Egyre közelebb a legerősebb orosz védelmi vonalhoz az ukránok, de van-e realitása az áttörésnek?

Hétfőn bejelentette az ukrán katonai vezetés Robotine településének felszabadítását.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 13:11
null
Bahmut, 2023. augusztus 14. Ukrán katonák az orosz katonákat megadásra felszólító röplapokat tartalmazó lövedékeket lõnek Grad rakéta-sorozatvetõvel az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvõ Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna hétfőn bejelentette, hogy felszabadították a délkelet-ukrajnai Robotine települését, és az erőik tovább nyomulnak délre az ellentámadás során. A hadsereg már a múlt héten közölte, hogy kitűzték a nemzeti lobogót a stratégiai fontosságú településen, ám továbbra is tisztogatási műveleteket végeznek.

Robotine tíz kilométerre található a Zaporizzsja megyei frontvonaltól, és egy fontos úton fekszik Tokmak városa, az oroszok által megszállt közúti és vasúti csomópont felé – amelynek elfoglalása nagy mérföldkő lenne az ukrán csapatoknak, miközben az Azovi-tenger felé haladnak. 

A napokban egyre több hír látott napvilágot arról, hogy az ukránok áttörték az oroszok első védelmi vonalát délen, ám ezt többen is cáfolták. Oroszország egyelőre nem erősítette meg a híreket.

– Soha nem azt kell nézni, amit Oroszország (vagy Ukrajna) mond, hanem amit tesz. Teljesen mindegy, a hivatalos Oroszország mit mond, Robotine elesett, mert a településtől délre is vannak harcok. Hogy ez „hatalmas áttörés” lenne, ahogy néhány magyar portál interpretálja? Nem az – hatalmas áttörés Tokmak bevétele lenne – fejtette ki a véleményét a Facebook-oldalán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az oroszok cselekedetei azt mutatják, komolyan veszik a helyzetet, mivel a legerősebb orosz védelmi vonalat mostantól egy erős orosz alakulat (és persze még más alakulatok, a front mögött tüzérség, és a többi) védi.

– Ahol a pszkovi 76. VDV hadosztály alakulatai megjelennek, ott komoly a helyzet. Ott voltak Kijevnél, Iziumnál, Popásznánál és Bahmutnál – és jókora veszteségeket szenvedtek. Ettől még egy elit alakulat, amelynek morálja és képzettsége magasabb az átlag orosz sorkatonáknál – magyarázta a szakértő. Hozzátette, ha ezt a védelmi vonalat áttörik az ukránok, ott van a megerődített Tokmak, ami egy harmincezres város, nem egy pár utcás falu, így nagyon nehéz bevenni.

Továbbra sem tartom valószínűnek Tokmak elestét – Melitopol (több mint hatvan kilométerre Tokmaktól) vagy Berdjanszk bevételét (száz kilométerre) meg még kevésbé. Ez a realitás –  szerintem

 – tette hozzá Demkó Attila, mellékelve egy térképet arról, hogy a fő védelmi vonalat (Szurovikin 1.) az elmúlt napokban érték el az ukránok, amely mögött ott van a Szurovikin 2., és utána meg egy jó nagy tér a tengerig.

 

Borítókép: Ukrán katonák az orosz katonákat megadásra felszólító röplapokat tartalmazó lövedékeket lőnek Grad rakéta-sorozatvetővel az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvő Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án (Fotó:MTI/AP/Libkos)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.