Amerikai katonák Ukrajnában ellenőrzik a fegyverszállítmányokat

Nem szeretnék, hogy a fegyverek rossz kezekbe kerüljenek.

2022. 11. 03. 18:21
null
Donyecki terület, 2022. június 6. Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lõni az orosz erõket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok katonái a terepen ellenőrzik, hogy az Ukrajnának szállított amerikai fegyverek nem kerülnek rossz kezekbe – derült ki a Pentagon egyik háttérbeszélgetéséből. Az amerikai védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó tisztségviselője azt nem árulta el, hogy az ellenőrzésekre pontosan hol került sor, azt viszont igen, hogy a frontvonalra nem merészkedtek. Hangsúlyozta, hogy

eddig nem találtak arra egyértelmű bizonyítékot, hogy amerikai fegyvereket térítettek el, és az ukránok nagyon együttműködők.

További erőfeszítéseiket ecsetelve beszélt arról is, hogy a csempészek elleni harcban határőrök kiképzésével támogatnák Kijevet, és szorgalmazzák a szigorúbb határőrizet felállítását.

Nemrégiben a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója figyelmeztetett arra egy interjúban, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkanhattak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították. Később a V4NA hírügynökség megkeresésére hozzátették, egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy ilyen fegyverek cseréltek gazdát, felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a lehetőség fennáll. Az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – pedig már tavasszal megkongatta a vészharangokat, hogy a fegyverszállítmányok bűnszervezetekhez juthatnak.

A veszélynek persze Washingtonban is pontosan tudatában vannak. A problémát nem is elsősorban a nehézfegyverek, mint inkább a hordozható légvédelmi és páncéltörő rendszerek, valamint kézifegyverek monitorozása jelenti. A fekete piacról ezek nemcsak bűnszervezetek, de rosszabb esetben terroristák kezébe kerülhetnek. Emellett az amerikaiaknak leginkább amiatt fáj a fejük, hogy a fejlett nyugati technika az előrenyomuló oroszok zsákmánya lesz.

A Breitbart jobboldali híroldal a Pentagon háttérbeszélgetése kapcsán emlékeztetett arra is, hogy az amerikaiak hivatalosan az offenzíva kezdete után minden katonájukat kivonták Ukrajnából. 

Később kis létszámban visszatértek a kijevi nagykövetségre – amely egyébként az ellenőrzést is szervezi –, de Joe Biden kizárta, hogy bármilyen harci tevékenységbe bonyolódjanak az oroszokkal. A The New York Times viszont már júliusban feltárta, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei is ott vannak Ukrajnában, hogy kiképzéssel, logisztikával és felderítéssel segítsék a védőket. Sőt, állítólag NATO-tagállamok, köztük Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország és Litvánia kis létszámú egységei is harcolnak az ukránok oldalán.

 

Borítókép: Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.