Donald Trump, Amerika utolsó esélye? + videó

– Senki sem nyomozna utánam, ha nem indulnék – fogalmazott Donald Trump pénteken Iowában. A Lincoln-vacsorán a republikánus előválasztáson induló szinte összes jelölt részt vett, ez volt az első alkalom, hogy a korábbi elnök és legfőbb vetélytársa, Ron DeSantis egyszerre volt jelen ugyanazon az eseményen, amióta utóbbi májusban bejelentette indulását.

Magyar Nemzet
2023. 07. 29. 16:03
TRUMP, Donald
Cedar Rapids, 2023. július 19. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengõ Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Cedar Rapidsben tartott kampánygyûlésén 2023. július 18-án. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2024-es választás az utolsó esélyünk, hogy megmentsük Amerikát! Csak egyetlen jelölt van, és tudják, hogy ki az a jelölt

fogalmazott harciasan Donald Trump pénteken egy Iowában tartott republikánus összejövetelen. A Lincoln-vacsorán szinte kivétel nélkül ott volt az eddig az elnökjelöltségért folytatott versenybe beszálló republikánus politikus, köztük a korábbi elnök legnagyobb ellenfelének tartott Ron DeSantis. Ez volt az első olyan esemény, amin Trump és a floridai kormányzó is részt vett, amióta utóbbi májusban bejelentette indulását. Iowa egyébként kiemelten fontos helyszíne a republikánus előválasztásoknak, ugyanis az államok közül itt kezdődik meg legkorábban a voksolás. 

Trumpot hatalmas ováció fogadta, mikor utolsóként lépett a pódiumra, hogy megtartsa beszédét. Azt a beszédet, amelyben nem volt ritka a DeSantisnak odaszúró megjegyzés sem. A korábbi elnök szónoklatában számos felmérés eredményét felsorolva arra a következtetésre jutott, hogy míg ő minden forgatókönyv esetén legyőzné Joe Biden jelenlegi demokrata elnököt 2024-ben, addig vetélytársa egyetlen szcenárióban sem kerülne ki győztesen.

DeSanctous (Trump által a floridai kormányzóra ragasztott gúnynév) minden esetben vesztene Bidennel szemben, én nem kockáztatnék

− hangsúlyozta Trump.

Trump az ellene folyó büntető jogi eljárásokról szólva elmondta: „Senki sem nyomozna utánam, ha nem indulnék” – utalt az általa és más republikánus politikusok által már sokszor hangoztatott vádra, miszerint azért akarják felelősségre vonni, hogy ellehetetlenítsék indulását az elnökválasztáson. 

Ezzel kapcsolatban egyébként egyik vetélytársa, a texasi Will Hurd keményen kritizálta a korábbi elnököt, mondván, csak azért indul 2024-ben, hogy elkerülje a börtönt.

 Hurd kijelentését nem fogadta jól a közönség:

 

Rendületlen támogatottság

Trump egyébként hatalmas előnnyel vezeti a felméréseket. 

A FiveThirtyEight közvélemény-kutató által készített legfrissebb elemzés szerint a republikánus szavazók 52,4 százaléka voksolna a korábbi elnökre, ha most tartanák az előválasztásokat. 

Ezzel szemben DeSantis népszerűsége csökkent, a floridai kormányzóra a megkérdezettek 15,5 százaléka szavazna, szemben az e hónapban korábban mért 23 százalékkal. 

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Cedar Rapidsben tartott kampánygyûlésén 2023. július 18-án (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.