Afrikában keres új partnereket Olaf Scholz + videó

A német kancellár Nigériától és Ghánától vásárolna újabb földgázkészleteket.

2023. 10. 29. 20:40
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. október 26. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali ideje alatt harmadik alkalommal indult afrikai körútra Olaf Scholz német szövetségi kancellár – számolt be vasárnap weboldalán a Tagesschau német hírcsatorna. Értesüléseik szerint a kancellár célja, hogy bővítse Németország gazdasági kapcsolatait Nigériában és Ghánában. Tervek szerint Scholz először Nigéria fővárosába, Abujába utazik, a nyugat-afrikai ország ugyanis a térség egyik legnépesebb és gazdaságilag a legerősebb állama. A kancellár célja, hogy bővítse a két ország együttműködését az energiaszektor területén, mely a jövőben kiterjedne a földgázimportra is.

Scholz korábban a The Punch nigériai napilapnak arról beszélt, Nigéria rendelkezik Afrika legnagyobb gáztartalékával, melynek nyomán a német vállalatok is kifejezetten érdekeltek az afrikai országgal való együttműködésben.

A Nigéria és Németország közötti gazdasági kapcsolatok már ez idáig meglehetősen nagy méreteket öltöttek: Berlin afrikai partnerének tavaly egymilliárd euró értékben exportált terméket, 2021-ben pedig 150 milliót tett ki az export. A fő befektetési területek között korábban Scholz az infrastruktúrát, az energiát, a mezőgazdaságot, az ásványi erőforrásokat, a kommunikációs technológiákat, a közlekedést, valamint a logisztikát említette.

Scholz afrikai útjának második állomása a szintén a Guineai-öböl partján fekvő Ghána lesz, az ottani tárgyalások elődleges témája a gazdasági és az energetikai együttműködés bővítése lesz. A Tagesschau a cikkében kiemelte, a német kancellár az ukrajnai háború nyomán bekövetkezett energiaválság miatt igyekszik új partnereket találni, elsősorban az olaj- és a gázellátás bővítésének céljából.

A Deutsche Welle német közszolgálati média értesülései szerint hétfőn Afrikába utazik Frank-Walter Steinmeier német elnök is, tervei között tanzániai és zambiai látogatás szerepel.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.