időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Halálosan megfenyegették Melonit

Jánosi Dalma (Róma)
2023.09.19. 14:03 2023.09.19. 14:13
Halálosan megfenyegették Melonit

Nem tűrik tétlenül a Földközi-tengeren tevékenykedő afrikai embercsempészek az olasz kormány szigorát. 

Halálos fenyegetés érte Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt azt követően, hogy bejelentette migrációs szigorításokat vezet be a kormány. 

Az afrikai emberkereskedők bosszút állnának az olasz miniszterelnökön, amiért felvette a harcot a bűnszervezetekkel és bejelentette, zárva tartja az Itáliába érkező illegális bevándorlókat. Az embercsempészek azt üzenték Meloninak, hogy az igazi migrációs robbanás még csak most kezdődik. 

Még el sem kezdtük Itália megszállását és máris visszafordítanál minket

– írják az észak-afrikai partoknál gyülekező migránsok és embercsempészek.

A bűnbandák vezetői figyelmeztették az olasz kormányfőt, hogy neki és kislányának életével kell fizetnie, amiért akadályozza tevékenységüket. 

Az afrikai migránsok trágár kifejezésekkel illették Melonit, miután azt üzente nekik: „Nem érdemes az emberkereskedőkben bízni, akik rengeteg pénzért olyan hajózási eszközöket bocsátanak vízre, melyek nem alkalmasak hosszú távú tengeri átkelésre. Ha illegálisan érkeztek Itáliába, akkor fogva tartunk, majd visszaszállítunk benneteket hazátokba.” 

A Földközi-tenger déli partjairól érkezett fenyegetés és agresszió reakció az olasz kormány hétfőn meghozott migrációs szigorításaira, amelynek célja, hogy megállítsa az Afrikából érkező tömegeket. A kormány célja, hogy zárt táborba helyezzék el az illegális bevándorlókat a menedékkérelmük elbírálásának idejére, amely akár 18 hónap is lehet. A menekültstátusra nem jogosult személyeket azonnal kitoloncolják. Meloni a honvédelmi tárca bevonásával, alacsony lélekszámú és jól ellenőrizhető településeken kíván létrehozni a migránsok fogva tartására alkalmas táborokat. 

Kérdés, hogy mikorra tudják megvalósítani. 

A helyzet már most is kritikus országszerte. Lampedusa után Szicília is megtelt illegális bevándorlókkal. 

A Porto Empedocle agrigentói migránstáborban 1200 migráns embertelen körülmények között van elhelyezve. Sajtóhírek szerint háromszázan szöktek át a kerítésen és széledtek szét a településen. Élelmiszert és pénzt kéregetnek a helyiektől, akik aggódnak a közbiztonság megromlása miatt. 

Éles kritika követte a migrációs szigorítások bevezetését az olasz ellenzék részéről. A Demokrata Párt elnöke, Elly Schlein azt állította, napnál is világosabb, hogy a Meloni-kormány kudarcara van ítélve. Az olasz miniszterelnök azt válaszolta, hogy tarthatatlan a baloldal elképzelése, hogy az Olaszországba ellenőrzés nélkül érkezett illegális bevándorlókat a tagországok között osszák szét. 

Igazságtalan lenne azon országokkal szemben, amelyek komoly erőfeszítéseket fordítottak határaik ellenőrzésére

– jelentette ki az olasz miniszterelnök. 

Sajtóértesülések szerint meghiúsulni látszik Meloni álma, megtorpant az Európai Unió és Tunézia közötti megállapodás. Július közepén Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Kaisz Saied, Tunézia elnöke szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben Európa ígéretet tett, hogy komoly forrásokat különít el az észak-afrikai ország megsegítésére, cserében az embercsempészek elleni küzdelmet, az induló hajók feltartóztatását a határszakasz ellenőrzését várja. Von der Leyen a tunéziai megállapodás megkötésekor úgy nyilatkozott, az Európai Bizottság százmillió eurót szándékozik elkülöníteni a tengeri kutató és mentő műveletekre és a migránsok visszaszállítására. 

A bizottság még el sem kezdete a források folyósítását, Kaisz Saied Tunézia elnök máris megváltoztatta korábbi elképzelését. Bejelentette 350 millió eurót kér Európától és feltételek nélkül. 

Emmanuel Macron francia elnök azonnal jelezte, nem hajlandó teljesíteni a tunéziai fél kérését. Úgy tűnik, Olaszország újra egyedül maradt a migrációs problémákkal, az afrikai partoknál felállított hajóblokád elképzelése is szerte foszlani látszik.

Borítókép: Afrikai származású, Európába menekülni próbáló migránsok gyülekeznek a tunéziai parti őrség egyik hajóján, miután kis csónakjukról leszállították őket a tengeren Tunézia és Olaszország között, 2023. augusztus 10-én (Fotó: AFP/Fethi Belaid)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.