Donald Trump ismét keményen odaszólt Ron DeSantisnak

A korábbi elnök már 2024-re készülve támadja legnagyobb riválisát.

2022. 11. 11. 14:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

És most Ron DeSanctimonius (Donald Trump által Ron DeSantisra aggatott gúnynév, jelentése „álszent” − a szerk.) játszmázik! Az álhírmédia megkérdezte tőle, hogy tervez-e ringbe szállni az elnökjelöltségért 2024-ben, ha Trump bejelenti indulását. „Most a kormányzóválasztásra koncentrálok, nem foglalkozom a jövővel” − válaszolta. Nos, a hűség és stílus szempontjából ez nem egy jó válasz

fakadt ki Ron DeSantis floridai kormányzóra Donald Trump korábbi elnök saját közösségi oldalán, a Truth Social-ön. Trump hosszú posztot szentelt republikánus riválisának, melyben leírta annak történetét, hogyan emelte fel 2017-ben DeSantist, amikor népszerűsége drasztikusan lecsökkent − ahogy Trump írja −, politikai hulla volt. A volt elnök bejegyzésében beleszállt a félidős választások sikertelenségéért őt bűnbakként kikiáltó jobboldali médiába is, többek közt a Fox Newsba, a The Wall Street Journalba, valamint a New York Postba − ez utóbbi címlapján kritizálta keményen Trumpot −, mivel szerinte az egekig magasztalnak egy közepes politikai képességekkel rendelkező politikust, nevezetesen DeSantist. A republikánus előválasztással kapcsolatban Trump elmondta, 2016-ban hasonló ellenfelekkel kellett szembenéznie, akkor „könnyedén, egymás után ütötte ki őket”.

Don (aki nem tudott megépíteni egy falat) nagyot bukott − áll a Donald Trump kedvenc lapjának számító New York Post címlapján. Fotó: Twitter

Trump már a választások napján burkoltan megfenyegette DeSantist − akire egyébként ő maga is szavazott a floridai kormányzóválasztáson. 

Nem tudom, hogy indul-e, amennyiben indul, úgy nagyon komolyan árthat magának

− fogalmazott a korábbi elnök. Hozzátette, többet tud a kormányzóról, mint bárki más, és nem éppen hízelgő dolgokat. 

DeSantis egyelőre nem kommentálta Trump támadásait, azonban a korábbi elnökhöz közel álló tanácsadók szerint a bejegyzések csak rontanak a félidős választások miatt amúgy is elég rossz helyzetén. Trumpot a választások óta bírálják jobboldali szakértők és párttársai egyaránt, amiért az általa támogatott jelöltek több kulcsállamban − például Pennsylvaniában, New Hampshire-ben vagy Connecticut-ben − nem tudták hozni a tőlük elvárt eredményeket, emiatt pedig elmaradt az elsöprő republikánus siker. Kritikusai szerint nem kompetencia, hanem lojalitás alapján választotta ki az aspiránsokat, akik így gyakran kevés politikai tapasztalattal szálltak szembe dörzsöltebb demokrata vetélytársukkal. 

A pártomnak szembesülnie kell a ténnyel, hogy ha a jelöltek kiválasztásánál az elsődleges kritérium a Donald Trumphoz való lojalitás, akkor a jövőben nem fogunk túl jól teljesíteni

fogalmazott Pennsylvania leköszönő republikánus szenátora, Pat Toomey. Hasonlóan vélekedett Mike Pompeo, Trump korábbi külügyminisztere, aki elmondta, a konzervatív szavazók akkor állnak a párt mellé, ha eredményeket látnak, és nem csak a közösségi médiában való tündöklést. A Fox News pedig már arról cikkezett, hogy Trump felett eljárt az idő, és remélik, hogy az őt támogató szavazók is belátják ezt. 

A másik oldalon a félidős választások nagy nyerteseként emelkedett fel Ron DeSantis, aki elsöprő győzelmet aratott Floridában. A sikert követően szinte a teljes jobboldali média DeSantis mellé állt, mondván, politikájuk nagyon hasonló, ugyanakkor Trumppal ellentétben ő még sosem vesztett választást. 

Az amerikai emberek tudtunkra adták, hogy a pártnak arculati problémája van, ez az arculat pedig maga Trump. Most van egy alternatívánk, aki nem más, mint Ron DeSantis

mutatott rá Scott Jennings jobboldali politikai elemző. Hozzátette, DeSantisnak soha nem volt és nem is lesz ennél jobb lehetősége arra, hogy kezébe vegye a párt irányítását. A félidős választásokat követően a fogadóirodák is DeSantist látják esélyesebbnek, hogy ő legyen a republikánus jelölt a 2024-es elnökválasztáson. Az Election Betting Odds fogadóportál szerint jelenleg 26,8 százalék DeSantis esélye a jelöltség elnyerésére, míg Trumpé visszaesett 18,4 százalékra. 

Ennek ellenére vannak republikánus politikusok, akik megvédik korábbi elnöküket. 

Szánalmas, ahogy Donald Trumpra akarják kenni a kudarcot

fakadt ki Marjorie Taylor Greene georgiai képviselő.

Borítókép: Donald Trump (balra) és Ron DeSantis egy floridai kampányeseményen 2019-ben (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.