Lapozó: Algéria megszakítja a kereskedelmi kapcsolatait Spanyolországgal

Svédországban megugrott a zálogházak forgalma az infláció miatt · Belgium is elutasítja a kötelező uniós gázfogyasztás-csökkentést · Szigorítottak a svéd gyermekvédelmi törvényen: közel tízezer új feljelentést tettek egy év alatt · Algéria megszakítja a kereskedelmi kapcsolatait Spanyolországgal

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 26. 15:25
Daily life in Algiers
epa10052066 A woman walks next to Algerian flags in a street on the eve of celebrations for the 60th anniversary of the Independence, in Algiers, Algeria, 04 July 2022. Algeria on 05 July celebrates the 60th anniversary of its independence from French rule. EPA/MOHAMED MESSARA Fotó: MOHAMED MESSARA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban megugrott a zálogházak forgalma az infláció miatt

Drasztikusan nőtt a zálogházakhoz forduló lakosok száma az elmúlt fél évben Svédországban. A közmédia beszámolója szerint ebben az időszakban 25 százalékkal emelkedett a zálogházaktól kapott hitelek aránya, ráadásul az emelkedés folyamatos, júniusban már elérte a 37 százalékot. – Az infláció mindenkit leterített – mondta a legnagyobb zálogház vezérigazgatója, Peter Sundström. – Soha sem volt még ennyi hitelkihelyezésünk, mint most, és a növekedés rendkívül gyors – tette hozzá. Véleménye szerint az emberek elsősorban azért keresnek rövid távú hiteleket, hogy ki tudják fizetni a számlákat. Másodsorban arról lehet szó, hogy a járvány után megnövekedett a fogyasztási kedv. Sundström elmondása szerint egyelőre nem romlott a hitelvisszafizetési hajlandóság, nagyjából ugyanannyian váltják ki a zálogot, mint az előző évben. Körülbelül az ügyfelek 13 százaléka nem tudja visszafizetni a kölcsönt, ami azt jelenti, hogy súlyos anyagi gondokkal még nem küzd a lakosság. 

Forrás: Samnytt

 

Belgium is elutasítja a kötelező uniós gázfogyasztás-csökkentést

Belgium is csatlakozik azoknak az országoknak a köréhez, amelyek már bejelentették, hogy ellenzik az Európai Bizottság múlt heti javaslatát, amely – ha Brüsszelben zöld jelzést kap – arra kötelezné a tagállamokat, hogy augusztustól kezdve nyolc hónap alatt 15 százalékkal csökkentsék nemzeti gázfelhasználásukat. A kedd reggeli belga lapok – La Libre Belgique, L’Echo, De Tijd – diplomáciai forrásokra hivatkozva adják hírül: a belga kormány már jelezte Brüsszelnek, hogy – hasonlóan más tagállamokhoz – Belgium szintén felmentést kér a földgázfogyasztás-csökkentés kötelező jellege alól.

Ha Belgiumot a fogyasztásának 15 százalékos mérséklésére kötelezik, akkor ez azt is jelentheti majd, hogy növelnie kell a földgázexportját. Csakhogy Belgium már régen elérte exportkapacitásának határait

 – idézték a lapok a diplomáciai forrást.

Belgium fontos láncszem a folyékony földgázt exportáló európai országok sorában, köszönhetően a nemzetközi kikötővárosban, Zeebruggében található hatalmas LNG-termináljának. A terminálon fogadott folyékony földgáz exportjában azonban Belgium már most is maximálisan teljesít. Egy kötelező exportnövelés már Belgium saját energiaellátását veszélyeztetné. A diplomáciai forrás rámutatott, hogy Belgium problémája korántsem egyedülálló: Franciaország, Portugália, Spanyolország és Olaszország ugyanebben a cipőben járnak, Brüsszel terve hasonló problémákat idéz elő ezekben a tagállamokban is, ezért ők is a felmentésüket kérik Brüsszel javaslata alól.

Forrás: lalibre.be , lecho.bel , tijd.be

Szigorítottak a svéd gyermekvédelmi törvényen, közel tízezer új feljelentést tettek egy év alatt

Egy évvel ezelőtt lépett életbe az új, szigorított gyermekvédelmi törvény Svédországban. Azóta csaknem kilencezer ügyben tettek feljelentést a svéd állami rádió szerint, és ezer büntetőeljárást már meg is indítottak. Az új feljelentéseket a szigorúbb jogszabályok tették lehetővé. A tavaly életbe léptetett törvény egyik fontos szigorítása, hogy bűncselekménynek minősíti azt is, ha egy gyereknek erőszakos cselekedetet kell végig néznie. Charlotte Qvandt gyermekek ellen elkövetett bűncselekményekre szakosodott nyomozó szerint fontos módosítás történt, hiszen a gyermekek számára ugyanolyan káros az erőszak végignézése, mint annak közvetlen megtapasztalása. Hozzátette, a munkájukat nagyban segíti az új törvényi keret, ugyanis eddig a családon belüli erőszakok esetében a gyermek érdekeit nem védte senki, ha az erőszak nem közvetlenül ellenük irányult. 

Forrás: Sveriges Radio

 

Algéria megszakítja a kereskedelmi kapcsolatait Spanyolországgal

Az Algériai Bankok és Pénzügyi Intézmények Szakmai Szövetsége hétfőn levélben is közölte, hogy június 9-én megszakítottak mindennemű külkereskedelmi műveletet a dél-európai országgal. Az intézkedés egyedül az Ibéria-félszigetre irányuló gázexportot nem befolyásolta. A két ország közötti barátsági, jószomszédsági és együttműködési szerződés felfüggesztését azután jelentették be, hogy a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez hivatalosan is közölte, támogatja a marokkói autonómiatervet a nyugat-szaharai konfliktus megoldása érdekében. A szövetség hozzáfűzte, hogy a befagyasztásra vonatkozó intézkedések nem visszamenőleges hatályúak, tehát csak a június 9-e után megkötött műveletekre érvényesek. A szankció alól mentesülő termékeknek és szolgáltatásoknak azonban meg kell felelniük a hatályos jogszabályok által megállapított követelményeknek és előírásoknak. Az EU korábban már jelezte, hogy Madrid mellé áll az Algériával fennálló konfliktusban, és kész fellépni mindenfajta kényszerintézkedéssel szemben.

Forrás: elespanol.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Mohamaed Messara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.