Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Bekebelezné a Kreml a Wagner-csoportot

Tovább mélyül a Kreml és a Wagner-csoport nevű orosz magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin közötti ellentét. A zsoldoscsapat vezetője az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta számos alkalommal bírálta az orosz vezetést, különösen az orosz hadsereget, valamint az azt irányító magas rangú tábornokokat és Szergej Sogju védelmi minisztert, akit Prigozsin gyakran hibáztat az ukrajnai sikertelenségek miatt. A Wagner-vezér most annak kapcsán emelt szót, hogy az orosz védelmi minisztérium átvenné a felügyeletet zsoldosai felett.

Magyar Nemzet
2023. 06. 11. 21:35
Prigozhin
EDITORS NOTE: Graphic content / This video grab taken from a handout footage posted on May 5, 2023 on the Telegram account of the press-service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin addressing the Russian army's top brass standing in front of bodies he presented as fallen Wagner fighters at an undisclosed location. The head of Russian paramilitary group Wagner on Friday lashed out at Russian army chiefs with an expletive-laden rant in a video showing dozens of dead bodies. In the video on his Telegram channel, Yevgeny Prigozhin accused Defence Minister Sergei Shoigu and chief of staff Valery Gerasimov, of failing to provide his fighters with enough ammunition. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Wagner nem ír alá semmilyen szerződést Szergej Sojgu védelmi miniszterrel – szögezte le vasárnap Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője. A hétvége folyamán ugyanis Nyikolaj Pankov, az orosz védelmi miniszter helyettese felszólította a katonai magánalakulatokat, hogy július elsejéig közvetlenül a tárcával szerződjenek le. A minisztérium azzal indokolta döntését, hogy ezáltal a magánerők megkapják azt a jogi státust, mellyel könnyebben meg tudják szervezni ellátásukat.

Noha név szerint a politikus nem említette a hírhedt zsoldoscsapatot, Prigozsin reakciója sokat elárul az ügyről. A Wagner-vezér azzal indokolta ellenállását, hogy álláspontja szerint az orosz hadsereg nem tudja garantálni csapatának hatékonyságát, majd egyenesen a védelmi minisztert bírálta:

 

Sojgu képtelen megfelelően irányítani a katonai alakulatokat

 

– fogalmazott.

A Wagner-csoport egy katonája a magánhadsereg zászlaját  és az orosz zászlót lengeti Fotó: AFP/Telegram/Concord group

Hozzátette ugyanakkor, hogy csapata teljes mértékben alárendelt Oroszország érdekeinek. Tart azonban attól, hogy ha katonáit teljes mértékben integrálnák az orosz védelmi erőkbe, nem biztos, hogy kapnának elegendő fegyvert és lőszert. Az ellátás miatt Prigozsin már korábban is nekiment az orosz vezetésnek, legutóbb május elején, a kelet-ukrajnai Bahmutért vívott harcok során, amikor azt mondta, előzetes jelentések szerint érkeznek a lőszerek, de a gyakorlatban még egy darabot sem látott belőlük. A Wagner-vezér továbbá úgy látja, Moszkva megtagadhatja akár a katonai ellátmányokat is, arra hivatkozva, hogy a zsoldosok nem tartják be a parancsokat.

A BBC brit közmédia közlése szerint az orosz védelmi minisztérium azonban éppen abban bízik, hogy ha a zsoldosok közvetlenül a tárcának jelentenek, növelni tudják harci képességeiket és hatékonyságukat.

Korábban szakértők mintegy 50 ezerre becsülték az Ukrajnában harcoló Wagner-zsoldosok számát, hangsúlyozva, hogy a háború kulcsfontosságú csapatává váltak. Tavaly nagyobb toborzási kampányt is indított Prigozsin, ekkor csapatába jelentős számban kerültek börtönbüntetésre ítélt foglyok, ám voltak köztük leszerelt katonák is. A zsoldoscsapat azonban nem először harcol idegen földön, 2015 óta a közel-keleti országokban is jelen vannak, többek közt Szíriában és Líbiában. Emellett számos afrikai országban is harcolnak, például Szudánban és Maliban.

Borítókép: Videófelvételről készített képen Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője (Fotó: AFP/Telegram/Concord group)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.