Lapozó: Csaknem másfél millió bevándorló dolgozik a párizsi régióban

A herszoni védők elkezdték a felkészülést az érkező ukrán tankok megsemmisítésére · Ukrajna Gripen vadászgépeket kér Svédországtól · Olaszország lezárja kikötőit · Csaknem másfél millió bevándorló dolgozik a párizsi régióban.

Magyar Nemzet
2022. 10. 28. 12:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A herszoni védők elkezdték a felkészülést az érkező ukrán tankok megsemmisítésére

Kirill Sztremousov, a herszoni régió helyettes vezetője arról írt Telegram csatornáján, hogy a területi védelem főhadiszállása páncéltörő rakétarendszerekkel (ATGM) készül fel az érkező tankok fogadására.

„Herszon városának területi védelmére kijelölt ATGM-egységeinek foglalkozásokat szerveztek a páncéltörő rendszerek használatáról és a városi lőállások megszervezéséről” – mondta Sztremousov.

Hozzátette, hogy a „bányászcsapatok” különböző gyakorlatokat végeztek az irányított aknák lefektetésére, emellett a kiképzés részeként, a taposóaknákat is készítettek, valamint telepítettek. Korábban már Sztremousov beszélt egy területvédelmi parancsnokság létrehozásáról a herszoni régióban. 

A vezető most megerősítette, hogy ennek irányítására ideiglenesen Vladimir Szaldot, a régió megbízott kormányzóját nevezték ki. 

Forrás: lenta.ru

 

Ukrajna Gripen vadászgépeket kér Svédországtól

Kijev kétmilliárd eurós támogatást kért az Európai Uniótól annak érdekében, hogy megvédje magát az orosz inváziótól. Olekszej Reznyikov védelmi miniszter az újabb fegyverszállítmány érkezéséről felröppent hír kapcsán nyilatkozta a Politico című brüsszeli lapnak, hogy újabb fegyverszállítmányok érkezhetnek Svédországból. 

„Nagyon bizakodó vagyok, hogy a jövőben kapunk Abrams tankokat, és biztos vagyok benne, hogy olyan vadászgépek, mint az F–16-os, illetve az F–15-ös vagy a svéd Gripen is elérhető lesz számunkra” – mondta el az orosz miniszter. A svéd honvédség jelentést nyújtott be nemrégiben a kormánynak arról, hogy Svédország milyen katonai felszereléssel tud segíteni, olvasható a közmédián. 

A dokumentumot a kabinetnek még át kell tekintenie és döntést hoznia a Kijevnek adható fegyverekről. A felterjesztésről a részeltek nem ismertek, mint ahogy az sem, hogy része-e a csomagnak JAS–Gripen vadászgép, illetve ha igen, ki fogja azt finanszírozni. 

Forrás: SVT, Samnytt

 

Olaszország lezárja a kikötőit

Új időszak kezdődik Olaszország migrációs politikájában. Elkezdődik a kikötők lezárása és a civil hajók elleni harc, ahogyan azt a jobbközép koalíciós kormány a kampány idejében megígérte. Matteo Salvini kormányfő-helyettes, infrastruktúráért és a kikötőkért felelős miniszter és Matteo Piantedosi belügyminiszter munkába láttak, hogy megállítsák az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást.

Matteo Piantendosi rendeletet bocsátott ki, melyben fenntartja a jogot, hogy a Földközi-tengeren mentési munkálatokat végző Ocean Viking és Humanity 1 civil hajó kikötését megtagadja. A belügyi tárca új vezetője az ENSZ emberjogi egyezményére hivatkozik, mely szerint nemzetbiztonsági okok miatt jogában áll, hogy megtiltsa az olasz felségvizekre lépő idegen hajók kikötését. 

Piantendosi azt is hangsúlyozta, kötelességének tartja a tengeri katasztrófák elkerülését. A hétvégén ugyanis két baleset is történt a Földközi-tengeren Lampedusa közelében, melyek során két kisgyermek veszítette életét, több eltűnt kutatása még most is folyamatban van. 

Az Alarm Phone szerint Szicília és Málta partjainál két gumicsónak utasainak élete is veszélybe került. Az Ocean Viking és a Humanity 1 civil hajók összesen 326 személyt vettek fedélzetükre az elmúlt napokban a Földközi-tenger vizein. 

A hajók még nem fordultak az olasz kormányhoz biztos kikötés kérelmével, a belügyi tárca azonban már előre jelezte, nem kizárt, hogy megtagadja a nem kormányzati szervek hajóinak kikötését. 

Forrás: ansa.it

 

Csaknem másfél millió bevándorló dolgozik a párizsi régióban

Franciaország fővárosi régiójában több mint 1,25 millió bevándorló dolgozik regisztrált munkavállalóként, ezzel pedig a bevándorlók az aktív népesség 22 százalékát teszik ki a térségben. Ez az arány a kétszerese az országosan mért átlagnak, adta hírül a CNews az országos statisztikai és gazdasági tanulmányok intézetének az adataira hivatkozva. 

Összehasonlításul, a Loire-vidékén, a normandiai és bretagne-i régióban a bevándorlók aránya mindössze négy százalék az aktív lakosságban. A csaknem másfél millió fővárosi, bevándorló-hátterű dolgozónak mindössze 38 százaléka rendelkezik francia állampolgársággal. 

A felmérés szerint a bevándorlók elsősorban a szolgáltatói szektorban – szállodaipar és vendéglátás –, valamint az építőiparban jelennek meg. Vannak olyan szakmák is, amelyekben már többségben vannak a migráns munkavállalók, például a háztartásokhoz kötődő feladatokat látják el: a takarítást, betegápolást, karbantartást, kertgondozást, valamint a képesítést nem igénylő építőipari munkákat és a konyhai kisegítést. 

Mivel a francia rendfenntartó szerveknél követelmény a francia állampolgárság megléte, a rendőrségnél és a tűzoltóságnál a bevándorlóknak csak 38 százaléka lenne jogosult a munkavállalásra. A valóságban e két szervezet fővárosi állományában azonban jelenleg öt százalékot képviselnek. 

Az irodai, adminisztratív munkakörökben és a közhivatalokban a bevándorló-hátterű munkavállalók aránya már kilenc százalék, a jogi tudományok területén pedig ugyanennyi. A légi közlekedésben pilótaként, a közlekedés más területein és a kereskedelemben magasabb beosztásban tíz százalékuk dolgozik. 

A francia fővárosi régióban aktív bevándorlók több mint fele Afrikában született, 27 százalékuk Algériából, Marokkóból és Tunéziából érkezett. A bevándorlók 18 százaléka ázsiai születésű. Az európai munkások (25 százalék) többsége portugál: a fővárosi régióban tíz százalék, országosan 12 százalék az arányuk a külföldi munkavállalók között. 

Forrás: cnews.fr

 

Borítókép: Németországból átvett, szíriai és iraki bevándorlók táncolnak a Secours Populaire nevű francia segélyszervezet által számukra szervezett hajókiránduláson a Szajna folyón, Párizsban 2015. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.