A Biden-kormány támogatja a kiskorúak szabad nemválasztását

Továbbra is megosztó a gyermekeket érintő transzneműség kérdése az Egyesült Államokban. Amíg Rachel Levine egészségügyi miniszterhelyettes a Biden-adminisztráció támogatását hangsúlyozza a fiatalok nemválasztása tekintetében, addig más államok a hazánkéhoz hasonló gyermekvédelmi törvényeket hoznak. Noha az elmúlt években radikálisan megnőtt a nemüket megváltoztató serdülők száma, mára egyre többen megbánják egykori elképzelésüket.

Magyar Nemzet
2023. 03. 18. 5:54
Az amerikai Fehér Ház az LMBTQ közösség zászlajának színeiben, 2015.06.26-án. (Fotó: Molly Riley / AFP / via Getty Images)
Az amerikai Fehér Ház az LMBTQ közösség zászlajának színeiben, 2015.06.26-án. (Fotó: Molly Riley / AFP / via Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiskorúak nemének orvosi megváltoztatása hamarosan egy normális és bevett eljárás lesz a tengerentúlon – tett ígéretet az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgálati Minisztériumának (HHS) egészségügyi miniszterhelyettese, Rachel Levine.

– Pozitív és optimista vagyok, hogy ebben az irányban fogunk haladni, már csak azért is, mert a Biden-adminisztrációban a kiskorúak szabad nemválasztása a legmagasabb támogatást élvezi

– idézte a transzneműségét nyiltan vállaló négycsillagos tábornokot a Fox News amerikai hírtelevízió.

– Politikailag ez a téma ingoványos talaj volt, és noha továbbra is kihívásokra számítok, remélem, hogy mind politikailag, mind társadalmilag ez a kérdés hamarosan már nem lesz egy aknamező – fogalmazott Levine.

Kijelentései nagy vihart kavartak. Andy Harris, a képviselőház orvosokat összefogó csoportjának republikánus vezetője szerint „elítélendő, ha egy kormánytisztviselő kiskorúak nemi szervének megcsonkítását népszerűsíti”.

Egy egészségügyi szakembereket összefogó országos szervezet (Do No Harm) elnöke, dr. Stanley Goldfarb szintén megkongatta a vészharangokat az egészségügyben tapasztalható „woke”-aktivizmus miatt.

– Nincsen bizonyítékunk arra, hogy a nemet módosító hormonokkal és pubertásgátlókkal kezelt gyerekek mentális egészsége javult volna

– fogalmazott Goldfarb a Fox Newsnak. Hozzátette, hogy a Washingtoni Egyetem kutatása éppen az ellenkezőjét állapította meg az ideológiai alapon elindított ilyen kezelésekről.

Osztja viszont miniszterhelyettese véleményét az amerikai elnök. „Ez nem úgy működik, hogy egy gyerek egy nap felébred és kitalálja, hogy másik neműnek gondolja magát” – vélekedett a transzneműekről Joe Biden.

Az elnököt megcáfolva azonban ma már egyre több és több olyan történet lát napvilágot, amikor a fiatalok meggondolták magukat a transzneműségüket illetően.

A New York Post amerikai lap Chloe esetét hozza fel példának, aki 12 évesen „döntötte el”, hogy transznemű lesz, majd egy évvel később – szülői beleegyezéssel – már pubertásgátlókat és hormonokat szedett. Tizenöt évesen orvosi úton eltávolították a mellét (masztektómia), ám egy évvel később rájött, hogy hibát követett el, valójában tud azonosulni a biológiai nemével, csak össze volt zavarodva, amikor előállt a transzneműségével.

Nem tudok csendben maradni, meg akarom osztani a történetemet

– nyilatkozta a lapnak a lány, aki mára ugyan újra nőként éli az életét, ám élete végéig viseli az átalakítás következményeit.

Dr. Lisa Littman, a Brown Egyetem korábbi professzora szerint a fiatalok „gyorsan kialakuló nemi diszfóriája” a pubertás időszakában gyakran a serdülők érzékenységének és befolyásoltságának tudható be, többek között a közösségi média révén.

Noha a demokrata szövetségi kormány támogatja a gyermekek transzneműségét, ez nem minden államban van így. Floridában például Ron DeSantis kormányzó vezetésével már tavaly elfogadtak egy – a hazánkéhoz hasonló – gyermekvédelmi törvényt, amely megtiltja a szexuális irányultsággal és a nemi identitással kapcsolatos témák tantermi oktatását az óvodától az általános iskola harmadik osztályáig. Majd ezt követően is csupán a gyermekek korának megfelelő tájékoztatást engedélyezi.

Más államokban, mint Texas, New Hampsihire vagy éppen Georgia, hasonló törvényeken dolgoznak. Míg Minnesotában Peggy Flanagan kormányzóhelyettes szerint a szülőknek „hinniük kellene” a gyermeküknek, amikor elmondják, hogy „kik is ők valójában”. Szerinte a nemváltáshoz szükséges gyógyszerek életmentőek, így azon dolgozik, hogy az északi államot egy „transzmenekült állammá” tegye.

Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) jelentése szerint a tengerentúlon 2017 óta közel megduplázódott azon fiatalok száma, akik transzneműnek vélik magukat. Ez az Egyesült Királyságban még drámaibb, ott 2009 és 2019 között a biológiai férfiak esetében ezer, a nőknél 4400 százalékkal nőtt a nemváltó kezelésre utalt gyermekek aránya.

Borítókép: Az amerikai Fehér Ház az LMBTQ-közösség zászlajának színeiben 2015. 06. 26-án (Fotó: AFP/via Getty Images/Molly Riley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.