Hollandia nem tud mit kezdeni a sok menekülttel

Egész Hollandiát sokkolta a hír, hogy szerdán egy három hónapos csecsemő vesztette életét a Benelux állam legnagyobb menekültszállásának számító Ter Apel-i regisztrációs központban. Az eset újra ráirányította a figyelmet az effajta táborok túlzsúfoltságára, az önkormányzatok azonban tehetetlenek, miközben a településeken élő civileknek elegük van a bevándorlók okozta rendbontásokból.

2022. 08. 27. 6:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százan vonultak csütörtök este Hollandia legnagyobb menekültszállása, a Ter Apel-i regisztrációs központ elé, az ellen tiltakozva, hogy a menedékkérők zavarokat okoznak a településen – írta meg tegnap a De Telegraaf napilap. A demonstrálók „Elegünk van a bonyodalmakból” továbbá, „Az igazi menekültek jöhetnek, de kifelé a rendbontókkal” feliratú transzparenseket magasba emelve vonultak a befogadóközponthoz, de a rendőrség nem engedte be őket a létesítmény területére. Az MTI által is idézett De TeleGraaf szerint az Ter Apel-i önkormányzat feltételekhez kötötte a tüntetés megtartását: a résztvevők nem tehettek diszkriminatív, sértő vagy uszító megjegyzéseket, nem viselhettek arcot takaró maszkokat és megtiltották a fáklyák használatát.

Közölték, a holland menekültügyi problémák a Ter Apel-i regisztrációs központban a legszembetűnőbbek: a menekülteknek elvileg legfeljebb hat napot kellene ott eltölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. Ennek következtében központban túlzsúfoltság alakult ki, az utóbbi napokban mintegy 700 menedékkérő aludt a szabad ég alatt. A segélyszervezetek szerint a tábor higiéniai körülményei elfogadhatatlanak, a kedélyeket pedig tovább borzolta, hogy a tájékoztatás szerint szerdán egy három hónapos csecsemő is életét vesztette a táborban. 

A csecsemő halálának közvetlen és közvetett okait is vizsgálják, összefüggésben azzal, hogy a menedékkérők milyen körülmények között élnek és kapnak-e megfelelő egészségügyi ellátást a regisztrációs központban. 

Az Európai Bizottság is reagált a történtekre: a brüsszeli végrehajtó testület tudatta, elvárja Hollandiától, hogy alaposan vizsgálja ki a csecsemő halálának körülményeit, és akadályozza meg, hogy az ilyen esetek megismétlődjenek.

 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet csapatot küldött Ter Apelbe. Ez az első alkalom, hogy a szervezet missziót indít Hollandiában. A nemzetközi szervezet igazgatója, Judith Sargentini – akinek a jelentése hatására az Európai Parlament négy évvel ezelőtt elindította Magyarországgal szemben a hetes cikkelyes eljárást – az AP hírügynökségnek úgy fogalmazott: 

Embertelenek az életkörülmények, nincs zuhanyzó, a mosdók koszosak. Ezeken azonnal változtatni kell!

Mark Rutte miniszterelnök a minap azzal mentegetőzött, kormánya teljes erejével azon dolgozik, hogy megoldja „a Ter Apel-ben kialakult szörnyű helyzetet”. A kormány tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal és a menekültszervezetekkel arról, hogy több helyet biztosítsanak a migránsok elhelyezésére országszerte. Míg számos holland város ajánlott fel férőhelyeket az ukrán menekültek számára, több önkormányzat vonakodik, hogy Európán kívülről érkező menedékkérőket fogadjon be. A kelet-hollandiai groningeni polgármester például felszólította a környező településeket, hogy nyissák meg kapuikat a Ter Apel-i menedékkérők előtt, enyhítve a központ túlzsúfoltságát. Bár a közeli Apeldoorn városa felajánlotta, hogy rövid távra fogad néhány menedékkérőt, mostanáig mindegyikük elhelyezése kudarcba fulladt a helyiek tiltakozása miatt. Egy másik kisváros, Albergen lakói szintén tüntettek, mikor kiderült, hogy háromszáz menedékkérőt akarnak elhelyezni egy helyi szállodában. A lakosok azzal érveltek, hogy őket senki sem kérdezte meg, városuk pedig szerintük túl kicsi menedékkérők százainak elszállásolásához.

 

Borítókép: Életkép a Ter Apel-i regisztrációs központban (Forrás: Reuters)


 


 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.