Az olasz baloldal nem tudja elviselni a jobboldal győzelmét

Az olasz parlament új házelnökeit a konzervatív értékek védelmezése miatt bírálják.

2022. 10. 17. 18:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

OLASZORSZÁG

Támadások és fenyegetések kereszttűzébe kerültek az olasz parlament múlt héten megválasztott új házelnökei. Ignazio La Russát, az Olasz Testvérek szenátorát egyhangúlag szavazták meg a felsőház szenátorai csütörtökön, Lorenzo Fontana, a Liga külügyi főtitkárhelyettese, volt családügyi miniszter pedig pénteken nyerte el a parlamenti többség bizalmát. Az elnökválasztás gyors lebonyolítása, de főképpen a tisztségeket betöltő személyek szúrják a baloldal szemét. Nem véletlen, hiszen a konzervatív értékek harcosaiként közismert két politikus az alakulóban lévő új kormány irányvonalát is kitűnően érzékelteti.

Lorenzo Fontana, a Liga párt képviselője, miután megválasztották az olasz parlamenti alsóház elnökévé a római ülésteremben 2022. október 14-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A baloldal szerint mindkét házelnök szélsőséges és megosztó politikus, akik rasszista és homofób nézeteket vallanak. A Demokrata Pártot vezető Enrico Letta úgy vélte, a jobboldal legveszélyesebb személyei kerültek vezető pozíciókba, akik valójában alkalmatlanok feladatuk teljesítésére. Giorgia Meloni miniszterelnök-jelölt, a szeptemberi választásokon győztes Olasz Testvérek vezetője azonnali bocsánatkérésre szólította fel Lettát, hangsúlyozva egyrészt, hogy nem az ellenzék dolga, hogy a házelnökök személyéről döntsön, másrészt az ország hírnevének is árt, ha az alakulóban lévő kormány vezetőit negatív színben tünteti fel a nemzetközi közösség előtt. Meloni azon aggodalmának is hangot adott, hogy a gyűlöletbeszédtől terhes kampányidőszak lezárulásával sem szűnnek az indulatok.

A baloldali újságírók eközben intoleráns, régimódi katolikusnak nevezték Lorenzo Fontanát. Elsősorban azt nehezményezik, hogy az alsóház új elnöke számos alkalommal emelte fel szavát az élet és a család védelme mellett, szemben az LMBTQ-propagandával. Ráadásul a politikus családtagjait is utolérte a rosszindulatú szóbeszéd. Az Il Fatto Quotidiano újságírónője egy Facebook-bejegyzésben úgy fogalmazott: „Elismerem, hogy nem csak őt, hanem feleségét is megvetem. Aki egy ilyen személy társa, az cinkos is egyben. De az is lehet, hogy olyan szegény, hogy nem tud elválni” – írta. Matteo Salvini, a Liga vezetője szerint a baloldalt annyira elöntötte a gyűlölet, hogy már képtelen józan ésszel, kiegyensúlyozottan gondolkozni.

A téma kapcsán az Il Giornale napilap Vincenzo Paglia érseket, a Pápai Életvédő Akadémia elnökét kérdezte, mennyiben róható fel egy politikusnak, hogy katolikus. – Napjainkban több katolikus politikai szerepvállalására lenne szükség az olasz közéletben – válaszolta a lapnak az érsek. – A családot politikai lépésekkel is védeni kell – hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, nem a haladás ellensége az, aki védelmébe veszi a családokat. – A mai fiataloknak stabil és egészséges családokra van szükségük, ahol az az anya nem lehet más, mint nő, az apa pedig férfi – szögezte le Paglia érsek.

 

Borítókép: Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) elnöke érkezik egy római szavazóhelyiségbe 2022. szeptember 25-én, az előrehozott parlamenti választások napján. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.