Újabb országokat, köztük Szudánt és Haitit is fenyegeti az éhínség

Azonnali segítségre van szükség, hogy enyhítsenek a felsorolt országokban élők szenvedésein.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 29. 14:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szudánt, Haitit, Burkina Fasót és Malit fenyegető éhínségre figyelmeztetett hétfőn az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A szervezetek kiemelték: azonnali segítségre van szükség, hogy enyhítsenek a felsorolt országokban élők szenvedésein. Az ENSZ korábban Afganisztánt, Nigériát, Szomáliát, Dél-Szudánt és Jement nevezte meg azon országokként, ahol a legrosszabb a helyzet az élelmezés biztonsága terén.

A WFP és a FAO által összeállított jelentés további 22 országot emel ki mint veszélyeztetett helyzetben lévő térségeket, ahol bármikor kialakulhat élelmezési bizonytalanság. A jelentés figyelmeztet arra is, hogy az év közepére várható El Nino időjárási jelenség vélhetően klimatikus nehézségeket is okoz, tovább nehezítve a veszélyeztetett országokban élők élelmezését.

Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója felszólította a mezőgazdasági szektorokat, dolgozzanak ki hosszú távú megoldásokat, amelyek az élelmezési bizonytalanság problémájának a valódi okait kezelik. „Az eddigi megoldások már nem elégségesek” – tette hozzá.

Cindy McCain, a WFP vezetője leszögezte: ha nem nyújtanak azonnali, valódi segítséget az embereknek – a többi között a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban – katasztrofális következményekkel kell számolni.

„Nemcsak arról van szó, hogy világszerte nő majd az éhezők száma, hanem az éhezés is minden eddigieknél nagyobb méreteket ölt majd” – jelentette ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.