forrás: Rtve.es, Rtve.es

Belgák százezrei szorulnak az élelmiszerbankok segítségére

Az élelmiszerek és használt ruhák újraelosztásával foglalkozó brüsszeli nonprofit szervezet, a No Javel arról számolt be, hogy míg 2019-ben csak 21 tonna élelmiszert osztott szét közvetlenül a rászorulóknak és az őket támogató szervezeteknek, 2020-ban már ennek a mennyiségnek csaknem a hatszorosát, 120 tonnát, 2021-ben pedig már 250 tonnányi élelmiszert adományoztak. Két év alatt tehát a tizenkétszeresére emelkedett a No Javel által kiosztott segély mennyisége.

Az élelmiszerbankok országos szövetsége szerint 2021-ben havonta már 177 238 belgiumi rászorulóhoz juttatták el ezeket az élelmiszer-adományokat, 2022-ben pedig havonta kétezerrel nő a kérelmezők száma. Míg évekkel ezelőtt többnyire csak a munkanélküliek, a diákok vagy a más okokból kiszolgáltatott személyek fordultak az élelmiszerbankokhoz segítségért, két éve már az aktívan dolgozó kérelmezők is megjelentek: az egy keresetből élő családok vagy a részmunkaidőben dolgozó felnőttek, akik először a koronavírus-járvány miatt, később pedig az energiaár-robbanás miatt nem tudják egyedül előteremteni családjuk vagy saját maguk számára az élelmiszer árát. Az élelmiszerbankok előre egyeztetett időpontban fogadják a rászorulókat. Ennek oka, hogy sok segélyezettnek még azt is el kell magyarázni, hogy a számukra átadott élelmiszereket – padlizsánt, brokkolit, karalábét, póréhagymát – hogyan kell elkészíteni, mivel ezek az emberek korábban soha nem jutottak hozzá ezekhez a zöldségekhez.

Forrás: Rtl.be

Borítókép: a No Javel emblémája (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.