Tizenkilencre nőtt a kongói tüntetések áldozatainak száma

Az Európai Unió csütörtökön elítélte a békefenntartók ellen intézett támadásokat, és vizsgálatot követelt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 29. 9:25
Congolese demonstrators gesture during a protest against the UN peacekeeping mission MONUSCO in Goma on July 26, 2022. - Three United Nations peacekeepers and at least 12 demonstrators have been killed in escalating anti-UN protests in eastern DR Congo, officials said on Tuesday. Anger has been fuelled by perceptions that MONUSCO, the UN mission in the Democratic Republic of Congo (DRC), is failing to do enough to stop attacks by armed groups. (Photo by Michel Lunanga / AFP) Fotó: Michel Lunanga / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkilencre nőtt a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ENSZ békefenntartói ellen zajló tüntetések halálos áldozatainak száma – derül ki a helyi hatóságok beszámolóiból. A hét eleje óta tartó demonstrációkban a BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint az ENSZ legalább két – Gomában és Butembóban található – épületét megtámadták, a halottak között három békefenntartó is van, két indiai és egy marokkói állampolgár. A sebesültek száma ötven fölött van – teszi hozzá a BBC.

A tüntetők azt vetik az ENSZ szemére, hogy nem védi meg az embereket az ország keleti felén aktív fegyveres csoportoktól.

Az afrikai országnak ezen a részén mintegy száz fegyveres csoport garázdálkodik, köztük az ugandai Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) iszlamista milícia.

Az Európai Unió csütörtökön elítélte a békefenntartók ellen intézett támadásokat, és vizsgálatot követelt, valamint a felelősök elszámoltatására szólított fel. Közleményében az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta: az EU határozottan elítéli a békefenntartók elleni támadásokat és a tiltakozó akciókat kísérő erőszakot.

Az Európai Unió továbbra is támogatja az ENSZ békefenntartó missziójának és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának törekvését, hogy kivizsgálják az erőszakos események körülményeit, és büntetőeljárást indítsanak a felelősökkel szemben – tették hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön azt követelte a kongói vezetéstől, hogy védje meg a békefenntartókat. Ned Price szóvivő hangoztatta, hogy a kéksisakosok fontos szerepet töltenek be a térség biztonságának fenntartásában és a polgári lakosság védelmében.

 

Borítókép: Tüntetők Gomában 2022. július 26-án. (Fotó: AFP/Michel Lunanga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.