Washington „hazugságháborúja” − húsz éve rohanták le az amerikai csapatok Irakot

Húsz évvel ezelőtt, 2003. március 20-án rohanták le az amerikai csapatok Irakot, mivel Washington szerint Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverek gyártására készült. Mint az később kiderült, a vádak megalapozatlanok voltak, a háború pedig káoszba taszította az országot és a térséget. Az inváziót támogató Tony Blair korábbi brit miniszterelnök szerint ugyanakkor még mindig nem követtek el akkora bűnt, mint Vlagyimir Putyin Ukrajna esetében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 20. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hónapokon át tartó vizsgálatok után az ENSZ kutatócsapatai nem találtok bizonyítékot az Egyesült Államok azon állításaira, miszerint az iraki kormány vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvereket fejleszt − kezdte visszaemlékezését Louis Charbonneau. A Reuters újságírója a Washington iraki invázióját megelőző hetekben több interjút is készített ENSZ-tisztviselőkkel, akik egyöntetűen arról számoltak be neki, hogy az amerikaiak vádjai megalapozatlanok. Washington ennek ellenére 2003. március 20-án mégis megtámadta a Szaddám Huszein által vezetett közel-keleti államot, a térség pedig a mai napig érzi az Egyesült Államok „hazugságháborújának” hatásait és következményeit.

A brit kormány úgy értesült, hogy Szaddám Huszein nemrégiben jelentős mennyiségű urán vásárlásával próbálkozott Afrikában. Saját hírszerzési információinkból pedig úgy tudjuk, hogy a nukleáris fegyverek gyártásához szükséges, nagy szilárdságú alumíniumcsövek beszerzésére is kísérletet tett

hangoztatta 2003-ban elmondott State of the Union beszédében George W. Bush akkori amerikai elnök. Mint nem sokkal ezt követően kiderült − írta Charbonneau −, egyik állítás sem volt igaz. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkori vezetője, Mohammed el-Barádei az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén felszólalva elmondta a tagoknak, hogy az uránvásárlásról az ügynökséghez eljuttatott amerikai jelentések nem hitelesek. Hasonló helyzet állt fent az alumíniumcsövek esetében is, a NAÜ szakértőinek mindössze pár óra alatt sikerült megállapítaniuk, hogy az eszközök nem alkalmasak nukleáris fegyverek gyártásához. 

Megdöbbentő mennyiségű hazugság és megtévesztés

− foglalta össze a történteket már 2023-ban el-Barádei. Miután az amerikai csapatok lerohanták Irakot, az ENSZ és a NAÜ szakértői nem találtak tömegpusztító fegyverek fejlesztésére utaló jeleket. Habár Washingtonnak hamar sikerült eltávolítania Szaddám Huszeint az ország éléről, a háború egészen 2011-ig tartott, 

melynek következtében a radikális iszlamista terrorszervezetek, többek közt az Iszlám Állam is meg tudott erősödni a térségben. 

Egyes vélemények szerint a koholt vádakra alapozott invázió miatt a Nyugat elvesztette morális fölényét Kínával és Oroszországgal szemben.

„Irak nem legitimálja az ukrajnai háborút”

Oroszország ukrajnai háborúja nem hasonlítható az Egyesült Államok iraki inváziójához

hangsúlyozta Tony Blair korábbi brit miniszterelnök, kinek mandátuma alatt rohanta le Amerika a közel-keleti országot. Blair és kormánya támogatta Bush döntését az invázió megindítására. Az évforduló alkalmából megjelent interjúban is megvédte akkori döntését, mondván, „legalább sikerült megszabadítani Irakot egy zsarnoktól és megpróbáltuk elvinni a demokráciát az országba”. Ezzel szemben − vont párhuzamot az ukrajnai háborúval − Vlagyimir Putyin egy demokratikusan megválasztott vezetőt akar elmozdítani, éppen ezért semmi alapja nincs annak, hogy az orosz elnök Irak példájával legitimálja háborús bűneit.

Borítókép: Amerikai katonák Irakban (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.