időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Szijjártó Péter: A természetvédelmet nem szabad politikai kérdéssé tenni

Forrás: MTI
2022.09.29. 12:33 2022.09.29. 13:49
Szijjártó Péter: A természetvédelmet nem szabad politikai kérdéssé tenni

A természetvédelem ügyét nem szabad politikai vagy ideológiai szempontból megközelíteni – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a thaiföldi fenntarthatósági expón elmondott beszédében.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videó alapján a Bangkokban tartott rendezvényen azt mondta, nem szabad hagyni, hogy politikai pártok vagy mozgalmak monopolizálják ezt az ügyet.

A zöldügy kisajátítása ahhoz vezet, hogy elveszíti a hitelességét 

– hívta fel a figyelmet a tárcavezető, hozzátéve, hogy a zöldprogramok terén az országoknak teljesíteniük kell a vállalásaikat, kötelezettségeiket.

A miniszter úgy fogalmazott, büszkén áll az expó közönsége előtt, hiszen egy olyan országot képvisel, amely elsőként ratifikálta az Európai Unióban a párizsi megállapodást, és hetedik volt a világon, amely törvénybe iktatta a klímasemlegesség elvét.

Az utóbbi törvény megerősíti a nemzeti célokat: Magyarország 40 százalékkal szeretné csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig – ismertette Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek úgy tudták növelni a nemzeti összterméküket (GDP), hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátásukat.

Az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósítása kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg a 21. helyen áll a nemzetek sorában.

– Figyelembe véve a jelenlegi európai energiaválságot, a zöldvállalásainkat és Magyarország földrajzi helyzetét is, számunkra a megoldás az atom- és a napenergia kombinációja lehet – vélte a miniszter.

Hangsúlyozta: az atom- és a napenergia is függetlenné teheti és megvédheti az „irracionális” energiaár-változásoktól az adott országot.

Magyarország negyven éve használ atomenergiát, amivel egyébként pozitív tapasztalatai vannak, mert ez olcsó, biztonságos és fenntartható – emelte ki, hozzátéve, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy új atomerőművet építtet, ami a tervek szerint 2030-ra lehet kész.

A napenergia kapcsán megjegyezte: fel kell gyorsítani az infrastruktúra kiépítését, ezért kínál támogatást erre a magyar állam a családoknak, és ez jelentősen megemelte a napelemek iránti keresletet.

Szólt arról is, hogy a kiállításon Magyarország is jelen van egy saját standdal, amely a napenergia és a vízügy innovációit mutatja be.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Don Pramudwinai thaiföldi külügyminiszter (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter/Borsos Mátyás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.