Lapozó: A spanyol kormány elutasítja a brüsszeli energiatervet

Botrány lett Franciaországban a burkini viselésére lázító kampányból · Leszbikussága miatt bocsátottak el egy nőt a spanyolországi Totana városában · Belgiumban marokkói családok estek egymásnak Ostende egykor békés tengerpartján · A spanyol kormány elutasítja a brüsszeli energiatervet. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 22. 12:09
RIBERA RODRÍGUEZ, Teresa; JORGENSEN, Dan
Luxembourg, 2022. június 27. Teresa Ribera spanyol (b) és Dan Jorgensen dán energiaügyi miniszter az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsának (TTE) luxembourgi ülésén 2022. június 27-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrány lett Franciaországban a burkini viselésére lázító kampányból

Országos felháborodást váltott ki a világ legnagyobb muszlim társkeresőoldalának kezdeményezése. A Muzz a tiltott muszlim fürdőruha, a burkini viselésére buzdítja a nőket annak ellenére, hogy az törvény által tiltott viselet Franciaországban. A Muzz randioldal tulajdonosai azt ígérik, hogy 25 ezer euró erejéig megtérítik az illegális burkiniviselés miatt kiszabott pénzbírságokat. A Muzz – amely Franciaországban néhány százezer, világszerte hatmillió előfizetővel rendelkezik – saját website-ján és applikációjában indította el #freetheburkini hashtag alatt a „szabadítsuk fel a burkinit” kampányát.

Gérald Darmanin belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy a francia kormány nem engedi meg a kommunitarista iszlám szervezeteknek, hogy szeparatista túlkapásokkal bomlasszák a Köztársaság rendjét, s ezért az ügyben feljelentést tesz. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés parlamenti frakcióvezetője a Twitteren ítélte el a Muzz randiapplikáció törvénytelen kezdeményezését.

Gilles Platret, Köztársaságiak párti (LR) polgármester azt követeli, hogy „a francia kormány nézzen szembe a Köztársaság törvényeit provokáló kihívással, és tiltsa be az applikációt!” Céline Pina francia újságíró, a CNews hírcsatorna műsorvezetője szintén keményen fogalmaz: „Bűncselekmény elkövetésére uszítani maga is bűncselekmény. Ha a törvénytelenségekre uszító oldalakat betiltanák, vagy súlyos pénzbírsággal sújtanák, akkor a törvény ereje megingathatatlan maradna. A burkinit népszerűsítő kampányával a Muzz bebizonyította, hogy a radikális iszlámot képviseli” – mondta az újságíró.

Forrás: Muzz.com, Instagram.com, Bfmtv.com, Lefigaro.fr

Leszbikussága miatt bocsátottak el egy nőt a spanyolországi Totana városában

Egy spanyol nő párjával együtt jelent meg Totana város önkormányzata által rendezett LMBTQ tematikájú irodalmi rendezvényen, ahol a nő díjat vehetett át. A munkaadója az eseményen készült fotók láttán jött rá, hogy a nő nem heteroszexuális, majd néhány nappal később ki is rúgta. Totana városi tanácsa közölte, hogy mélyen elítéli és sajnálja a homofób hozzáállást, ami miatt a nő, aki idősek gondozásával foglalkozott, elvesztette munkáját. Az LMBTQ-egyesületek jelezték, hogy sajnálatos, ami történt, és megteszik a lehetséges jogi lépéseket. Úgy vélik, hogy a munkáltató rendkívül megalázóan viselkedett a nővel, ami azt a szomorú és sértő tényt erősíti meg, hogy a mai világban is diszkriminálhatnak valakit a homoszexualitása miatt, ráadásul a megélhetését is veszélybe sodorhatják.

Forrás: Elmundo.es

Belgiumban marokkói családok estek egymásnak Ostende egykor békés tengerpartján

Bejárta a belga közösségi oldalakat az a jelenet, amelyet a nyugat-flandriai város, Ostende tengerpartján rögzített egy strandoló. A felvételen az látható, hogy burkába öltözött marokkói nők hisztérikusan üvöltöznek a tengerparti naplementében, a sikítozó, verekedő arab nőket gyerekeik és más szemlélődők is követik. Az egyik fejkendős-csadoros asszony az autóútra veti magát, egy másik pedig egy hatalmas taszítás miatt kerül a földre. Később az látható, hogy egy személy mozdulatlanul fekszik a földön, fölötte egy flamand rendőr álldogál tanácstalanul. A nők a kiérkező rendőrökkel is kiabálnak, az egyiknek megragadják a karját, aki egy rántással hárítja el a közszolgálatot teljesítő személlyel szemben agressziónak tekinthető gesztust.

Egy kommentelő megjegyzi, hogy Ostende valaha a tengerparti üdülőhelyek királynője volt, egykor az európai elit nyaralóhelye, később a belga munkásosztály számára is elérhető és népszerű tengerpart. Ma pedig a muszlim migránsok uralják, a belgák pedig kiszorultak saját hazájuk tengerpartjáról.

Forrás: Twitter 1, 2,  3, 4, 5, 6

A spanyol kormány elutasítja a brüsszeli energiatervet

Az Európai Bizottság javaslata szerint az uniós tagállamoknak 15 százalékkal kellene csökkentenie gázfogyasztását jövő tavaszig az orosz gáz esetleges kiesése miatt. Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelős miniszter szerint az európai javaslat nem feltétlenül a leghatékonyabb, valamint igazságosnak sem mondaná. Elmondása szerint a legnagyobb probléma, hogy az EU nem kért előzetes véleményt a tagállamoktól. Ribera hangsúlyozta, hogy Spanyolország Európa-párti és támogató állam, de aránytalan áldozatot nem fognak hozni a spanyol családok életminőségének rovására. Úgy fogalmazott: megvédik az európai értékeket, de nem vállalhatnak olyan áldozatot, amelyről az EU még előzetes véleményt sem kért a kormányoktól. Végül kiemelte, hogy a spanyol családok egyike sem fog hiányt szenvedni gázból, valamint Spanyolország július 26-án az Európai Energia Tanács elé áll egy támogatóbb, hatékonyabb és összehangoltabb javaslattal.

Forrás: Rtve.es

Borítókép: Teresa Ribera (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.