időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Felülvizsgálná a NATO-tagságra váró Finnország a török fegyverexport újraindítását

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 17:14 2022.12.08. 17:20
Felülvizsgálná a NATO-tagságra váró Finnország a török fegyverexport újraindítását

Helsinki fontolóra venné a törökországi fegyverexport eseti engedélyezését – jelentette ki csütörtökön Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter ankarai látogatása alkalmával.

Stockholm és Helsinki az ukrajnai orosz hadművelet nyomán nyújtotta be felvételi kérelmét a katonai szövetséghez, amihez a NATO mind a harminc tagjának jóváhagyása kell. Egyedül Törökország ellenzi egyelőre a két új tag felvételét arra hivatkozva, hogy kurd szélsőségeseket bújtatnak.

Kaikkonen szerint sem Finnország, sem Svédország nem vezetett be fegyverembargót Törökországgal szemben, azonban Finnország 2019 óta befagyasztotta az új fegyverexport-engedélyek kiadását, miután Törökország katonai offenzívába kezdett Észak-Szíria kurdok lakta térségei ellen.

Lényegében lehetséges, hogy a jövőben kiadjunk egyes engedélyeket

– közölte a finn tárcavezető, miután török hivatali partnerével, Hulusi Akarral egyeztetett. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az engedélyeket eseti alapon fogják kiállítani.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden úgy fogalmazott, hogy a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéseit.

Ankara mindemellett elvárja, hogy Finnország határozottabban lépjen fel a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben, amelyet Törökország terrorista szervezetnek minősített.

 

Borítókép: A finn védelmi miniszter Antti Kaikkonen (balra) és török kollégája Hulusi Akar (jobbra) egyeztettek többek között Helsinki NATO-tagságáról 2022. december 8-án (Forrás: TRT World Now/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.