Trump: Személyes szempontból ez egy nagy győzelem volt

Biden készen áll a közös munkára, Donald Trump szerint a csalódottság ellenére ő személyesen győzelmet aratott − így értékelték a főszereplők a félidős választásokat. Habár a képviselőház és szenátus pontos összetétele még mindig nem ismert, a vezető pozíciókért folytatott versengés már kezdetét vette. A törvényhozás alsóházának elnöki székéért Kevin McCarthy, a kongresszus kisebbségi csoportjának vezetője száll ringbe legesélyesebbként, azonban korántsem biztos, hogy el is nyeri azt.

2022. 11. 10. 19:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készen állok a közös munkára és a kompromisszumra a republikánusokkal − jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. A választások eredményét értékelve elmondta, erősen szerepeltek a demokraták, ugyanakkor érzékelték a választók aggodalmait az ország problémáit illetően, melyeket a jövőben igyekeznek orvosolni. Az elnök 2024-es jelöltségéről szólva annyit mondott, az a szándéka, hogy újra megmérettesse magát. 

Az elsöprő republikánus győzelem elmaradása miatt támadások középpontjába kerülő Donald Trump korábbi elnök saját közösségi oldalán, a Truth-on értékelte az eredményeket. 

Bizonyos szempontból a választások csalódást keltőek voltak, személyes szempontomból viszont nagyon nagy győzelem volt

írta Trump. Az általa támogatott jelöltek közül 219-en nyertek, azonban számos csatatér államban és körzetben alulmaradtak, amiért pártján belül is sokan őt teszik felelőssé.

Habár Biden a republikánusokkal folytatott közös munkáról beszélt, még mindig nem dőlt el, kié lesz a többség a törvényhozás két házában. A republikánusok eddig 209 helyet szereztek meg a képviselőházban, szemben a demokraták eddig bezsebelt 192 helyével, így szinte biztos, hogy jobboldali többség − ehhez 218 mandátum szükséges − lesz az elkövetkező két évben a kongresszus alsóházában. 

A szenátusban ennél kérdésesebb a helyzet: a republikánusoknak 51 helyre van szükségük a fölény megszerzéséhez, míg a demokratáknak elég 50 (mivel ők adják az alelnököt), azonban itt egyáltalán nem egyértelmű, hogy a Republikánus Párt meg tudja nyerni a még el nem dőlt államokat. 

Nevadában 84 százalékos feldolgozottságnál Adam Laxalt, a Trump által támogatott jelölt vezet szoros versenyben a jelenlegi demokrata szenátorral, Catherine Cortez Mastóval szemben, ugyanakkor a még fel nem dolgozott levélszavazatok inkább a demokratáknak kedvezhetnek. Arizonában Mark Kelly baloldali szenátor vezet mintegy 5 százalékponttal a − szintén Trump jelöltjének számító − republikánus Blake Masters előtt, itt közel 70 százalékos a feldolgozottság, azonban még napokig eltarthat a voksok összesítése. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Georgiában december 6-án rendezik a szenátorválasztás második fordulóját, miután egyik jelölt sem érte el a győzelemhez szükséges 50 százalékot. 

Papíron még nem biztos a többség, azonban az alsóház elnöki posztjáért már megindult a versengés. − Véget vetettünk a demokraták egypárti uralmának azzal, hogy hatásos érvekkel bizonyítottuk hibás politikájukat, miközben megmutattuk elképzeléseinket egy új irányról. Éppen ezért indulok a házelnöki pozícióért és kérem támogatásukat − írta pártja képviselőinek címzett levelében McCarthy. Az, hogy sikerül-e elnyernie a megválasztásához szükséges 218 képviselő szavazatát, már kérdéses. A legnagyobb akadályt ez elé a párt egyik befolyásos rétege, a „Szabadság frakció” teszi. 

Kevin McCarthy nem tett semmit azért, hogy rá szavazzak

− fogalmazott velősen Bob Good republikánus képviselő. Andy Biggs, a frakció vezetője szerint abban az esetben, hogy ha az ígéretekhez híven megvalósult volna a „vörös cunami”, úgy nem lenne kérdéses, hogy McCarthy megérdemelné a posztot, ugyanakkor jelen helyzetben súlyos kérdések merülnek fel személyével kapcsolatban.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök és felesége, Melania Trump távozik a Florida állambeli Palm Beach egyik szavazóhelyiségéből 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások napján. MTI/AP/Andrew Harnik

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.