Lapozó: Francia szakértők szerint közveszélyes a párizsi olimpia megnyitójának helyszíne

A legtöbb spanyol család nem tud lépést tartani az inflációval · Kijárási korlátozások Franciaország-szerte a rendbontások miatt · Többé nem engedélyezik a dohányzást Barcelona tengerpartján · Francia szakértők szerint közveszélyes a 2024-es párizsi olimpia megnyitójának helyszíne · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 25. 14:20
null
Párizs, 2017. szeptember 14. Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony elõtt 2017. szeptember 14-én, miután az elõzõ nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb spanyol család nem tud lépést tartani az inflációval 

Egyre több spanyol család számol be arról, hogy kiadásaik meghaladják a bevételüket. A spanyol fogyasztóvédelem tájékoztatása szerint jelenleg 15 százalékkal drágább megtölteni a bevásárlókocsikat, mint tavaly. A napraforgóolaj ára megduplázódott, a friss termékek, például a tojás ötven százalékkal drágult, így a háztartások elkezdték lecserélni a gyümölcsöket és zöldségeket az egészségtelenebb, olcsóbb élelmiszerekre. Elisabeth Ruiz pénzügyi professzor szerint az infláció – amely júniusban 10,2 százalékra emelkedett – felemészti az állampolgárok megtakarításait. Ez annak a következménye, hogy míg az élelmiszerek és egyéb szolgáltatások díjai folyamatosan emelkednek, addig a bérek nem növekednek. Tájékoztatása szerint a spanyol családok a világjárvány és a korlátozások idején jövedelmük átlagosan 14,8 százalékát tudták megtakarítani, vagyis minden beérkező ezer euróból 148-at félre tudtak tenni. Az Országos Statisztikai Intézet adataiból kiderül, hogy idén már az első negyedévben a félretehető összeg 7,5 százalékra esett vissza, miközben a helyzet az elmúlt hónapokban még tovább romlott. Emiatt a következő negyedév kilátásai semmi jóval nem kecsegtetnek. A legtöbb gazdasági szervezet az elmúlt hetekben már lefelé módosította idei és jövő évi növekedési előrejelzését, mert nem hiszik, hogy a fogyasztás olyan lendületesen nőhet, mint ahogy azt a háború előtt várták.

Forrás: rtve.es

Kijárási korlátozások Franciaország-szerte a rendbontások miatt

A Lyontól délre fekvő Lorette település polgármestere, Gérard Tardy rendelettel tiltotta meg, hogy a köztéren tartózkodó személyek este hét óra és hajnali négy óra között csoportosan gyülekezzenek. A korlátozás a kettőnél nagyobb létszámú társaságokra vonatkozik, és a városban randalírozó fiatalok miatt kellett bevezetni. A polgármesteri hivatal indoklása szerint a kettőnél nagyobb létszámú csoportok 95 százalékánál ugyanis a baráti összejövetelek köztéri rendbontásban végződnek. A fiatalok szemetet dobálnak, köpködnek, motoron rodeóznak és más módon hangoskodnak, az utcákon kábítószert és alkoholt fogyasztanak, akadályozzák az épületek bejáratai előtt a lakók mozgását, provokálják, sértegetik és fenyegetik a védtelen embereket. A városvezetés a lakosok beszámolóit figyelembe véve hozta meg a döntést, a korlátozás október 31-ig lesz érvényben.

A múlt héten az északkelet-franciaországi Joinville polgármestere, Bertrand Ollivier ugyancsak éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, amely este 11 és reggel hat óra között megtiltja a felnőtt kísérő nélküli, 16 évnél fiatalabb gyerekek számára, hogy a lakhelyüket elhagyják. Az alpolgármester, Sandrine Jean dit Pannel elmondta, az intézkedésre azért volt szükség, mert a háromezer fős városka életét megkeserítették az erőszakos kiskorúak bűncselekményei, mint a gyújtogatás, a lakóházak ablaküvegeinek a betörése és az épületek falfirkálása. A dél-franciaországi Béziers polgármestere, Robert Ménard már 2018-ban kijárási tilalmat vezetett be a kiskorú bandák megfékezésére, azonban a jogvédő szervezetek feljelentése nyomán a bíróság végül hatályon kívül helyezte az intézkedést.

Forrás: valeursactuelles.com , bfmtv.com , france3-regions.francetvinfo.fr ,francebleu.fr

Többé nem engedélyezik a dohányzást Barcelona tengerpartján

A katalán főváros kormánya múlt héten fogadta el végleg a teljes dohányzási tilalmat, amely e hét hétfőtől lép érvénybe. A rendelet kimondja, hogy tilos rágyújtani a parton ülve és a tengerben is. Ezt csak a tengerparti bárok, éttermek és büfék teraszain lehet mostantól megtenni. Ha valaki megszegi a szabályt, annak pénzbírsággal kell számolnia. A szabály az év minden időszakában érvényes lesz. A tilalommal kapcsolatban példátlan volt az összefogás, ugyanis a barcelonai városi tanács egyetlen képviselőcsoportja sem szavazott ellene egyik jóváhagyási szakaszban sem. Barcelona a radikális szabálymódosítás előtt tavaly egy kísérleti tesztet készített, és a város négy strandján vezetett be dohányzási tilalmat, amelynek köszönhetően tíz százalékkal esett vissza a tengerparti cigarettázás aránya, valamint ötven százalékkal csökkent az eldobott csikkek száma. Barcelona lakói egy felmérés során tízből nyolc pontot adtak a javaslatnak, mellyel a legtöbb cigarettázó is egyetértett. Az intézkedés célja az egészséges környezet megteremtése és a rengeteg – sokszor a tenger fenekén kikötő – hulladék mennyiségének csökkentése.

Forrás: antena3.com , lavanguardia.com

Francia szakértők szerint közveszélyes a 2024-es párizsi olimpia megnyitójának helyszíne 

Közbiztonsági szempontból több szakértő is biztosíthatatlannak titulálta a 2024-es párizsi olimpia nyitóünnepségének helyszínét. A francia kormány szintén aggódik: Emmanuel Macron hétfőn délelőtt az ötkarikás játékok és a megnyitó ünnepség biztonságának garantálásáról tanácskozik a témában érintett miniszterekkel. Az egyre növekvő aggályok háttere, hogy a francia szervezők azzal rukkoltak elő, hogy a Párizst kettészelő Szajnán kell megrendezni a nyitóünnepséget, hogy az megfelelően grandiózus legyen Franciaország (egykori) nagyságához illően.

A tervek szerint a show az Austerlitz és az Iéna híd közötti hat kilométeres szakaszon lesz látható. A nemzetközi sportdelegációk és az államfők 160 hajón csodálhatják majd a műsort, míg a két rakparton – összesen 12 kilométer hosszan – a hatszázezer néző. A többi helyszínen akár kétmillió látogató követheti figyelemmel az eseményt. Az elképzelés tehát hiába grandiózus, közbiztonsági szempontból rémálommá válhat a francia rendfenntartók számára. A francia kormány ezért már 2021-ben közbeszerzési pályázatot írt ki, remélve, hogy 22 ezer biztonsági őrt is felbérelhet a magánszektorból, hogy velük támogassa meg a nemzeti rendőrség, a nemzeti csendőrség és a francia katonaság által kivezényelt alakulatokat, amelyeket még mindig elégtelennek ítélnek meg a biztonsági szakértők.

Forrás: cnews.fr , rmcsport.bfmtv.com

Borítókép: Az olimpiai öt karika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.