Itt az oroszok válasza a ChatGPT-re, saját mesterséges intelligenciával állnak elő

Egyre élesebb a verseny, most a Sberbank állt elő fontos bejelentéssel. A Microsoftot megszorongatná a Google, az Alibaba és Elon Musk is.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, Pénzcentrum2023. 04. 25. 11:20
Moszkva, 2013. május 31. A Sberbank (Szberbank) orosz bank moszkvai székháza a pénzintézet részvényesei éves közgyűlésének napján, 2013. május 31-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Sberbank bejelentette, hogy GigaChat néven elindítja saját mesterséges intelligenciával működő chatbotját – adta hírül a Reuters. A pénzintézet szerint azért lesz érdemes használni a megoldást, mert jobban tud majd oroszul, mint más külföldi neurális hálózatok. Ezzel a fő rivális ChatGPT-re utaltak.

Az orosz technológia egyelőre csak meghívásos tesztelési módban érhető el. A Sberbank az elmúlt években jelentős összegeket áldozott a megoldás kifejlesztésére, hogy ezzel is csökkentse Oroszország importfüggőségét. A folyamat azóta vált kritikussá, hogy a nyugati országok az ukrajnai háború miatt visszafogták az orosz piacra irányuló exportot és szankciókat léptettek életbe.

 

Harcba szállnak a ChatGPT-vel

Tavaly novemberben indult el a legismertebb mesterséges intelligencia alapján működő chatbot, a ChatGPT, amely a Microsoft tulajdonában van. Nemrég a Google is bejelentette, hogy Bard nevű szolgáltatásával beszáll a chatbot-versenybe. A kínai Alibaba Group szintén fejlesztett mesterséges intelligenciát használó chatbotot.

Elon Musk, a Twitter vezére TruthGPT néven szeretne létrehozni mesterséges intelligenciát, kifejezetten a ChatGPT alternatívájaként. Erre utal, hogy egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított.

Elon Musk szerint a mesterséges intelligencián alapuló platformok veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására

– olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Borítókép: A Sberbank moszkvai székháza (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.