A rossz jelöltek és a trumpizmus miatt maradhat el a teljes republikánus siker

Magyarics Tamás: A demokraták sikere, hogy a választás nem Bidenről, hanem Trumpról szólt.

2022. 11. 10. 8:01
A Batthyány Lajos Alapítvány és a PROKON Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégium közös rendezvénye: Az amerikai félidős választások értékelése. Felszólalók: Kiszelly Zoltán (b1) a Századvég Politikai Elemzések Központjának Igazgatója, Magyarics Tamás (b2) egyetemi tanár, Amerika-szakértő, Csizmazia Gábor (b3) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa.
2022.11.09. (Fotó: a szerző saját képe)
A Batthyány Lajos Alapítvány és a PROKON Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégium közös rendezvénye: Az amerikai félidős választások értékelése. Felszólalók: Kiszelly Zoltán (b1) a Századvég Politikai Elemzések Központjának Igazgatója, Magyarics Tamás (b2) egyetemi tanár, Amerika-szakértő, Csizmazia Gábor (b3) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa. 2022.11.09. (Fotó: a szerző saját képe)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A republikánusoknak alaposan el kell gondolkodniuk, ugyanis a várthoz képest gyenge eredményt értek el. A képviselőház tényleges képe határozza meg, hogy pontosan mennyire – utalt az amerikai félidős választások előtti felmérések elsöprő konzervatív sikert ígérő hamis képére Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudományos munkatársa.

A szakértő a Batthyány Lajos Alapítvány és a Prokon Szakkollégium: „Az amerikai félidős választások értékelése” kerekasztal-beszélgetésén elemezte a kongresszusi választás eredményeit Kiszelly Zoltánnal, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatójával és Magyarics Tamás Amerika-szakértővel.

Csizmazia – amerikai politikai elemzők véleményét összesítve – úgy vélekedett, hogy a republikánusok áttörő sikerének elmaradása a „rossz jelölteken” múlhatott, amibe Donald Trump korábbi republikánus elnöknek „jelentős beleszólása” volt.

 Szerinte a konzervatívoknak azzal a dilemmával kell jelenleg megküzdeniük, hogy mihez kezdjenek Trump elnökkel a párton belül, aki a Trump- és a fősodratú vonalra osztja ketté a pártot.

Egyetértett az NKE munkatársával Magyarics Tamás, aki mint elmondta: a Trump-támogatottak kifejezetten sok helyen, kulcskörzetekben nem tudtak nyerni – utalt például Pennsylvania állam szenátusi helyének elvesztésére.

Az Amerika-szakértő szerint azért is meglepő a republikánusok szereplése, mert a „legfontosabb témák mind az ő szekerüket tolták”.

A lakosság 70-75 százaléka vélte úgy, hogy az ország nem tart jó irányba, ötven százalék mondta azt, hogy a nehézségekkel tűzdelt gazdaság állapota alapján adja le a voksát, 10-12 százalék pedig úgy, hogy a bevándorlás alapján

 – sorolta Magyarics. Majd felidézte, hogy a havi 200-220 ezer illegális bevándorló főleg a déli államokban (mint Arizona, Nevada, Florida) komoly kihívásokat okoz, fokozza a bűnözést és felemészti a forrásokat is. A szakértő mindemellett hozzátette: 

a közvélemény-kutatások tévedtek, mert az abortusz – a demokratáknak kedves téma – kétszer olyan lényeges kérdésnek bizonyult, mint azt előrejelezték.

– Ugyan Washington, Peking megerősödése miatt továbbra is támogatni fogja Kijevet a háborúban, de már csökkentett üzemmódban, így a kieső támogatásokat az Európai Uniónak kell kipótolnia – ismertette az amerikai félidős választások európai vonatkozásait Kiszelly Zoltán.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója emellett rávilágított: mivel Európa odaadta Ukrajnának a fegyverei egy részét, újra kell fegyverkeznie.

Ez pedig javarészt amerikai fegyver lesz 

– vélekedett Kiszelly. Majd emlékeztetett: az olajárak csak most fognak igazán emelkedni, hiszen a Fehér Ház éppen arra kérte Brüsszelt, hogy az energiaszankciók életbe lépése csak a novemberi választások után történjen meg – kapcsolata össze az eseményeket Kiszelly Zoltán.

 

Borítókép: a Batthyány Lajos Alapítvány és a Prokon Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégium közös rendezvénye 2022. november 9-én: Az amerikai félidős választások értékelése. Felszólalók: Kiszelly Zoltán (b1) a Századvég Politikai Elemzések Központjának Igazgatója, Magyarics Tamás (b2) egyetemi tanár, Amerika-szakértő, Csizmazia Gábor (b3) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa (Fotó: a szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.