időjárás 10°C Zalán 2023. március 30.
logo

A háború elől menekülőket küld vissza a Biden-kormány

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian
2023.03.18. 09:22 2023.03.18. 09:43
A háború elől menekülőket küld vissza a Biden-kormány

Noha az orosz–ukrán háború kirobbanásával Washington felfüggesztette a többek között Oroszországba és Ukrajnába történő kitoloncolásokat, a The Guardian értesülései szerint a hétvégén ezek újraindultak. A férfiak esetében a „besorozástól való félelem” nem volt elégséges indok a menedékkérelemhez.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció „szép csendben újraindította” orosz állampolgárok visszatoloncolását Oroszországba, annak ellenére, hogy a háború kirobbanása után leállították ezeket – tudta meg a The Guardian brit országos napilap.

A lap szerint egy orosz fiatalembert, aki a mozgósítás elől menekült az Egyesült Államokba, a hétvégén visszatoloncolták Oroszországba.

 A The Guardian értesülései szerint a férfi olyan orosz menedékkérők közül való, akik éppen a háború elől menekültek Amerikába, és most attól tartanak, hogy a Biden-kormányzat visszaküldi őket, ahol vélhetően börtönbüntetésre vagy a frontra küldésre számíthatnak.

Az Egyesült Államok bevándorlási és vámhivatalának (ICE) közleménye szerint „továbbra is a hatályos kitoloncolási iránymutatások szerint végzi a tevékenységét valamennyi ország, így Oroszország esetén is”.

A Fehér Ház nem reagált a The Guardian megkeresésére.

Az Oroszországból érkezők menedékjogi kérelem ígéretével érkeztek az Egyesült Államokba egy olyan kinyilvánított kormányzati álláspont ernyője alatt, amely védelmet adott nekik a kitoloncolások alól. A változások azonban most őket, a képviselőiket és a menedékjogi szervezeteket is komoly aggodalommal töltik el – húzta alá a brit lap.

Jennifer Scarborough texasi ügyvéd, akinek már kitoloncolták az ügyfelét, az ICE illetékeseinek a beszámolóját ismertetve elmondta: 

nincs kétség afelől, hogy a besorozás elől menekülő ügyfelemet Oroszországba vitték.

Scarborough hozzátette, hogy másik két ügyfelét is kitoloncolhatják, mivel az ICE tisztjei szerint a besorozástól való félelem nem tekintendő hiteles félelemnek. Mint kiderült, mivel a két férfi nem kért hét napon belül új meghallgatást, jelenleg függőben lévő kitoloncolási parancs él velük szemben.

A lap hozzáteszi, hogy más esetekben a besorozástól való félelmet elfogadták a hatóságok a menedékjogi kérelem indokaként.

Borítókép: Az amerikai bevándorlási és vámhatóság (ICE) egy tisztje (Fotó: Andy Vermaut/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.