Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Kemény üzenetet kapott a Wagner zsoldoshadsereg tulajdonosa + videó

Úgy látszik, az oroszok akár az ördöggel is szerződnének az áhított győzelem érdekében, de Prigozsinnel semmiképpen. A zsoldosvezér és a hadügyminiszter vitájának újabb fejezetéről közölt videót a Wagner-csoport.

Magyar Nemzet
2023. 06. 17. 10:01
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Bahmut, 2023. május 20. Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. Prigozsin a nap folyamán bejelentette, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg ezt tagadja. MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter rendelete értelmében 2023. július 1-jétől minden katonai önkéntesnek és önkéntes alakulatnak szerződést kell kötnie a katonai tárcával. A döntést Vlagyimir Putyin elnök is támogatta. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg tulajdonosa bár korábban kijelentette, hogy nem fognak semmilyen szerződést aláírni, mivel szerinte ők az orosz állam érdekeinek vannak alárendelve, pénteken mégis megpróbálta leadni az általa aláírt szerződést a védelmi minisztériumban, amiről videót is közzétettek a közösségi oldalakon. 

Korábban arról is beszámolt a hírhedt zsoldossereg vezetője, hogy ők is, hasonlóan más önkéntes alakulatokhoz, megkapták a minisztérium kódolt üzenetét a szerződés feltételeiről, de közölte, hogy „a Wagner nem ír alá semmilyen szerződést Szergej Sojgu védelmi miniszterrel”. 

A Wagner-vezér azzal indokolta ellenállását, hogy álláspontja szerint az orosz hadsereg nem tudja garantálni csapatának hatékonyságát, majd egyenesen a védelmi minisztert bírálta:

Sojgu képtelen megfelelően irányítani a katonai alakulatokat

– fogalmazott. Prigozsin egyébként a háború kitörése óta már számtalan alkalommal bírálta Szergej Sogju védelmi minisztert, akit Prigozsin gyakran hibáztat az ukrajnai sikertelenségek miatt.

Végül azonban láthatóan beadta a derekát, és aláírta a szerződést a Wagner-vezér, a védelmi minisztériumnál azonban zárt kapukat döngetett.

A minisztérium alkalmazottja nem volt hajlandó átvenni a szerződést és a védelmi miniszternek szóló kísérőlevelet Prigozsintól, aki ironikusan megjegyezte, hogy „szigorú tilalom” van érvényben.

„Ezt a szerződést több csatornán keresztül is elküldtem, megpróbáltam átadni a levelezést átvételi ablakon keresztül is a védelmi minisztériumnak, ezt látták. Postán is elküldtem, és futárszolgálaton keresztül is, hogy biztosan megkapják. A szerződés minden árnyalatát még nem árulom el. Úgy gondolom, hogy maga a védelmi minisztérium fogja hamarosan kiszivárogtatni, amint megkapják” – mondta a Wagner-vezér. 

„Itt a fogadó-ablak, a hivatali idő 13 órától 15 óráig tart. Éppen 13 óra 22 perckor vagyok itt. A levelet nem fogadják el” – jegyezte meg. Prigozsin hangsúlyozta, hogy személyesen az Oroszország Hőse kitüntetésével érkezett, hogy a katonai osztály fogadóablakánál megértsék, ki áll előttük, ennek ellenére a védelmi minisztérium képviselői nem akartak foglalkozni vele.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor már megkötötte a szerződést Ramzan Kadirov csecsen vezető alakulatával.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án.  MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.