időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A koszovói miniszterelnök szerint Belgrád és Pristina néhány hónapon belül rendezi a viszonyát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.24. 15:36 2022.11.24. 15:41
A koszovói miniszterelnök szerint Belgrád és Pristina néhány hónapon belül rendezi a viszonyát

Néhány hónapon belül, de még 2023 tavasza előtt megszületik a kapcsolat normalizálásáról szóló megállapodás Pristina és Belgrád között – hangoztatta Albin Kurti koszovói miniszterelnök csütörtökön a pristinai parlamentben. A kormányfő a Szerbia és Koszovó között szerdán késő este megkötött megállapodást ismertette a képviselőknek, amikor kijelentette: 

a rendszámtáblavita lezárult, de a következő időszakban a rendszámok kérdése már nem is lesz fontos, mert tavaszig végleges megegyezés születik a két fél között.

Albin Kurti nem részletezte, hogy milyen végleges megállapodásra gondol, de korábban az egyetlen elfogadható megoldásnak a kölcsönös elismerést nevezte Koszovó és Szerbia részéről, vagyis azt, hogy Szerbia ismerje el, Koszovó már nem az ország része, hanem önálló állam. Erre viszont belgrádi bejelentések szerint sosem kerülhet sor. 

A koszovói kormányfő csütörtökön kijelentette, a szerbek állításával szemben Pristina szerdán nem ugyanazt a dokumentumot fogadta el, amelyet hétfőn elutasított. Mint mondta, a hétfői megállapodásban kizárólag a rendszámtáblákról volt szó, szerdán már az egész kapcsolat normalizálásáról szóló rész is bekerült a dokumentumba, illetve szerepelt benne az a (nyilvánosságra nem hozott) javaslat, amelyet Németország és Franciaország közvetítésével fogalmaztak meg, ezért volt az elfogadható Pristina számára.

Az uniós közvetítéssel, szerda késő este született egyezség szerint Szerbia felhagy azzal, hogy koszovói települések nevével ellátott rendszámokat állítson ki, Koszovó pedig eláll a koszovói szerbek rendszámtáblacseréjére vonatkozó intézkedésektől, illetve a pénzbüntetések kirovásától. A szerb fél azt is vállalta, hogy nem állít ki új rendszámtáblákat, ám a megállapodás értelmében joga van a régiek megújítására. A rendszámtáblacsere mintegy tízezer koszovói szerbet érintene.

Koszovó térképe
 


 A rendszámtáblavitára a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség képviselői november első hetében úgy reagáltak, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, és bejelentették, mindaddig nem térnek vissza, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, illetve nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Rendőrök, bírók, ügyészek, közhivatalnokok szüntették be a munkát.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök a csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy megszületett a megállapodás, ám nincs ok ünneplésre mindaddig, amíg Koszovó nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. 

– Nehéz időszak áll előttünk, de örülök, hogy megóvtuk a békét– húzta alá.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki a függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Borítókép: Albin Kurti koszovói miniszterelnök (Fotó: Anadolu Agency/AFP/Erkin Keci)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.