Újabb aljas húzással akadályozná az igazságügyi minisztérium a Bidenék elleni nyomozást

Újabb, szappanoperába illő fordulat van kibontakozóban az amerikai képviselőház Joe Biden elnök fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyeivel, illetve akkor még alelnök apjának azokban játszott szerepével kapcsolatos nyomozásában. Hunter korábbi barátja és üzlettársa, Devon Archer három elutasított felkérés után végre beleegyezett, hogy tanúskodjon a bizottság előtt. Azonban az igazságügyi minisztérium ezt a pillanatot látta a legalkalmasabbnak, hogy felszólítsa Archert, hogy vonuljon be a börtönbe egy kötvénycsalási ügy miatt.

Kónya Rita
2023. 07. 31. 8:29
null
US-politics-BIDEN-FREEDOM-MEDAL Fotó: SAUL LOEB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Devon Archer Hunter Biden régi barátja, és vele együtt volt igazgatósági tag az ukrán Burisma energetikai holdingban, így látott és hallott néhány pikáns dolgot. Nem véletlenül szerette volna rávenni a képviselőház felügyeleti bizottsága, hogy tanúskodjon előttük, azonban a felkérést – személyes okokra hivatkozva – Archer háromszor is visszautasította, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. Végül azonban meggondolta magát, és a tervek szerint ezen a héten megjelenik a meghallgatáson.

Van azonban egy apró probléma: Archert tavaly egy év börtönbüntetésre ítélték egy kötvénycsalási ügyben játszott szerepe miatt, és az igazságügyi minisztérium éppen most találta alkalmasnak az időt, hogy felszólítsa a börtönbüntetés letöltésére.

Archer, aki jelenleg gyakorlatilag bujkál, miután állítólag több fenyegetést is kapott, és félti a saját és családja biztonságát, ügyvédjén keresztül megerősítette, hogy továbbra is szándékában áll tanúskodni.

Érdemes lesz a képviselőknek figyelmesen hallgatni az ifjabb Biden korábbi cimboráját, tanúvallomása ugyanis megdöntheti a Fehér Ház azon állítását, hogy Joe Biden soha nem beszélt a fiával annak üzleti ügyeiről. 

Archer többek között arról számolhat be, hogy Joe Biden fiának legalább két tucat üzleti megbeszélésén vett részt személyesen vagy telefonon keresztül, ráadásul Hunter kifejezetten bemutatta az apját a külföldi üzleti partnereinek illetve a potenciális befektetőknek, hogy így nyűgözze le őket.

Ennél is komolyabb aggályokat vet fel az elnökkel kapcsolatban egy konkrét történet 2015. december 4-i találkozóról, amelyre Dubajban került sor a Burisma igazgatótanácsi ülése után. A Burisma igazgatótanácsával a Burdzs al-Arab Hotelben elköltött vacsora után Archer és Hunter átautózott egy másik szállodába, hogy Hunter egyik barátjával igyanak valamit. Miközben a bárban ültek, Vadim Pozsarszkij, a Burisma egyik vezetője hívta fel őket azzal, hogy a Burisma tulajdonosának, Mikola Zlocsevszkinek sürgősen beszélnie kell Hunterrel.

Nem sokkal később a két ukrán csatlakozott Hunterhez és Archerhez a bárban, és Pozsarszkij megkérdezte Huntert:

Fel tudod hívni az apádat?

Ő ezt meg is tette, kihangosította a telefont, és bemutatta az ukránokat Joe Bidennek, hozzátéve, hogy a Burisma nagyfőnökeinek „szükségük van a támogatásunkra” – írja a New York Post.

A képviselőházi bizottság várhatóan vizsgálni fogja, hogy Zlocsevszki miért kérte a sürgős telefonbeszélgetést Joe Bidennel, az azonban sokatmondó, hogy mindössze három nappal később az akkor alelnök Joe Biden Kijevbe utazott, és gyakorlatilag kirúgatta a Zlocsevszki elleni vizsgálatot vezető Viktor Sokin ukrán főügyészt azzal fenyegetve a kijevi vezetést, hogy visszatartja az országnak szánt egymilliárd dolláros segélyt.

Nagyon várjuk, hogy meghallgassuk Devon Archert arról, hányszor volt tanúja annak, hogy Joe Biden alelnökként találkozott Hunter Biden tengerentúli üzleti partnereivel, többek között kihangosítva 

− mondta James Comer képviselő, a bizottság elnöke.

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: Saul Loeb/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.