Kaotikus állapotok a holland menekülttáborban

Több százan tüntettek az ellen, hogy a menedékkérők problémákat okoznak a településen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 26. 14:35
Ter Apel, 2022. augusztus 25. Menedékkérõk alszanak egy zsúfolásig megtelt befogadóközpont elõtt a hollandiai Ter Apelben 2022. augusztus 25-én. 2022 júniusáig már több mint 19 ezer szír, török, jemeni és afgán állampolgár, a háború sújtotta Ukrajnából pdig mintegy hatvanezer ember érkezett Hollandiába. MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink Fotó: Vincent Jannink Forrás: MTI/EPA-ANP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este több százan vonultak Hollandia legnagyobb menekültszállása, a Ter Apel-i regisztrációs központ elé, az ellen tiltakozva, hogy a menedékkérők problémákat okoznak a településen – írta a De Telegraaf napilap pénteken. A demonstrálók „Elegünk van a bonyodalmakból” továbbá, „Az igazi menekültek jöhetnek, de kifelé a rendbontókkal” feliratú transzparenseket magasba emelve vonultak a befogadóközponthoz, de a rendőrség nem engedte be őket a létesítmény területére. A De TeleGraaf szerint az Ter Apel-i önkormányzat feltételekhez kötötte a tüntetés megtartását: a résztvevők nem tehettek diszkriminatív, sértő vagy uszító megjegyzéseket, nem viselhettek arcot takaró maszkokat és megtiltották a fáklyák használatát.

Közölték, a holland menekültügyi problémák a Ter Apel-i regisztrációs központban a legszembetűnőbbek:

 

a menekülteknek elvileg legfeljebb hat napot kellene ott eltölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely.

 

Ennek következtében a központ túlzsúfolt, az utóbbi napokban mintegy 700 menedékkérő aludt a szabad ég alatt. A segélyszervezetek szerint a tábor higiéniai körülményei elfogadhatatlanok. A tájékoztatás szerint 

 

szerdán a központban egy 3 hónapos csecsemő életét vesztette.

 

Az Európai Bizottság közölte: elvárja Hollandiától, hogy alaposan vizsgálja ki a tragédia körülményeit, és akadályozza meg, hogy az ilyen esetek megismétlődjenek.

Mark Rutte miniszterelnök csütörtökön bejelentette:

 

Kabinetem jelenleg semmi mással nem foglalkozik, mint azzal, hogy megoldja a Ter Apelben kialakult szörnyű helyzetet.

 

A hatóságok 150 migránst szállítottak el csütörtök éjjel Appeldorn városában, ahol sportcsarnokokban biztosítottak nekik szállást. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet csapatot küldött Ter Apelbe.

 

Ez az első alkalom, hogy a szervezet missziót indít Hollandiában.

 

A kormány tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal és a menekültszervezetekkel arról, hogy több helyet biztosítsanak a migránsok elhelyezésére országszerte. Míg számos holland város ajánlott fel férőhelyeket az ukrán menekülteknek, több önkormányzat vonakodik, hogy Európán kívülről érkező menedékkérőket fogadjon be – közölték. A Ter Apel-i központba zömében Szíriából érkeznek menekültek.

 

Borítókép: menedékkérők alszanak egy zsúfolásig megtelt befogadóközpont előtt a hollandiai Ter Apelben 2022. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.